You are here

Σφοδρή κριτική βουλευτών για εργοστάσιο με πυρίτιδα

20/03/2019 16:05

Στον τοίχο έστησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι βουλευτές σχετικά με το εργοστάσιο κατασκευής κυνηγητικών φυσιγγίων το οποίο αποθηκεύει μεγάλες  ποσότητας πυρίτιδας, μέσα σε κατοικημένη περιοχή στην Αραδίππου, υπενθυμίζοντας την έκρηξη στο Μαρί.

Το εργοστάσιο το οποίο λειτουργεί από το 1977 εντάχθηκε το 2013 στην οδηγία Sevezo η οποία ορίζει ότι θα πρέπει να ενημερώνονται οι πολίτες για τους κινδύνους μεγάλης έκτασης βιομηχανικών ατυχημάτων.

Εντούτοις, όπως λέχθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος που εξέτασε το θέμα, οι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν στο σκοτάδι σχετικά με τους κινδύνους.

Η επιτροπή ζητά την άμεση μείωση των ποσοτήτων της πυρίτιδας σε τέτοιες (μέχρι 10 τόνους) ώστε να βγει από την οδηγία Sevezo το εργοστάσιο και κατ’ επέκταση η περιοχή, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Αδάμος Αδάμου σημειώνοντας ότι η εταιρεία στις αποθήκες της έχει μέχρι και 30 τόνους πυρίτιδα.

Πρόσθεσε ότι η οριστική λύση του προβλήματος είναι η μετακίνηση του εργοστασίου.

Θέλοντας να καταδείξει την προχειρότητα στη λήψη αποφάσεων από την εκτελεστική εξουσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες όταν αδειοδοτούνται τέτοια έργα μέσα στις οικιστικές περιοχές και μόλις πέντε μέτρα από τις κατοικίες, ο κ. Αδάμου επεσήμανε ότι το εργοστάσιο διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες.

Σημείωσε ότι η επιτροπή αποφάσισε την ερχόμενη Τετάρτη να εξετάσει ξανά το θέμα στην παρουσία των αρμόδιων υπουργών, τον υπουργό Εσωτερικών, Εργασίας και Ενέργειας.

Τόνισε ακόμη ότι «σε αυτό τον τόπο φαίνεται να μην βάζουμε μυαλό και αφού ανατινάξαμε στο παρελθόν και άλλες περιοχές δεν έχουμε συνετιστεί».

Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου Πρόδρομος Γαβριηλίδης  δήλωσε ότι το εργοστάσιο αυτή τη στιγμή έχει μόνο 15 τόνους πυρίτιδα στην αποθήκη του, υποδεικνύοντας ότι «το εργοστάσιο μας δεν μπορεί να συνδέεται με το Μαρί, η αποθήκη μας είναι σωστά κατασκευασμένη ώστε και έκρηξη να γίνει όλα τα αέρια να φύγουν από την οροφή».

Ο πρόεδρος της επιτροπής απευθυνόμενος στον κ. Γαβριηλίδη του είπε ότι «γνωρίζουμε ότι λειτουργείτε με όλες τις άδειες όμως έχοντας την εμπειρία στο Μαρί προσπαθούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα».

Ο κ. Γαβριηλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της εταιρείας του να συνεργαστεί για την ανέγερση νέες αποθήκης για την πυρίτιδα ώστε να βγει το εργοστάσιο και η περιοχή από την οδηγία Sevezo αρκεί οι αρμόδιες αρχές να τους εξεύρουν χώρο ώστε να κτιστεί μια αποθήκη σύμφωνα με όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών και αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξήγησε ότι η οδηγία Sevezo της ΕΕ έγινε για να προστατεύεται ο κόσμος από βιομηχανικά δυστυχήματα προσθέτοντας ότι «στην  περιοχή Αραδίππου υπάρχει ένα εργοστάσιο που έχει καταταχθεί σε περιοχή Sevezo γι’ αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει μια σοβαρή ενημέρωση των κατοίκων ότι κινδυνεύουν και τι πρέπει να πράξουν σε περίπτωση κινδύνου, έπρεπε να ετοιμαστούν τα σχέδια, να είναι ξεκάθαροι οι όροι στην εταιρεία για το χώρο και τους τόνους της πυρίτιδας που δικαιούνται να έχουν φυλαγμένους και έπρεπε να γίνει ενημέρωση σε όλα τα υπουργεία».

Όπως είπε, τίποτα δεν έγινε, και φαίνεται ότι «προσπαθούμε σιγά σιγά και όσο πιο ανώδυνα γίνεται να έχουμε μια εταιρεία να λειτουργεί σε μια τόσο επικίνδυνη περιοχή βάζοντας τους κατοίκους σε κίνδυνο».

Εξήγησε, επίσης ότι από 10 τόνους και πάνω αποθηκευμένη  πυρίτιδα, η περιοχή μπαίνει αυτόματα κάτω από την οδηγία Sevezo, ενώ κάτω είναι απλώς θέμα φύλαξης. «Το ερώτημα είναι πώς φτάσαμε σε αυτές τις μεγάλες ποσότητες πυρίτιδας, σημείωσε ο κ. Θεοπέμπτου  και είναι αυτό που δεν απαντούν οι αρμόδιες αρχές».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως με πολλή προχειρότητα και λανθασμένες ενέργειες «φτάσαμε στο σημείο σε μια κατοικημένη περιοχή να αποθηκεύουμε 30 τόνους πυρίτιδας και για αυτό το λόγο χρειάζεται άμεσα να ληφθούν μέτρα».

Όπως είπε, συμφωνώντας με τον πρόεδρο της επιτροπής, θα πρέπει να μετακινηθούν οι επιπλέον ποσότητες πυρίτιδας ώστε να μην εμπίπτει η περιοχή στην οδηγία Sevezo και στη συνέχεια να μετακινηθεί σιγά σιγά το εργοστάσιο εκτός κατοικημένης ζώνης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως σημείωσε, πρέπει να βρουν λύσεις άμεσα, και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να διαβουλευτούν μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να προσέλθουν στην επιτροπή με συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε πως στην περιοχή υπάρχουν πολλοί επαγγελματικοί χώροι και σπίτια και τόνισε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος απομακρυνθεί η πυρίτιδα και σιγά σιγά και το εργοστάσιο από την περιοχή καθώς σε περίπτωση ατυχήματος θα υπάρξουν πολλοί νεκροί.

Συμφώνησε με τους συναδέλφους ότι θα πρέπει αυτοί οι τόνοι πυρίτιδας να απομακρυνθούν σε άλλες περιοχές απομακρυσμένες για να απελευθερωθεί η περιοχή από την επικινδυνότητα της πυρίτιδας.

Μιλώντας εκ μέρους ομάδας πρωτοβουλίας των κατοίκων της περιοχής, ο Ανδρέας Κυριάκου είπε πως μεταξύ των κατοίκων της περιοχής επικρατεί αναστάτωση μετά τη δημοσιοποίηση του χάρτη με τις περιοχές Sevezo.

Ο κ. Κυριάκου είπε ότι με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της επιτροπής η ανησυχία των κατοίκων αυξήθηκε και σε αυτό συνέτεινε το γεγονός ότι οι περιοχές Sevezo  έχουν εντοπιστεί από το τμήμα επιθεώρησης εργασίας από το 2013.

Είπε ακόμα «πως δεν ενδιαφέρει τους κατοίκους αν υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι στους οποίους μπορεί να μετακινηθούν οι 10 τόνοι πυρίτιδας ώστε η περιοχή να αποχαρακτηριστεί αλλά άμεσα να μετακινηθεί η πρόσθετη ποσότητα των 10 τόνων».

Της Ηρώς Ευθυμίου