You are here

Γεμίζουν πισίνες με νερό υδατοπρομήθειας ενώ έπονται περικοπές

01/06/2018 13:21

Η ολομέλεια της βουλής απέρριψε με οριακή πλειοψηφία 18 ψήφων υπέρ και 19 εναντίον, την πρόταση νόμου των οικολόγων για απαγόρευση της χρήσης νερού της υδατοπρομήθειας για το γέμισμα πισινών.

Η πρόταση νόμου είχε κατατεθεί από το 2009 με σκοπό την τροποποίηση του περί Εξοικονομήσεως Νερού (Ειδικά Μέτρα) Νόμου, ώστε, πέραν της υφιστάμενης απαγόρευσης χρήσης νερού της δημόσιας υδατοπρομήθειας για το πλύσιμο πεζοδρομίων ή δρόμων ή βεραντών ή κιγκλιδωμάτων ή μηχανοκίνητων οχημάτων, να απαγορεύεται η χρήση νερού της δημόσιας υδατοπρομήθειας και για την πλήρωση ιδιωτικών κολυμβητικών δεξαμενών. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής, με την πρόταση νόμου επιδιωκόταν ο περιορισμός της σπατάλης πόσιμου νερού για την πλήρωση ιδιωτικών κολυμβητικών δεξαμενών, δεδομένης της ανάγκης προστασίας των υδάτινων πόρων και της ικανοποίησης των αναγκών ύδρευσης ως άμεσων προτεραιοτήτων.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι κατά τις συζητήσεις του θέματος στη βουλή οι εκπρόσωποι των συμβουλίων υδατοπρομήθειας είχαν δηλώσει την αδυναμία των συμβουλίων να διεξάγουν αποτελεσματικούς ελέγχους για την κατανάλωση νερού δυνάμει των διατάξεων του υφιστάμενου νόμου και των προτεινόμενων τροποποιήσεων και να στοιχειοθετούν καταγγελίες ενώπιον του δικαστηρίου για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που καταγγελθέν άτομο δεν πληρώσει το επιβαλλόμενο πρόστιμο, επισημαίνοντας ότι η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται αποτελεσματικά.

Περαιτέρω, οι ίδιοι εκπρόσωποι είχαν ενημερώσει ότι από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του υφιστάμενου νόμου μέχρι και σήμερα έχει επιβληθεί ελάχιστος αριθμός εξώδικων προστίμων από μέρους των συμβουλίων υδατοπρομήθειας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος δήλωσε ότι «δυστυχώς έχει καταψηφιστεί από τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ η πρόταση νόμου που απαγορεύει τη χρήση νερού της υδατοπρομήθειας για το γέμισμα πισίνων, τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε για περικοπές νερού στους γεωργούς.

Επεσήμανε ότι η χρήση του νερού της υδατοπρομήθειας θα απαγορεύεται για το καθάρισμα βεραντών αλλά όχι για το γέμισμα πισίνας.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξέφρασε λύπη για την απόρριψη της πρότασης σημεώνοντας ότι υπάρχουν άλλες επιλογές για χρήση νερού στις πισινές παρά το πόσιμο νερού της υδατοπρομήθειας όπως η λήψη νερού από εταιρείες που το παίρνουν από συγκεκριμένες πηγές κατόπιν άδειας.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολλή εξάτμιση νερού και πολλές πισίνες σε μικρές κοινότητες, οπότε και δημιουργείται πρόβλημα όταν σε αυτές τις κοινότητες χρησιμοποιείται το νερό της υδατοπρομήθειας για τα πισίνες», είπε ο κ. Θεοπέμπτου.

Όπως ανέφερε ενδεικτικά, στην μικρή κοινότητα Τάλα της Πάφου εντοπίζονται περίπου 1000 πισίνες.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί και ο τρόπος απόρριψης του νερού πισινών που συχνά καταλήγει στα υπόγεια νερά, όπως είπε.

Της Μαρίας Χαμπή