You are here

Λίστα Οδυσσέα: 22 ΠΕΠ χωρίς ονόματα αλλά με «φωτογραφίες»

23/03/2021 06:52

Τα επόμενα βήματα της Βουλής σε ότι αφορά τη δημοσιοποίηση της λίστας Μιχαηλίδη η οποία περιλαμβάνει 13 πρώην και 5 νυν βουλευτές, πρώην υπουργούς καθώς επίσης, πρώην και νυν κρατικούς αξιωματούχους, θα καθορίσει αύριο η ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή για τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Η επιτροπή συνέρχεται ενώ έχουν ήδη διαρρεύσει τα ονόματα των 22 ΠΕΠ της λίστας, των οποίων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είχαν στο συνεργατισμό, έτυχαν αναδιάρθρωσης μέσω διαγραφής ποσού ή μέσω ανταλλαγής ακινήτου. Κάποια ονόματα συναντώνται και στη λίστα Γιωρκάτζη.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως φαίνεται και στη σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τα ΠΕΠ υπέβαλλαν τα ίδια προτάσεις που περιελάμβαναν εισήγηση για διαγραφή ποσού. Πέραν από τις διαγραφές, στην έκθεση γίνεται λόγος για παραχώρηση ενυπόθηκων ακινήτων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και για εκποίηση ακινήτων σε περίπτωση μη αποπληρωμής δανείου. Σε μερικές περιπτώσεις οι διαγραφές οφειλών ξεπερνούν το €1 εκατ.

Τα στοιχεία για κάθε περίπτωση

● Συγκεκριμένα, το ΠΕΠ 1 είναι νυν βουλευτής της ΕΔΕΚ του οποίου στενό συγγενικό πρόσωπο κατέχει αναδιαρθρωμένο δάνειο που δεν αποπληρώθηκε με αποτέλεσμα η ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ να προχωρήσει σε τερματισμό της συμφωνίας αναδιάρθρωσης. Το 2020 υποβλήθηκε νέο αίτημα αναδιάρθρωσης της χορήγησης και συμφωνήθηκε νέα λύση που περιλαμβάνει παραχώρηση ακινήτων 169 χιλ. και διαγραφή ποσού 42,5 χιλ.

● Το ΠΕΠ 2 είναι πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ του οποίου τέσσερις διαφορετικές χορηγήσεις έτυχαν αναδιάρθρωσης/διευθέτησης, σε μια περίπτωση με καταβολή ποσού από τους εγγυητές και το ίδιο το ΠΕΠ και με πλήρη εξόφληση του υπόλοιπου ποσού της χορήγησης με διαγραφή. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις με ενοποίηση των τριών χορηγήσεων και υπογραφή δύο νέων συμφωνιών και διαγραφή ποσού €259 χιλ. υπό προϋποθέσεις.

● Το ΠΕΠ 3 είναι πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ με διάφορα ποσά χορηγήσεων εκ των οποίων η πρώτη περίπτωση αιτήματος αναδιάρθρωσης αφορά εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος και διευθυντής με άλλα πρόσωπα. Η συγκεκριμένη αναδιάρθρωση περιελάμβανε νέες χορηγήσεις, υπόλοιπο προς διαγραφή υπό προϋποθέσεις ύψους €163 χιλ. και ετήσια διαγραφή €10,9 χιλ. Η νέα χορήγηση δεν αποπληρώθηκε με βάση τη συμφωνία. Λύσεις αναδιάρθρωσης εφαρμόστηκαν και σε άλλες περιπτώσεις που αφορούν το ίδιο άτομο και εταιρείες με τις οποίες είναι συνδεδεμένο. Οι λύσεις περιλαμβάνουν ενοποίηση χορηγήσεων, νέες χορηγήσεις, ποσά προς διαγραφή υπό προϋποθέσεις καθώς και παραχώρηση νέων ακινήτων για ενίσχυση εξασφαλίσεων, άμεση διαγραφή υπολοίπου και ακίνητα ως ανταλλαγή έναντι χρέους.

● Το ΠΕΠ 4 είναι πρώην υπουργός παιδείας, του οποίου χορηγήσεις έτυχαν αναδιάρθρωσης, με ενοποίηση χορηγήσεων και υπογραφή νέας συμφωνίας με την οποία δεν υπήρξε συμμόρφωση. Το 2020 υποβλήθηκε νέο αίτημα αναδιάρθρωσης με την τελική λύση να περιλαμβάνει ενοποίηση χορηγήσεων με υπογραφή νέων συμφωνιών, άμεση διαγραφή ποσού €27,5 χιλ. και παραχώρηση ακινήτων έναντι χρέους για ποσό ύψους €128 χιλ.

● Το ΠΕΠ 5 είναι νυν βουλευτής του ΑΚΕΛ. Χορηγήσεις τόσο του ιδίου, όσο και στενών και άλλων συγγενικών του προσώπων, έτυχαν αναδιάρθρωσης/διευθέτησης με την υπογραφή νέων χορηγήσεων, ποσά προς διαγραφή υπό προϋποθέσεις, απαλλαγή αποβιώσαντων συγγενικών προσώπων, εγγυητών και άλλων, άμεση διαγραφή τόκων και απαλλαγή υποθηκευμένου ακινήτου. Οι συνολικές διαγραφές ανήλθαν στις €110,5 χιλ.

● Το ΠΕΠ 6 είναι νυν βουλευτής του ΔΗΚΟ του οποίου οι χορηγήσεις έτυχαν διευθέτησης, με αρκετές από αυτές να αφορούν εταιρεία στην οποία ήταν διευθυντής μέχρι τον Οκτώβριο του 2013. Για ορισμένες από τις χορηγήσεις ο βουλευτής ταξινομήθηκε ως μη συνεργάσιμος ενώ, για άλλες καταχωρίστηκαν αγωγές σε επαρχιακό δικαστήριο.

● Το ΠΕΠ 7 είναι πρώην βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, οι χορηγήσεις του οποίου και προσώπων του στενού του κύκλου έτυχαν αναδιάρθρωσης/διευθέτησης με είσπραξη ποσού από πώληση ενυπόθηκων ακινήτων και εξόφληση του υπολοίπου με διαγραφή. Η διαγραφή ανήλθε στο €1,4 εκατ. Οι λύσεις αναδιάρθρωσης που συνδέονται με το συγκεκριμένο άτομο περιλαμβάνουν και νέες χορηγήσεις, παραχώρηση υποθηκευμένου ακινήτου έναντι χρέους, ενίσχυση εξασφαλίσεων, παραχώρηση νέου ακινήτου και διαγραφή €189,6 χιλ. μεταξύ άλλων.

● Το ΠΕΠ 8 είναι πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ για το οποίο οι λύσεις αναδιάρθρωσης περιελάμβαναν νέες χορηγήσεις, υπόλοιπα προς διαγραφή υπό προϋποθέσεις ύψους €666 χιλ. και άμεση διαγραφή €856 χιλ., καθώς και παραχώρηση ακινήτων έναντι χρέους για ποσό €2,3 εκατ. Νέα λύση αναδιάρθρωσης περιελάβανε διαγραφή €440 χιλ. από τις €666 χιλ.

● Το ΠΕΠ 9 είναι πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ ο οποίος συνδέεται με μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις για τις οποίες έγινε διαγραφή ποσού €54 χιλ. χρεώσεων τόκων υπερημερίας. Άλλη λύση αναδιάρθρωσης περιελάβανε διαγραφή ποσού €47 χιλ. από τη χορήγηση και παραχώρηση ακινήτων έναντι χρέους για ποσό ύψους €183 χιλ. και διαγραφή ποσού €60 χιλ. υπό προϋποθέσεις.

● Το ΠΕΠ 10 είναι εν ενεργεία βουλευτής του ΔΗΣΥ. Χορηγήσεις τόσο του ιδίου όσο και συγγενικών του προσώπων έτυχαν αναδιάρθρωσης με τις λύσεις να περιλαμβάνουν διαγραφή €298 χιλ. υπό προϋποθέσεις και διαγραφή €131 χιλ. υπό προϋποθέσεις, καθώς και παραχώρηση νέων ακινήτων για ενίσχυση εξασφαλίσεων. Οι νέες χορηγήσεις δεν αποπληρώθηκαν με αποτέλεσμα η τράπεζα να λαμβάνει νομικά μέτρα.

Το ΠΕΠ 11 είναι νυν βουλευτής του ΔΗΚΟ, μια χορήγηση του οποίου έτυχε αναδιάρθρωσης. Η λύση αφορούσε νέα χορήγηση με εξασφάλιση υποθήκη ακινήτου και άμεση διαγραφή ποσού €13,2 χιλ.

● Το ΠΕΠ 12 είναι πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ εναντίον του οποίου κατατέθηκε αγωγή, ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξωδικαστικής λύσης και διαδικασία αξιολόγησης αναδιάρθρωσης χορηγήσεων.

● Τα ΠΕΠ 13 είναι εκπρόσωπος μειονότητας με χορήγηση του ίδιου και στενού συγγενικού του προσώπου να έχει τύχει αναδιάρθρωσης με νέα χορήγηση και ποσό €52 χιλ. προς διαγραφή υπό προϋποθέσεις.

● Το ΠΕΠ 14 είναι εν ενεργεία αξιωματούχος που διόρισε ο ΠτΔ, για τον οποίο εκκρεμούσε χορήγηση που αφορούσε αποβιώσαν στενό συγγενικό του πρόσωπο και τρίτο πρόσωπο. Σύμφωνα με την ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ, είναι σε εξέλιξη αίτημα για πλειστηριασμό.

● Το ΠΕΠ 15 διετέλεσε αρχηγός πολιτικού κόμματος. Σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας χορηγήσεις του ίδιου και στενών του συγγενικών προσώπων έτυχαν αναδιάρθρωσης. Οι λύσεις περιελάμβαναν ενοποίηση χορηγήσεων με υπογραφή νέων συμφωνιών στο όνομα του ΠΕΠ, διαγραφή €679 χιλ. υπό προϋποθέσεις, διαγραφή €165,2 χιλ., άμεση διαγραφή €96 χιλ., παραχώρηση ακινήτων έναντι χρέους, για ποσό ύψους €222 χιλ., απόκτηση ακινήτων έναντι χρέους και απαλλαγή εγγυητών μεταξύ άλλων.

● Το ΠΕΠ 16 είναι πρώην υπουργός με χορηγήσεις του ιδίου και συγγενικών του προσώπων να έχουν τύχει αναδιάρθρωσης, μέσω παραχώρησης υποθηκευμένου ακινήτου έναντι χρεών για ποσό €1,3 εκατ., μείωση επιτοκίου και επανακαθορισμό δόσης. Το ακίνητο σύμφωνα με την έκθεση του γενικού ελεγκτή, θα αποκτηθεί από το κράτος.

● Το ΠΕΠ 17 είναι πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ για χορήγηση του οποίου καταχωρίστηκε δικαστική απόφαση (memo) για το υποθηκευμένο ακίνητο, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στην Altamira για εκποίηση του ενυπόθηκου ακινήτου.

● Το ΠΕΠ 18 είναι πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ. Για χορηγήσεις του ιδίου και συγγενικών του προσώπων υποβλήθηκε πρόταση πλήρους εξόφλησης που δεν έγινε αποδεκτή από το ΠΕΠ 18. Η ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ κατέθεσε αγωγές για όλες τις χορηγήσεις ενώ είχε αποφασιστεί εκποίηση των υποθηκευμένων ακινήτων η οποία ακυρώθηκε λόγω αιτήματος του ΠΕΠ για ένταξη στο σχέδιο Εστία. Το αίτημα απορρίφθηκε και θα επαναρχίσει η διαδικασία εκποίησης.

● Το ΠΕΠ 19 είναι πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ με χορηγήσεις που έτυχαν αναδιάρθρωσης. Οι λύσεις περιελάμβαναν παραχώρηση υποθηκευμένων ακινήτων έναντι χρέους για ποσό €212 χιλ., διαγραφή ποσού €9,8 χιλ. και διαγραφή ποσού €255,4 χιλ.

● Το ΠΕΠ 20 είναι πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ σε σχέση με τον οποίο εκκρεμούσαν χορηγήσεις που αφορούσαν τον ίδιο και στενό συγγενικό του πρόσωπο. Το ΠΕΠ υπέβαλε αίτημα ένταξης στο σχέδιο Εστία που δεν υλοποιήθηκε με αποτέλεσμα να προχωρήσει λύση αναδιάρθρωσης που περιελάμβανε νέα χορήγηση, διαγραφή €240 χιλ. υπό προϋποθέσεις και παραχώρηση νέου ακινήτου για ενίσχυση εξασφαλίσεων.

● Το ΠΕΠ 21 ήταν βουλευτής του ΔΗΣΥ με χορηγήσεις του ιδίου και τρίτων προσώπων να έχουν τύχει αναδιάρθρωσης, με τις λύσεις να περιλαμβάνουν διαγραφή υπολοίπου €32,9 χιλ. και εξόφληση με μεταφορά ποσού σε λογαριασμό νέας χορήγησης και άλλου ποσού σε λογαριασμό υπολοίπου προς διαγραφή υπό προϋποθέσεις.

● Στην τελευταία περίπτωση που περιλαμβάνει η έκθεση του γενικού ελεγκτή, το ΠΕΠ 22 είναι πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ που διετέλεσε και υπουργός και συγκεκριμένα, χορηγήσεις του ιδίου και στενών συγγενικών του προσώπων. Με το συγκεκριμένο πρόσωπο συνδέονται διάφορες λύσεις αναδιάρθρωσης που περιελάμβαναν μετατροπή ορίου πίστωσης σε νέα χορήγηση, απαλλαγή εγγυητών, ενοποίηση χορηγήσεων. Η ελεγκτική υπηρεσία σημειώνει ότι παρά το ότι δεν προέκυψε διαγραφή ποσού στις εν λόγω αναδιαρθρώσεις, η ενδεχόμενη απώλεια εσόδων για τη ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ υπερβαίνει τις €10 χιλ.

Της Μαρίας Χαμπή