You are here

Επι τόπου οι βουλευτές στο Μαθιάτη για επαναλειτουργία μεταλλείου

05/09/2018 14:57

Επιτόπια επίσκεψη και συνεδρίαση στην περιοχή του μεταλλείου του Στρογγυλού στο Μαθιάτη θα πραγματοποιήσουν τον επόμενο μήνα τα μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της εξέτασης του θέματος της επαναλειτουργίας του μεταλλείου κατόπιν υποβολής αίτησης από την Hellenic Copper Mines Ltd Cyprus.

Η εταιρεία είχε υποβάλει σχετική αίτηση και στο παρελθόν για την εκμετάλλευση του ευρύτερου χώρου χωρίς ωστόσο να πάρει το πράσινο φως από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος.

Η εταιρεία προέβη σε νέα αίτηση για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου (χρυσού) και την αποκατάσταση του χώρου των μπάζων του μεταλλείου και βρίσκεται σε αναμονή των σχετικών εγκρίσεων από το τμήμα περιβάλλοντος και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Φωνάζουν οι περιβαλλοντιστές

Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν σήμερα οι εκπρόσωποι της εταιρείας, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις έναντι των σκοπών της.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προτάσσουν ζητήματα αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, των κατοίκων της περιοχής και του χώρου ευρύτερα ο οποίος σύμφωνα με την ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι υποψήφιος προς ανακήρυξη ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Η ομοσπονδία δεν απέφυγε μάλιστα, αναφορές σε πολιτικές παρεμβάσεις αναφορικά με την προώθηση της αίτησης της εταιρείας.

Σε ότι αφορά τη θέση της εταιρείας ότι θα αναλάβει και την αποκατάσταση του χώρου, ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας περιβαλλοντικών οργανώσεων αναφέρθηκε στις μελέτες τριών τμημάτων, γεωλογίας, υδάτων και περιβάλλοντος, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν το συγκεκριμένο μεταλλείο σε αυτά που χρήζουν αποκατάστασης, υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ευθύνη ή αρμοδιότητα της εταιρείας.

Αντιδράσεις εκφράζουν και ορισμένες γειτονικές κοινότητες επικαλούμενες την προστασία του περιβάλλοντος, των κατοίκων και των αρχαιοτήτων της περιοχής.

Εν μέσω των αντικρουόμενων επιχειρημάτων που πρόταξαν οι ενδιαφερόμενοι, ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου, σε συνεννόηση με τα μέλη της επιτροπής, προγραμμάτισε επί τόπου επίσκεψη της επιτροπής στην περιοχή ώστε να προβεί στις δικές της διαπιστώσεις. Η επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου. Όπως διευκρινίστηκε, η έκδοση γνωματεύσεων ή άλλων αποφάσεων από τα αρμόδια τμήματα θα πάρει χρόνο και δεν θα προηγηθεί της επίσκεψης των βουλευτών στην περιοχή.

Αντέκρουσε επιχειρήματα η Hellenic Copper Mines

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Hellenic Copper Mines Κωνσταντίνος Ξυδάς, αναφέρθηκε στην ενθάρρυνση που υπάρχει από το κράτος για την πραγματοποίηση επενδύσεων, σημειώνοντας ότι υπάρχουν όλες οι νόμιμες άδειες για ότι κάνει η εταιρεία.

«Το κράτος μας ενθαρρύνει να επενδύσουμε γι’ αυτό μας δίνει τις απαραίτητες άδειες, οι οποίες σημαίνουν τεράστιες επενδύσεις», είπε, σημειώνοντας ότι η εταιρεία έχει επενδύσει εκατομμύρια σε μηχανήματα, έρευνες, πρόσληψη και εκπαίδευση προσωπικού και πως τώρα αναζητά αντικείμενο για να αξιοποιήσει τις επενδύσεις της.

Εξέφρασε την άποψη ότι ο λόγος που επιβιώνουν σήμερα τα μεταλλεία στην Κύπρο, είναι λόγω της τεχνολογίας, της μεγάλης προσπάθειας και της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς του κράτους. «Υπάρχουμε γιατί θέλει το κράτος να υπάρχουμε», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η εταιρεία είναι 100% κυπριακή και η μόνη που δραστηριοποιείται στον τομέα έχοντας επιφέρει €25 εκ. στο κράτος μέχρι σήμερα, με εκατοντάδες εκατομμύρια από τις εξαγωγές.

Απαντώντας στις αναφορές των αντιδρούντων περιβαλλοντικών οργανώσεων και κοινοτήτων, ο κ. Ξυδάς είπε ότι η εταιρεία έχει βραβευθεί για την περιβαλλοντική της δράση και συμπεριφορά ενώ, σημείωσε ότι η εταιρεία έχει σειρά καταγεγραμμένης προσφοράς στην προστασία των αρχαιοτήτων.

Πρόσθεσε ότι τα δέντρα που υπολογίζεται να επηρεαστούν από την επιδιωκόμενη δράση της εταιρείας είναι συνολικά 92, σημειώνοντας πως η εταιρεία σκοπεύει να φυτέψει 500 δέντρα.

Στο «μάτι» της εταιρείας 60 κιλά χρυσού

Απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών ο κ. Ξυδάς, ανέφερε ότι η εκτίμηση αναφορικά με το απόθεμα χρυσού της συγκεκριμένης περιοχής είνπως κυμαίνεται γύρω στα 60 κιλά, με την τιμή του χρυσού να ανέρχεται σήμερα, στις €35 χιλ. ανά κιλό ή στα €35 ανά γραμμάριο.

Ως εκ τούτου, η αξία του χρυσού που εκτιμάται ότι βρίσκεται στην περιοχή, υπολογίζεται στα €2,1 εκ.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου, ανέφερε ότι οι επηρεαζόμενες κοινότητες όπως και τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα βλέπουν θετικά την τελευταία αίτηση της εταιρείας.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Νικος Κέττηρος ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές έχουν επιχειρήματα σημειώνοντας πως οι βουλευτές στην επίσκεψή τους, θα δουν εάν προκύπτει περιβαλλοντική επιβάρυνση. Οι απόψεις των ειδικών θα τεθούν ενώπιον των τμημάτων που θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις είπε, αναφέροντας ότι «θα είμαστε αυστηροί ώστε να μην προκύψουν επιπτώσεις είτε στο χώρο, είτε για τους κατοίκους της περιοχής».

Ο βουλευτής των Οικολόγων και εισηγητής του θέματος που συζήτησε η επιτροπή, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να γίνονταν πρώτα οι απαραίτητες αρχαιολογικές μελέτες, να εξεταζόταν ο χώρος, η έκταση των αποβλήτων, ο τρόπος αποκατάστασης, και το συνολικό πλάνο διαχείρισης. «Αντί αυτού, έχουμε μια εταιρεία που είδε μια πιθανότητα και οι υπηρεσίες τρέχουν να την εξυπηρετήσουν», είπε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να προβεί σε μελέτη και να αποφασίσει που θέλει να διαθέσει τα μπάζα και με ποιό τρόπο να γίνει η αποκατάσταση.

Της Μαρίας Χαμπή