You are here

Ζητούν ονόματα για οικονομικά «συμφέροντα» στον Ακάμα

08/06/2022 15:59

Ονόματα και στοιχεία των μεγάλων συμφερόντων που εξυπηρετούνται στη βάση του νέου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, ζήτησε να κατατεθούν ο πρόεδρος του Πολοδομικού Συμβουλίου Χαρίλαος Κυθρεώτης, της αρμόδιας αρχής για την εκπόνηση του τοπικού σχεδίου Ακάμα.

Ο κ. Κυθρεώτης μιλώντας ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος,που συνήλθαν από κοινού και έθεσαν κάτω από το μικροσκόπιο τους το προτεινόμενο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και τις περιβαλλοντικές και πολεοδομικές πτυχές του, κάλεσε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε, βουλευτές και εμπλεκόμενους φορείς, για εξυπηρέτηση συμφερόντων να το καταθέσει άμεσα για να μην αφήνονται σκιές πάνω από το Συμβούλιο και όσους για δύο χρόνια εργάζονται για την ετοιμασία του σχεδίου. 

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη, ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η πολεοδομική ανάπτυξη της περιοχής Ακάμα δεν έρχονται σε σύγκρουση, αλλά αυτό που ακυρώνει και τα δύο είναι η προσπάθεια εξυπηρέτησης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στη χερσόνησο του Ακάμα, σε βάρος του περιβάλλοντος και των κατοίκων.

Ο διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Κυριάκος Κούνδουρος ανέλυσε από την πλευρά του στην πληθώρα των παρευρισκομένων στη συνεδρία της Βουλής, την  όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκπόνηση του τοπικού σχεδίου Ακάμα, αναφέροντας ότι με βάση διατάγμα είχε εκχωρηθεί στο Πολεοδομικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από 13 μέλη, αναφέροντας ότι ο ίδιος συμμετέχει ως μέλος.

Είπε ότι το Συμβούλιο ακολούθησε όλες τις νενομισμένες διαδικασίες που αφορούν μεταξύ άλλων διαβούλευση με όλους τους συναρμόδιους φορείς και τμήματα, τις κοινότητες και κατοίκους της περιοχής, αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. 

Ανέφερε για όσους υποστηρίζουν ότι υπάρχει συσκότιση όσον αφορά το περιεχόμενο του σχεδίου, ότι οι βασικές πτυχές του, οι πρόνοιες και οι χάρτες, πλην της κτηματολογικής τους ακρίβειας περιλαμβάνονται στην περιβαλλοντική μελέτη που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το 2021.

Όσον αφορά το σημερινό στάδιο του σχεδίου είπε ότι αναμένουν από το Τμήμα Περιβάλλοντος την τελική θέση της αναφορικά με την συμπληρωματική μελέτη που τους υπέβαλλαν στις αρχές Μαρτίου και περιλαμβάνει τις εισηγήσεις της περιβαλλοντικής αρχής, μετά την κατάθεση προκαταρτικής άποψης.

Ο κ. Κούνδουρος είπε ακόμα ότι το υφιστάμενο σχέδιο ανάπτυξης στην περιοχή του Ακάμα, παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης από ότι το προτεινόμενο σχέδιο, σημειώνοντας ότι δήλωση πολιτικής για την ύπαιθρο εφαρμόζεται σε περιοχές που δεν έχουν τοπικά σχέδια ανάπτυξης.

Επεσήμανε επίσης ότι η κατάθεση του τοπικού σχεδίου έχει καθυστερήσει αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια να δημοσιευθεί το συντομότερο.

Τμήμα Περιβάλλοντος: Καμιά έκπτωση στο περιβάλλον

Ο  διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου ενημέρωσε τη Βουλή ότι η εξέταση των συμπληρωματικών στοιχείων του Σχεδίου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, τονίζοντας όμως ότι παρά τις βελτιώσεις που επέφερε το Συμβούλιο, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που τους ανησυχούν και επιφέρουν επιπτώσεις στο περιβάλλον που δύσκολα μπορούν να αντιμετωπισθούν.

Δήλωσε ότι μετά από αξιολόγηση των συμπληρωματικών στοιχείων διαπιστώνεται ότι επηρεάζεται η  διάσπαρτη έναντι της συμπαγούς ανάπτυξης, ενώ είπε ότι ιδιαίτερα ανησυχία προκαλεί και πως σημαντικός αριθμός ιδιωτικών περιουσιών στα όρια και εντός Natura θα επηρεαστούν, σημειώνοντας όμως ότι προέχει η προστασία του μοναδικού περιβάλλοντος του Ακάμα.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου τόνισε ότι δεν θα γίνει καμία έκπτωση από το τμήμα Περιβάλλοντος στη διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής Ακάμα, σημειώνοντας ότι θα αξιοποιήσει όσο χρόνο χρειαστεί για να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είπε μιλώντας ενώπιον της Βουλής ότι ανησυχούν για τα περιβαλλοντικά θέματα, αναφέροντας ότι η υπηρεσία διενεργεί έλεγχο σε σχέση με την περιοχή Ακάμα, τα αποτελέσματα του οποίου θα δημοσιοποιηθούν όταν θα ολοκληρωθεί.

Όχι σε μεμονωμένη κατοικία

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή δήλωσε ότι έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους για πρόνοιες του νέου σχεδίου που προβλέπουν διάσπαρτη ανάπτυξη αντί συμπαγή.

Υπογράμμισε ότι η μεμονωμένη κατοικία είναι καρκίνωμα και θα πρέπει να απαγορευθεί σε όλη την Κύπρο, καθώς καταστρατηγεί σημαντικές πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι το επιμελητήριο πρότεινε να αποφασιστούν αντισταθμιστικά μέτρα που θα εξομαλύνουν την πιθανή αδικία που νιώθουν οι κάτοικοι.

Εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων, είπε ότι παρότι πλέον οι κοινότητες Ακάμα υπάγονται σε δήμοκαι δεν είναι στις αρμοδιότητες τους, θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για να στηριχθούν οι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής.

Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί ο τρόπος να συνυπάρξουν οι κάτοικοι και να προστατευθεί το περιβάλλον για τη διατήρηση της υπαίθρου.

Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι

Τις δύο επιτροπές ενημέρωσαν για τις θέσεις, εισηγήσεις, αλλά και επιφυλάξεις σε διάφορες πρόνοιες του Σχεδίου οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων, καθώς και οι κοινοτάρχες των επηρεαζόμενων κοινοτήτων,

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής Ηλίας Πεκρή εξέφρασε την ανησυχία τους για την πρόνοια του τοπικού σχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία 28 επισκέψιμων αγροκτημάτων, σημειώνοντας πως πιθανόν να αλλάξουν το χαρακτήρα της περιοχής.

Πρόσθεσε ότι το προτεινόμενο Σχέδιο δεν ικανοποιεί καμία από τις δύο επηρεαζόμενες πλευρές (κοινότητες και περιβαλλοντικές οργανώσεις), τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να ζητούμε από τους ιδιοκτήτες να θυσιάσουν τις περιουσίες τους» και πρότεινε επίσης να αποζημιωθούν στην πραγματική αξία της γης τους.

Να επανεξετασθεί το Σχέδιο ζητούν οργανώσεις

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), Κλείτος Παπαστυλιανού είπε ότι έχουν καταθέσει τις θέσεις τους γραπτώς προσθέτοντας ότι θα διαβιβάσουν στοιχεία στη Βουλή, όσον αφορά την αξιοποίηση του υφιστάμενου πολεοδομικού καθεστώτος.

Ανέφερε επίσης ότι εκκρεμούν τρεις ισχύουσες διαδικασίες παράβασης που αφορούν οδηγίες για τα πουλιά και επηρεάζουν και την χερσόνησο του Ακάμα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Terra Cypria Λεύκιος Σεργίδης είπε από την πλευρά του ότι το προτεινόμενο τοπικό σχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επανεξετασθεί αφού παρθούν παραδείγματα και από άλλες χώρες, όπως η Ισπανία που εφάρμοσε αντίστοιχο σχέδιο.

Ο διευθυντής του BirdLife Cyprus Martin Hellicar είπε επίσης ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το μοντέλο που εφαρμόσθηκε σε άλλες χώρες, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα σήμερα στο προτεινόμενο τοπικό σχέδιο, είναι η ύπαρξη τεχνοκρατικής και πολιτικής προσέγγισης του ζητήματος.

Πρόσθεσε ότι το ζήτημα δεν είναι να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα, μεταξύ αυτών που θέλουν ανάπτυξη και αυτών που θέλουν προστασία του περιβάλλοντος, αλλά να τεθεί σωστό νομικό πλαίσιο για μια περιοχή Natura, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη που να προστατεύει και το περιβάλλον και τα συμφέροντα των κατοίκων.

Εκ μέρους των Φίλων του Ακάμα αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα συζητείται περίπου 40 χρόνια και αυτό που τους ανησυχεί είναι ποιός θα τραβήξει την σκανδάλη για την καταστροφή του Ακάμα.

Ανέφεραν ότι η νέα πρόταση του Πολεοδομικού Συμβουλίου δεν ανταποκρίνεται στην ουσία της ενδιάμεσης γνωμάτευσης της περιβαλλοντικής αρχής και στις απόψεις του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων και ζήτησαν την τεκμηρίωση της επέκτασης των πολεοδομικών ζωνών, δεδομένου όπως είπαν ότι οι υφιστάμενες είναι αναξιοποίητες περίπου κατά 80%.

Εκ μέρους της Οικολογικής Κίνησης αναφέρθηκε ότι το προτεινόμενο σχέδιο δεν είναι επαρκές για να ικανοποιήσει την αειφόρο ανάπτυξη των κοινοτήτων και να προστατεύσει το περιβάλλον και κάλεσαν σε ανάκληση και πλήρη αναδιάρθρωση του σχεδίου.

Η πρώην διαχειρίστρια επίσης του τοπικού σχεδίου Ακάμα είπε από την πλευρά της ότι στο νέο σχέδιο δεν υιοθετήθηκε σχεδόν καμία από τις πρόνοιες του προηγούμενου, τονίζοντας ότι στο νέο σχέδιο υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις.

Να προστατευθούν και οι κάτοικοι

Εκ μέρους του δήμου Πέγειας ο δήμαρχος Μαρίνος Λάμπρου είπε ότι περίπου το 37% της κοινότητας βρίσκεται κάτω από ζώνη προστασίας και από αυτό ποσοστό 28% περίπου βρίσκεται στην χερσόνησο του Ακάμα, προσθέτοντας ότι δεν ζητούν οποιαδήποτε ανάπτυξη στο χώρο αυτό.

Απαντώντας επίσης στις αναφορές για εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων, είπε ότι στην κοινότητα τους υπάρχουν δύο μεγάλα τεμάχια, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν ζητούν επίσης εξαιρέσεις ώστε να γίνουν κάποιες αναπτύξεις.

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος σε έντονο ύφος είπε ότι «άκουσα για προστασία περιβάλλοντος, πουλιών του κουρκουτά,  αλλά δεν άκουσα για προστασία των ανθρώπων».

Πρόσθεσε ότι η Ίνεια είναι η μοναδική κοινότητα που αδικείται κατάφορα, καθώς εδώ και 33 χρόνια έχει απαγορευθεί κάθε μορφή ανάπτυξης με αποτέλεσμα η κοινότητα να ερημωθεί.

Ο κ. Τσίβικος είπε δεν πρόκειται να δεχτούν το τοπικό σχέδιο και κάλεσε τους αρμόδιους να  δουν την Ίννεια ως εξαίρεση και να μην την βάλουν στο ίδιο καλάθι με τις άλλες κοινότητες, αναφερόμενος σε «δύο μέτρα και δύο σταθμά» όσον αφορά στην κοινότητά του.

Δήλωσε ακόμα ότι θα πρέπει να ακουσθούν τα ονόματα των μεγάλων συμφερόντων που αγόρασαν περιουσίες στην περιοχή του Ακάμα, προσθέτοντας ότι στα δέκα χρόνια που βρίσκεται στην θέση του κοινοτάρχη Ίνειας δεν έχει γίνει σχετική πώληση.

Ο κοινοτάρχης Κάτω Αρόδων κ. Αγγελής είπε ότι η θέση τους είναι η ίδια με την κοινότητα Ίνειας, ενώ ο εκπρόσωπος των κοινοτήτων Δρούσιας και Νέου Χωριού Σάββας Χατζημηνάς αναφέρθηκε στην «οδύσσεια» του τοπικού σχεδίου Ακάμα και των κοινοτήτων της περιοχής, παρουσιάζοντας και σχετικούς χάρτες.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται για πολλά χρόνια για το τοπικό σχέδιο του Ακάμα, οι κοινότητες έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους. Συγκεκριμένα είπε ότι από τις 22 χιλιάδες που ανερχόταν το 1974 σήμερα αριθμούνται σε μόλις 1650, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι.

Ο επαρχιακός γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, κάλεσε το Πολεοδομικό Συμβούλιο, όπως «την υστάτη» να ικανοποιήσουν και τα πολύ δικαιολογημένα αιτήματα της Ίννειας, η οποία, είπε, είναι η μόνη κοινότητα που είχε τουριστικές ζώνες στις παραλίες και σε μια νύκτα μηδενίστηκαν.

Είπε ακόμα, ότι υπάρχει πρόνοια στο τοπικό σχέδιο για απαγόρευση αρδευτικού δικτύου και εξέφρασε την ελπίδα να μην υιοθετηθεί τέτοια πρόνοια.

Οι πρόεδροι των δύο επιτροπών Άριστος Δαμιανού και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ζήτησαν από τους λειτουργούς της κυβέρνησης να καταθέσουν στην Βουλή, το προτεινόμενο τοπικό σχέδιο και όλα τα παρεμφερή έγγραφα για ενημέρωση τους εντός του επόμενου 24ώρου.

Ο κ. Κούνδουρος είπε ότι θα πρέπει να διαβουλευτούν με τη Νομική Υπηρεσία πριν δώσουν κάποια απάντηση, με τον κ. Δαμιανού να σημειώνει ότι έχουν μέχρι την Πέμπτη πρωί να απαντήσουν και αν αρνούνται να καταθέσουν το σχέδιο στη Βουλή, θα σημειωθεί, και θα δουν πως θα κινηθούν.

Της Ελένης Χαραλάμπους