You are here

Πρόστιμα €2,3 εκατ. από εξώδικα λαθροθηρίας

10/06/2022 17:27

Από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά 718 εξώδικα για λαθροθηρία, με τα συνολικά πρόστιμα να ξεπερνούν τα €2,3 εκατ. σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή.

Σε απαντητική επιστολή στο βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστο Ορφανίδη, ο υπουργός παραθέτει στοιχεία από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας τα οποία αφορούν από τον Ιούλιο του 2017 που ψηφίστηκε ο περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος, στον οποίο προβλέπονται πιο αυστηρά εξώδικα πρόστιμα.

Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία λειτουργεί κεντρικό σύστημα παρακολούθησης των εξωδίκων.

Όπως διαφαίνεται, από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι το Νοέμβριο του 2019, οπότε το κλιμάκιο πάταξης της λαθροθηρίας του Αρχηγείου Αστυνομίας ανέστειλε τη λειτουργία του, το εν λόγω κλιμάκιο κατήγγειλε 74 υποθέσεις λαθροθηρίας.

Από το Νοέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα η Αστυνομία έχει καταγγείλει 13 υποθέσεις λαθροθηρίας, ενώ έχουν καταγγελθεί 11 υποθέσεις κατόπιν συνεργασίας της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας με την Αστυνομία και 293 υποθέσεις έχουν καταγγελθεί από μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας.

Τέλος επισημαίνεται ότι όλες οι υποθέσεις λαθροθηρίας καταγγέλλονται στους κατά τόπους Αστυνομικούς Σταθμούς, όπου ο Εξεταστής Αστυνομικός της κάθε υπόθεσης, αφού μελετήσει τα γεγονότα, καταγράφει τα αδικήματα που έχει διαπράξει ο καταγγελλόμενος και βάσει των αδικημάτων εκδίδει το σχετικό εξώδικο πρόστιμο.

Ε.Χ.