You are here

Ψάχνουν λύσεις για διαχείριση παραλιών

01/07/2019 15:50

Προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων που φαίνεται να προκύπτουν από τη μη τήρηση της νομοθεσίας σε ότι αφορά τις συμβάσεις διαχείρισης παραλιών, καταβάλλει η επιτροπή εσωτερικών.

Η επιτροπή εξέτασε σήμερα πρόταση νόμου που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, για την τροποποίηση του περί προστασίας της παραλίας νόμου, η οποία εισάγει πρόνοιες που όπως σημειώνεται είναι αναγκαίες για την προστασία των συμφερόντων ατόμων που σήμερα παρέχουν διευκολύνσεις σε παραλίες και έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στην αγορά εξοπλισμού για την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Την πρόταση  που κατατέθηκε από ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και τον βουλευτή Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα, φαίνεται να υιοθετεί η επιτροπή εσωτερικών.

Η πρόταση προβλέπει όπως σε περίπτωση που προσφορές για ανάθεση σε πρόσωπα της παροχής διευκολύνσεων σε παραλίες, δεν προκηρύσσονται από την οικεία τοπική αρχή κατά το τέταρτο έτος των πενταετούς διάρκειας αδειών παροχής διευκολύνσεων, τότε η ισχύς των αδειών θα παρατείνεται κατά ένα έτος.

Επίσης προβλέπεται ότι σε περίπτωση μη διεξαγωγής ή μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας προσφορών κατά την περίοδο ισχύος αδειών που παρατάθηκαν, τότε οι προσφορές θα προκηρύσσονται εντός των επόμενων τριών μηνών, από τον έπαρχο της επαρχίας όπου βρίσκεται η παραλία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της επιτροπής εσωτερικών ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε ότι η νομοθεσία προνοεί πενταετείς συμβάσεις και στον τέταρτο χρόνο οι οικείες τοπικές αρχές πρέπει να προχωρούν στη διαδικασία προσφορών για την επόμενη περίοδο, κάτι που δυστυχώς δεν έχει συμβεί.

Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, η νομοθετική εξουσία προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα και παρά το γεγονός ότι η επιτροπή έχει τη θέση πως η συγκεκριμένη αρμοδιότητα θα πρέπει να παραμείνει στην τοπική αρχή, υπάρχει η κοινή πρόταση νόμου όλων των κομμάτων, ώστε να υπάρχει εναλλακτική επιλογή για να μην διαιωνίζονται χωρίς νομοθετική ρύθμιση οι συγκεκριμένες συμβάσεις.

«Πρόθεση μας είναι η εισαγωγή μιας τροποποίησης στη Νομοθεσία κατά την οποία θα προνοείται ότι αν οι τοπικές αρχές δεν προβούν στην προκήρυξη προσφορών εντός του πρώτου τριμήνου του 4ου έτους των πενταετών συμβάσεων, τότε στο αμέσως επόμενο τρίμηνο, ο οικείος έπαρχος θα προβαίνει εκ μέρους των τοπικών αρχών στην προκήρυξη των προσφορών ώστε να ολοκληρώνεται η συγκεκριμένη διαδικασία», είπε.

Ο κ. Νουρής ανέφερε πως η λύση που εισηγείται η επιτροπή έχει σκοπό να πατάξει φαινόμενα διαπλοκής επισημαίνοντας πως υπάρχει μια διαφορά από τα προηγούμενα χρόνια καθώς υπάρχει υφυπουργείο τουρισμού το οποίο θα πρέπει να εξετάζει τέτοια ζητήματα.

Πρόσθεσε ότι πρόθεση είναι όπως η πρόταση ψηφιστεί φέτος στην τελευταία συνεδρία της ολομέλειας.

Μ.Χ.