You are here

Πέλεκυς εναντίον όσων μολύνουν το περιβάλλον

02/11/2011 15:26
Έντονα αντιδρούν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών με το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τις παραβάσεις για ρύπανση του περιβάλλοντος και με το οποίο εξαιρούνται όλοι οι δημόσιοι φορείς περιλαμβανομένων και των κρατικών.

Με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου θα τιμωρούνται όσοι επιβαρύνουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι και 3 χρόνια ή χρηματική ποινή μέχρι €70 χιλ. για εμπορία προστατευόμενων ειδών ή παραγωγή, εισαγωγή ή διάθεση στην αγορά ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και ποινή φυλάκισης ως και οκτώ χρόνια ή χρηματική ποινή ως και €250 χιλ. σε όσους απορρίπτουν, εκπέμπουν ή εισάγουν στο περιβάλλον ρύπους, λειτουργούν μονάδα με επικίνδυνες ουσίες και συμβάλλουν στον αφανισμό προστατευόμενων ειδών της άγριας χλωρίδας ή πανίδας.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν συμφωνούν με τις εξαιρέσεις των φορέων κρατικής εξουσίας από το νόμο στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ημικρατικοί οργανισμοί και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Βάση του νόμου, είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την υποχρέωση να εξαιρεθούν από την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου οι φορείς δημόσιας κρατικής εξουσίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να επεκταθούν οι εξαιρέσεις στους ημικρατικούς οργανισμούς και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Την ίδια ώρα, υπέδειξε ότι «πολλοί είναι αυτοί οι φορείς, οι οποίοι σήμερα εις γνώση τους, σκόπιμα και με πολύ βαριά μορφή αμέλειας, παραβλέπουν, παραγνωρίζουν και ανέχονται την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από πολλές πράξεις ή ενέργειες κάποιες δε οι οποίες προκαλούνται από τους ιδίους ή τους οργανισμούς τους».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι με το νόμο θα ασκείται ουσιαστικός έλεγχος και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διευθυντικά στελέχη ημικρατικών οργανισμών, κρατικοί υπάλληλοι καθώς και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης να διώκονται ποινικά για τις παραλείψεις τους.

Πάντως το νομοσχέδιο που εξετάζει η Επιτροπή είναι εναρμονιστικό για το οποίο, μάλιστα, η Κύπρος έλαβε προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κινδυνεύει και με πρόστιμο επειδή η κυπριακή νομοθεσία δεν έχει εναρμονιστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο .

Πάντως, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, ξεκαθάρισε ότι παρά την καθυστέρηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου, η Επιτροπή θα το εξετάσει με κάθε λεπτομέρεια.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου