You are here

Θέλουν «πράσινο ταμείο» για έσοδα από πλαστικές σακούλες

12/09/2018 15:36

Την απάντηση του υπουργείου οικονομικών σε ότι αφορά το αίτημα για δημιουργία πράσινου ταμείου στο οποίο να μπαίνουν οι εισπράξεις από τη χρέωση πλαστικών σακουλών αναμένει η επιτροπή περιβάλλοντος.

Η επιτροπή περιβάλλοντος συζήτησε το θέμα της εφαρμογής κατά τους δύο τελευταίους μήνες, της νομοθεσίας για την χρέωση των πλαστικών σακουλών, διαπιστώνοντας εκ νέου κενά που είχαν επισημανθεί και πριν από τη ψήφιση της νομοθεσίας.

Από την 1η Ιουλίου, όλες οι πλαστικές σακούλες χρεώνονται με το ποσό των 5 σεντ συν ΦΠΑ, με εξαίρεση αυτές των γεωργικών φυτών και κηπευτικών ειδών, τις σακούλες δηλαδή που προμηθεύονται οι καταναλωτές από τις κατά τόπους φρουταρίες. 

Σύμφωνα με το νόμο, το 50% των εσόδων που εισπράττουν οι υπεραγορές από την πώληση σακουλών θα έπρεπε να διοχετεύεται στην χορήγηση επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών ενώ, το υπόλοιπο 50% θα έπρεπε να δαπανείται για περιβαλλοντικές εκδηλώσεις.

Εντούτοις, τα μέλη της επιτροπής φαίνεται να απασχολεί, όπως και πριν την ψήφιση του νόμου, η ιδέα της δημιουργίας ενός ταμείου στο οποίο να μπαίνουν τα εν λόγω ποσά και να τυγχάνουν διαχείρισης για σκοπούς περιβαλλοντικών δράσεων.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου, στη νομοθεσία υπάρχουν γκρίζες ζώνες αναφορικά με το που πηγαίνουν τα χρήματα από τις εισπράξεις.

Ο κ. Αδάμου κάλεσε τον εκπρόσωπο του υπουργείου οικονομικών να μεταφέρει το αίτημα της επιτροπής σε ότι αφορά την ανάγκη δημιουργίας «πράσινου ταμείου» στον υπουργό οικονομικών.

Η επιτροπή θα αναμένει την απάντηση του υπουργού, για να αποφασίσει σε σχέση με τα επόμενα της βήματα και κατά πόσο θα υπάρχει η ανάγκη συνάντησης με τον υπουργό.

Μείωση 80% στην χρήση των πλαστικών σακουλών

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος, η χρήση των πλαστικών σακουλών μειώθηκε κατά 80% από 1,3 εκ. το μήνα στις 180 χιλ. το μήνα.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα καλό αποτέλεσμα και σημείωσε ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση εκ μέρους του κόσμου.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που ανακύπτουν στην νομοθεσία σε σχέση με τις εισπράξεις από την πώληση σακουλών, σημειώνοντας ότι διαφαίνεται έντονα η ανάγκη δημιουργίας φορέα ή ταμείου για την είσπραξη των χρημάτων, προς αποφυγή της αισχροκέρδιας.

Σημείωσε επίσης, ότι τέθηκε η εισήγηση τα χρήματα να εισπράττονται από την Green Dot εντούτοις, όπως ανέφερε, είναι ιδιωτική εταιρεία και υπάρχει η ανησυχία ότι δεν θα μπορεί να ελεγχθεί.

Ο βουλευτής των οικολόγων και μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος Χαραλάμπος Θεοπέμπτου σημείωσε ότι εάν φτάσουμε στο σημείο που δεν θα βελτιώνεται άλλο η κατάσταση, το επόμενο στάδιο θα είναι η κατάργηση της πλαστικής σακούλας.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, υποστήριξε ότι όπως σε άλλες χώρες, πρέπει να δημιουργηθεί «πράσινο ταμείο» όπου να πηγαίνουν οι εισπράξεις από το ειδικό τέλος και να έχουν πρόσβαση άτομα και επιχειρήσεις για χρηματοδότηση δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος.

«Από την στιγμή που δεν επενδύονται οι εισπράξεις, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι είδαν το ειδικό τέλος ως χαράτσι και θεωρούν ότι βγάζει κέρδος η υπεραγορά ή το κράτος.

Της Μαρίας Χαμπή