You are here

Επιδείνωση στις σχέσεις Εκτελεστικής – Νομοθετικής εξουσίας

10/06/2002 13:55
Επιδεινώνονται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι σχέσεις κυβέρνησης και βουλής των αντιπροσώπων, κυρίως των προερχομένων κομμάτων από την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες από την επιτροπή Οικονομικών της βουλής, περικόπτονται κατά το ήμισυ τα επιδόματα παραστάσεως κρατικών αξιωματούχων και συγκεκριμένα των υπουργών, εκτός του προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της βουλής, τα οποία έχει υποβάλει προς το σώμα η κυβέρνηση, κορυφώνοντας την όξυνση των σχέσεων των δύο πολιτειακών οργάνων του κράτους, μετά και τις έντονες αντιπαραθέσεις με αφορμή το πόρισμα των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών για τα γεγονότα στο ΧΑΚ.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Άριστος Χρυσοστόμου, το μήνυμα που θέλει να στείλει η βουλή στην Εκτελεστική εξουσία είναι η ανάγκη περισυλλογής στα επιδόματα των κρατικών αξιωματούχων. Υπενθυμίζεται ότι τα νομοσχέδια προβλέπουν αυξήσεις των επιδομάτων και της σύνταξης του προέδρου της Δημοκρατίας από £5,028 σε £12,000, του προέδρου της Βουλής από £4,700 σε £10,000 και των υπουργών από £4,500 σε £8,351. Αξίζει να επισημανθεί πάντως ότι η κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων έγινε μετά από διαβεβαιώσεις των πολιτικών αρχηγών προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αυτά θα γίνονταν αποδεκτά, εντούτοις το κλίμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχει διαφοροποιηθεί άρδην μετά τις τελευταίες εξελίξεις λόγω του πορίσματος.

Εκτός από τα πιο πάνω νομοσχέδια έχει κατατεθεί και νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει αύξηση των επιδομάτων και των μισθών των δικαστών, το οποίο ωστόσο όπως φαίνεται μετά από παράκληση των δικαστών αναβάλλεται.

Του Κυριάκου Κυριακίδη