You are here

ΔΗΣΥ: Ψήφισμα για δημοσιοποίηση διαγραφών δανείων ΠΕΠ

17/03/2021 15:11

Την άμεση δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή που αφορά στα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ζητά η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, μέσω σχεδίου απόφασης που κατέθεσε στη Βουλή.

Την κατάθεση του σχεδίου απόφασης ανακοίνωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης. Σε σχετική δήλωση του, σημείωσε ότι «τη διαφάνεια δεν πρέπει απλώς να την επικαλούμαστε αλλά να την επιδιώκουμε με πράξεις».

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, «αποφασίζεται όπως για λόγους διαφάνειας αλλά και συνέπειας με προηγούμενη απόφαση του Σώματος, κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην πλήρη της μορφή η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας αναφορικά με τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και τώρα με τις ΣΕΔΙΠΕΣ Λτδ/ΚΕΔΙΠΕΣ Λτδ και κατ’ ακολουθία να δημοσιοποιηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη μορφή που αυτή θα κατατεθεί».

Η ενέργεια του ΔΗΣΥ προκύπτει μετά από τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν εκ μέρους του βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου, για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η δημοσιοποίηση της έκθεσης πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές Μαΐου.

Στη συνεδρία της ad hoc επιτροπής για τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, ο κ. Λεωνίδου υποστήριξε ότι αν η δημοσιοποίηση γίνει αυτή τη στιγμή θα είναι λάθος και θα κάνει ζημιά στη βουλή και στη Δημοκρατία.

«Δεν θα πάθει κανείς τίποτα αν δημοσιευθεί μετά τις εκλογές», είπε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα των προσώπων, ενώ διερωτήθηκε ποιος θα ελέγξει εάν ο γενικός ελεγκτής έχει τηρήσει τους όρους εντολής του.

Το ΔΗΚΟ εξέδωσε ανακοίνωση την επόμενη μέρα, αναφέροντας ότι η θέση του ΔΗΚΟ είναι «υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης της Ειδικής Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα των οποίων τα δάνεια είτε έχουν διαγραφεί, είτε έχουν τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης».

Της Μαρίας Χαμπή