You are here

Ο λόγος στη Βουλή για ψήφιση κανονισμών περί αποβλήτων

15/03/2023 17:33

Συνεχίστηκε την Τετάρτη η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος για τους περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις) Κανονισμούς του 2021.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, υπέδειξε ότι η συζήτηση αυτή χρονολογείται από το 2021 και θα πρέπει να ολοκληρωθεί. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ανέφερε ότι εφόσον έχουν ακουστεί οι απόψεις όλων των φορέων, είναι η ώρα της Βουλής να προχωρήσει ανάλογα.

Η εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι το κείμενο με τους κανονισμούς που έστειλε το Τμήμα μπορεί να υπερκεράσει τις ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων μερών. Ακόμη, εξέφρασε την παράκληση του Τμήματος να προχωρήσει η ψήφιση των κανονισμών από τη Βουλή το συντομότερο δυνατόν, θέση με την οποία συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας. 

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων συμφώνησε επίσης με τη θέση του Τμήματος Περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν και να δημιουργηθούν σχετικά έντυπα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ εξέφρασε τον σκεπτικισμό του Επιμελητηρίου για τους συζητούμενους κανονισμούς και έκανε λόγο για «αδικία ως προς τις αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων». 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκφράστηκε η ανησυχία για περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις προσωρινές μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, και επισημάνθηκε ότι οποιαδήποτε μεταφορά αποβλήτων από το εργοτάξιο πρέπει να γίνεται σε αδειοδοτημένη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων.

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) ανέφερε ότι οι μεταφορές αποβλήτων γίνονται εντός των εργοταξίων, ενώ ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Χωματουργικών Εργασιών, Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων πρότεινε τροποποιήσεις στους κανονισμούς, με τις οποίες συμφώνησε το Τμήμα Περιβάλλοντος.