You are here

Ζητούνται στοιχεία για κονδύλια στα κατεχόμενα

07/02/2014 12:58
Στοιχεία και εξηγήσεις από την ευρωπαϊκή επιτροπή θα ζητήσει η εθνική επιτροπή που θα συσταθεί για περιβαλλοντικά θέματα, σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους €1,5 εκ. που διατίθενται στο ψευδοκράτους για σκοπούς περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος σε σχέση με την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται στον Πενταδάκτυλο από την αλόγιστη λατόμευση, αναφέρθηκε ότι με την λατόμευση εξάγονται οικοδομικά υλικά που μεταφέρονται στην Τουρκία και στις ελεύθερες περιοχές.

Οι τιμές των οικοδομικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλές αφού δεν επιβαρύνονται με φορολογίες.

Τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύσταση της εθνικής επιτροπής για το περιβάλλον με στόχο την άσκηση πιέσεων προς την ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος στα κατεχόμενα και στον Πενταδάκτυλο.

Την επιτροπή θα απαρτίζουν εκπρόσώποι των υπουργείων εξωτερικών και γεωργίας, της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος, ευρωβουλευτών και επιστημονικών φορέων .

Ενώπιον της επιτροπής, τονίστηκε πως η εθνική επιτροπή περιβάλλοντος θα ζητήσει από ΕΕ εξηγήσεις για τα κοινοτικά κονδύλια που παραχωρούνται στο ψευδοκράτος για σκοπούς προστασίας του περιβάλλοντος με σκοπό να υπάρχει διαφάνεια.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου