You are here

Διορθώσεις πριν τη ψήφιση του πλαισίου «pay as you throw»

24/03/2021 18:21

Αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στην καθολική εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων Pay As You Throw, επέφερε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, εισάγοντας πρόνοιες για ειδική τιμολόγηση των ευάλωτων ομάδων, τον καθορισμό πάγιων χρεώσεων και για ειδικές ρυθμίσεις για απομακρυσμένες κοινότητες ή δήμους που θα  παρουσιάζουν απόκλιση από τον μέσο όρο στη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων.
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Λουκαϊδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί σε νόμο από την παρούσα Βουλή και το σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή 6 μήνες αφού η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου εγκρίνει τους σχετικούς κανονισμούς.
 
Με το νομοσχέδιο καθίσταται υποχρεωτικό προς τις τοπικές αρχές το σύστημα διαχείρισης οικιακών αποβλήτων Pay As You Throw. Το σύστημα περιλαμβάνει προπληρωμένες σακούλες απορριμμάτων που θα παρέχει η τοπική αρχή και οι οποίες θα τιμολογούνται. Η Επιτροπή θα αρχίσει την κατ΄ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα.
  
Ο κ. Λουκαΐδης εξήγησε ότι οι τροποποιήσεις εισήχθησαν για να επιλυθούν προβλήματα που εντοπίστηκαν από την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου.
 
Η μία τροποποίηση αφορά εισαγωγή πρόνοιας για ρύθμιση με συγκεκριμένο τρόπο στους κανονισμούς της υποχρεωτικής άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την τοπική αρχή με την εφαρμογή του συστήματος Pay As You Throw, που πλείστες τοπικές αρχές εφαρμόζουν και τώρα. Ο νόμος θα περιλαμβάνει γενική πρόνοια για ειδική τιμολόγηση προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
 
Η δεύτερη πρόνοια που εισάγεται, καλύπτει το κενό ρύθμισης για πάγια χρέωση μαζί με τη μεταβλητή χρέωση (προπληρωμένη σακούλα) που μπορούν να επιβάλλουν οι τοπικές αρχές. Σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη, για να επιλυθούν διάφορες στρεβλώσεις που παρατηρούνται με την πάγια χρέωση, αποφασίστηκε τι θα συνυπολογίζεται για τον καθορισμό της πάγιας χρέωσης.
 
Η τρίτη ρύθμιση που εισήγαγε η Επιτροπή αφορά κοινότητες και δήμους που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και στις οποίες το κόστος που θα αναλάβουν και ακολούθως θα μεταφέρουν στους κατοίκους θα είναι δυσανάλογα ψηλό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κοινότητες και δήμους.
 
Ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι η πρόθεση της Επιτροπής είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί σε νόμο πριν από την αυτοδιάλυση της Βουλής με έναρξη ισχύος του συστήματος έξι μήνες μετά έγκριση των σχετικών κανονισμών που είναι έτοιμοι και θα εγκριθούν από την νέα Βουλή που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές.
 
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος ολοκλήρωσε παράλληλα, τη συζήτηση εναρμονιστικών νομοθετημάτων για τη διαχείριση διαφόρων κατηγοριών αποβλήτων, σε σχέση με τα οποία έχει κινηθεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι ορατός ο κίνδυνος επιβολής προστίμου. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για τροποποίηση της νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων και ειδικότερα για ζώα που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς λόγους ως πειραματόζωα.