You are here

«Κατάντια» η μάχη κατά πυρκαγιών με παλιά πυροσβεστικά

08/03/2023 19:18

«Κατάντια» χαρακτήρισαν βουλευτές την απόκτηση έστω και δωρεάν δύο πυροσβεστικών οχημάτων από τις Βρετανικές Βάσεις, τα οποία είχαν αποσυρθεί από το στόλο τους.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος συζήτησε σήμερα τον αντιπυρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό του Τμήματος Δασών και τα προκατασταλτικά μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, παραθέτοντας τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και σύγχρονου εξοπλισμού για την κατάσβεση των πυρκαγιών αναφέρθηκε στα δύο πυροσβεστικά οχήματα που λήφθηκαν δωρεάν από τις βρετανικές βάσεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο διευθυντής του τμήματος ανέδειξε τη σωρεία προβλημάτων που συνεχίζουν να ταλανίζουν την υπηρεσία, τονίζοντας ότι «αν και έχουν γίνει αρκετά έργα και έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, δυστυχώς απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα».  

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο κλείσιμο του Δασικού  Κολλεγίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού».

Με οκτώ πτητικά μέσα στη μάχη κατά των πυρκαγιών

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρία ο κ. Αλεξάνδρου δήλωσε ότι ο τομέας της αντιμετώπισης των πυρκαγιών χρειάζεται συνεχής βελτίωση».

Τόνισε ότι φέτος το Τμήμα Δασών στη μάχη κατά των πυρκαγιών θα έχει στη διάθεση του συνολικά οκτώ πτητικά μέσα συν τα επιπρόσθετα πτητικά μέσα που θα έχει από την αστυνομία,  την Εθνική Φρουρά και τις Βρετανικές Βάσεις.

Έρχεται αύξηση ποινών για πρόκληση πυρκαγιών

Ανέφερε ότι προχωρεί και η διαδικασία για αύξηση των ποινών για όσους πολίτες με διάφορες ενέργειες τους είτε αφορά καψάλισμα κλαδιών είτε αφορά μηχανές κοπής ξύλων ή άλλες ενέργειες οι οποίες προκαλούν πυρκαγιές.

Όπως είπε σύντονα θα εξεταστεί στη βουλή τροποποιητικό νομοσχέδιο (του περί δασών νόμου και του περί προλήψεως πυρκαγιών στην ύπαιθρο) με στόχο την αύξηση των ποινών.

Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι «εκκρεμεί και τροποποιητική πρόταση νόμου από τους βουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος με βάση την οποία θα εξεταστεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης της καύσης των κλαδεμάτων. Η νομοθεσία θα παρέχει επίσης την εξουσία στο διευθυντή του τμήματος δασών για να εκτελεί έργα πρόληψης εντός ιδιωτικής γης».

Να σταματήσουμε να παίζουμε με τη φωτιά

Ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέτηρος, μετά τη συνεδρία δήλωσε ότι «από φέτος αποφασίσαμε να βλέπουμε προληπτικά το θέμα της κατάστασης που αφορά τις πυρκαγιές για να μην ερχόμαστε εκ των υστέρων να ψάχνουμε το λάθος».

Αναφέρθηκε, στην υποστελέχωση του τμήματος δασών γεγονός όπως επεσήμανε που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του τμήματος και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Τόνισε ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε με τη φωτιά» και κάλεσε το κράτος να συμπεριλάβει στους συμπληρωματικούς του προϋπολογισμούς το θέμα της στελέχωσης του τμήματος δασών.

Υποστήριξε ακόμη ότι «επιτέλους θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό κέντρο για τους εθελοντές διότι υπάρχουν πάρα πολλοί που ενδιαφέρονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην κατάσβεση των πυρκαγιών».

Πρόσθεσε ότι τα άτομα αυτά θα πρέπει να εκπαιδευτούν και να τους δοθούν οι κατάλληλες ευθύνες στις περιοχές που θα συμμετέχει στις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά την ανανέωση του πεπαλαιωμένου στόλου  πυροσβεστικών οχημάτων εισηγήθηκε την παραχώρηση ενός κονδυλίου το οποίο θα ανανεώνεται κάθε χρόνο για αγορά δύο νέων οχημάτων».

Ατόπημα το κλείσιμο του Κολλεγίου Δασών

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σαββίδης, σχολιάζοντας την παραχώρηση προς το τμήμα δασών δωρεάν από τις βρετανικές βάσεις δύο πυροσβεστικών οχημάτων είπε ότι «είναι κατάντια για τον τόπο να παίρνουν οχήματα που έχουν αποσύρει οι βρετανικές βάσεις και να τα εντάσσουν στο στόλο τους για την κατάσβεση των πυρκαγιών».

Καυτηρίασε και το γεγονός της υποστελέχωσης  του τμήματος δασών λέγοντας ότι «ζητούν 140 άτομα να στελεχώσουν την υπηρεσία σε διάφορα πόστα».

Χαρακτήρισε επίσης ατόπημα  το κλείσιμο του Δασικού Κολλεγίου λέγοντας ότι «τα μέλη της επιτροπής Παιδείας της Βουλής καταβάλλουν από κοινού προσπάθεια με το ΤΕΠΑΚ, ώστε να επαναλειτουργήσει το κολλέγιο κάτω από τη στέγη του ΤΕΠΑΚ με στόχο να αποφοιτούν άτομα με ακαδημαϊκά προσόντα και κατάλληλα καταρτισμένα για τις ανάγκες του τμήματος δασών».

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ενόψει καλοκαιριού

Ο βουλευτής του ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υποστελέχωση του τμήματος δασών υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για συμπλήρωση των κενών θέσεων.

Ταυτόχρονα πρόσθεσε θα πρέπει να δοθούν όλα τα απαραίτητα επίγεια και πτητικά μέσα για την άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών διότι οφείλουμε και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ενόψει του καλοκαιριού έτσι ώστε να προστατεύσουμε τα δάση και τους πολίτες μας. 

Της Ηρώς Ευθυμίου