You are here

Συνεχίζεται η κοροϊδία για λίστα Γιωρκάτζη

10/11/2020 06:33

Τέσσερις μήνες μετά την απόφαση της ολομέλειας της βουλής να δημοσιοποιήσει «αμέσως» τη λίστα Γιωρκάτζη, τη σκυτάλη για διαχείριση του ζητήματος λαμβάνει σήμερα ο νέος πρόεδρος της βουλής, Αδάμος Αδάμου.

Η ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή για τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, και τη διαχείριση της λίστας Γιωρκάτζη, συνέρχεται για πρώτη φορά σήμερα, με στόχο να διαλύσει την γενική εκτίμηση που υπάρχει ότι η επιτροπή προσπαθεί να στείλει το θέμα της άμεσης δημοσιοποίησης στις «ελληνικές καλένδες», λόγω συμπερίληψης στη λίστα αρκετών πολιτικών προσώπων.

Ο νέος πρόεδρος της βουλής Αδάμος Αδάμου, αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη της ad hoc κοινοβουλευτικής σε σχέση με τις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες με αξιωματούχους αναφορικά με την επίμαχη λίστα Γιωρκάτζη, για την οποία η ολομέλεια της βουλής έχει αποφασίσει όπως δημοσιοποιηθεί.

Ο κ. Αδάμου είχε συναντήσεις με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου, τον γενικό εισαγγελέα και την επίτροπο προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με αντικείμενο συζήτησης τη λίστα Γιωρκάτζη, καθώς πρόθεση του ιδίου όπως έχει αναφέρει το προηγούμενο διάστημα, είναι να υπάρξουν διορθώσεις στη λίστα.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της ad hoc επιτροπής τέθηκε σε αναμονή λόγω των εξελίξεων γύρω από το θέμα των πολιτογραφήσεων που επέφεραν την παραίτηση του τέως προέδρου της βουλής, ενώ το θέμα της δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη είχε βρεθεί σε αδιέξοδο μετά την άρνηση του προκατόχου του κ. Αδάμου, Δημήτρη Συλλούρη, να υλοποιήσει τη σχετική απόφαση της ολομέλειας.

Αρκετά κόμματα έχουν ήδη εκφράσει την προσδοκία, ότι ο κ. Αδάμου θα υλοποιήσει την εν λόγω απόφαση προς αποκατάσταση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας του κοινοβουλίου, τονίζοντας επίσης την ανάγκη να προχωρήσει το έργο της ad hoc επιτροπής με την εξέταση δανείων ΠΕΠ ώστε να διαφανεί εάν έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης.

Ενώπιον της επιτροπής βρίσκονται απαντητικές επιστολές εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών οργάνων και των τραπεζών, από τις οποίες ζητήθηκαν στοιχεία, οι οποίες αναμένεται να τύχουν μελέτης και ανάλυσης πριν τα μέλη της επιτροπής αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν τις εργασίες τους.

Εν τω μεταξύ εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δημοσιοποιηθεί η έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας αναφορικά με τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, στον πρώην Συνεργατισμό.

Η ελεγκτική υπηρεσία έχει ήδη αποστείλει επιστολές σε 161 πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, για την επιβεβαίωση των στοιχείων που έχει εντοπίσει μετά τον έλεγχο για δάνεια ΠΕΠ στο Συνεργατισμό, ώστε οι σχετικές απαντήσεις να ενσωματωθούν στην έκθεση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα.

Με βάση τους όρους εντολής της ad hoc επιτροπής, τα ευρήματα της διερεύνησης όλων των ζητημάτων θα υποβληθούν στην ολομέλεια του Σώματος μέχρι το τέλος της τρέχουσας περιόδου, ωστόσο είχε αποφασιστεί όπως η επιτροπή δώσει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της έρευνας του γενικού ελεγκτή αναφορικά με τα δάνεια ΠΕΠ στο Συνεργατισμό.

Της Μαρίας Χαμπή