You are here

Στη βουλή η συζήτηση για πυρκαγιές

23/06/2016 15:27
Στη βουλή αναμένεται να μεταφερθεί η συζήτηση σχετικά με τις συνέπειες της πρόσφατης πυρκαγιάς που κατέκαψε μεγάλη δασική έκταση στις ορεινές περιοχές της Κύπρου μετά από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής εσωτερικών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής και βουλευτή του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ κατέθεσαν από κοινού προτάσεις, για τη συζήτηση επί μέρους ζητημάτων σε σχέση με την πρόσφατη πυρκαγιά.

Οι προτάσεις εγκρίθηκαν ομόφωνα και τα θέματα θα εγγραφούν από κοινού με την επιτροπή περιβάλλοντος και την επιτροπή γεωργίας ώστε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση.

Τα σημεία που θα εξετάσει η βουλή αφορούν τόσο τις συνέπειες όσο και τα μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ συνηγόρησε στην πρόταση ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ για την εγγραφή του θέματος τονίζοντας την επιδίωξη του κόμματος, πέραν από τις συνέπειες να εξεταστεί και η διεκδίκηση οικονομικής αρωγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση για σκοπούς αποκατάστασης.

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών δήλωσε ότι κατέθεσε εσπευσμένα πρόταση νόμου για την πλήρη απαγόρευση του ανάμματος φωτιάς και του καψαλίσματος χόρτων στην ύπαιθρο.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου των Οικολόγων, σκοπός είναι να διαγραφεί πρόνοια στους περί πρόληψης πυρκαγιών νόμους, που επιτρέπει ορισμένους μήνες του έτους την καύση αποκλαδιών αμπελιών, ελαιόδεντρων, οπωροφόρων δέντρων, την καύση δέντρων ή φυτών που έχουν προσβληθεί από ασθένεια και την καύση αποκαλάμης σιτηρών.

Παράλληλα, η πρόταση νόμου στοχεύει στην αύξηση των ποινών στις περιπτώσεις πρόκλησης φωτιάς επεκτείνοντας τα έτη φυλάκισης σε περίπτωση καταδίκης μέχρι τα πέντε και τη χρηματική ποινή μέχρι τις €10 χιλ.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την προσδοκία τα πρόσφατα γεγονότα με την πυρκαγιά στις ορεινές περιοχές, να κάνουν τα κόμματα πιο σοφά ώστε να στηρίξουν αυτή τη ρύθμιση και την αυστηρή τιμωρία όσον την παραβιάσουν.

Της Μαρίας Χαμπή