You are here

Τρώει πόρτες η βουλή για τα δάνεια πολιτικών

09/09/2020 07:15

Συμμάχους που θα τη βοηθήσουν να φέρει εις πέρας το έργο της και να εκτελέσει τους όρους εντολής της σε σχέση με τη διερεύνηση δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), αναζητά η ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή, με τους πλείστες θεσμούς να της κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο, την πόρτα.

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2021, η βουλή θέλει να σωθεί από την περαιτέρω απαξίωση που προκάλεσε το θέμα των δανείων ΠΕΠ.  Η προσπάθεια της όμως μάλλον πελαγοδρομεί και μόνη ελπίδα είναι, πλέον, να ξελασπώσει τη βουλή η ελεγκτική υπηρεσία.

Την ίδια στιγμή που η εκτελεστική εξουσία και η γενική εισαγγελία προσπαθούν να περιορίσουν την εμπλοκή του ελεγκτή στο οικονομικά ευαίσθητο θέμα των διαβατηρίων, η βουλή στρέφεται στον ελεγκτή ελπίζοντας ότι η υπηρεσία του θα αναλάβει το δύσκολο έργο της διαχείρισης και ανάλυσης των στοιχείων για τα δάνεια των ΠΕΠ.

Η χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής κατέδειξε για άλλη μια φορά τα εμπόδια που έχει να υπερπηδήσει η επιτροπή, ώστε να εξασφαλίσει στοιχεία τα οποία μέσα από κατάλληλη ανάλυση και επεξεργασία να δώσουν απαντήσεις αναφορικά με τα ΠΕΠ που είχαν προνομιακή μεταχείριση εκ μέρους τραπεζών, σε διάφορα χρονικά στάδια.

Πέραν της δυσκολίας στην εξασφάλιση των στοιχείων από τις τράπεζες, η οποία έχει γίνει ξεκάθαρη μέσα από τοποθετήσεις τόσο του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, όσο και της επιτρόπου προστασίας προσωπικών δεδομένων και του γενικού εισαγγελέα, άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η επιτροπή είναι η ανάλυση των στοιχείων.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, ξεκαθάρισε χθες για άλλη μια φορά ότι αυτόν τον ρόλο δεν θα τον αναλάβει η ΚΤ. Κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να ζητήσουν τα στοιχεία που επιθυμούν ώστε να διαπιστωθεί ποια από αυτά μπορεί να εξασφαλίσει από τις τράπεζες η ΚΤ και για ποια η επιτροπή μπορεί να απευθυνθεί απευθείας στα πιστωτικά ιδρύματα.

Ωστόσο, το θέμα των νέων στοιχείων που θα αναζητήσει η επιτροπή παραμένει επίσης σε εκκρεμότητα, τη στιγμή που η επιτροπή ευελπιστεί ότι θα είναι σε θέση να καταλήξει σε πρώτα συμπεράσματα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, μέσα από μια έρευνα που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επί της ουσίας και δεν είναι σαφές πως θα προχωρήσει προς διεκπεραίωση.

Την προσπάθεια της ad hoc επιτροπής εγκατέλειψε χθες και η νομική υπηρεσία, με τον βοηθό γενικό εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη να αποχωρεί από τη συνεδρίαση, αναφέροντας ότι είναι επικίνδυνο η νομική υπηρεσία να συμμετέχει στη συζήτηση ζητημάτων για τα οποία εκκρεμεί ανακριτικό έργο εκ μέρους της αστυνομίας. Σημείωσε όμως, ότι θα αξιολογηθεί εισήγηση αναφορικά με τη συμμετοχή εκπροσώπου της νομικής υπηρεσίας, ο οποίος να μεταφέρει συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία η επιτροπή θα αναζητά απαντήσεις.

Το ρόλο της υπηρεσίας της ξεκαθάρισε και η πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, λέγοντας ότι τα εποπτικά όργανα είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο των εποπτευόμενών και όχι των πελατών τους.

Τελευταίο στήριγμα η ελεγκτική υπηρεσία

Τόσο ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης, όσο και μέλη της επιτροπής προσδοκούσαν ότι θα ήταν σε θέση να αξιοποιήσουν τους θεσμούς για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους, ωστόσο οι τοποθετήσεις εκ μέρους των θεσμών μάλλον τους διαψεύδουν.

Σε αντίθετη κατεύθυνση ενδέχεται να κινηθεί σήμερα η τοποθέτηση της ελεγκτικής υπηρεσίας, η οποία και στο παρελθόν έχει αναλάβει θέματα διερεύνησης ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο εκπρόσωπος Τύπου της ελεγκτικής υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης, η ελεγκτική υπηρεσία έχει ήδη δηλώσει στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να συνδράμει στην προσπάθεια εάν το επιθυμεί η βουλή καθώς, διαθέτει και το κατάλληλο προσωπικό και την τεχνογνωσία που χρειάζεται για να το πράξει.

Εξάλλου, η ελεγκτική υπηρεσία έχει αναλάβει τον έλεγχο των ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στην ΚΕΔΙΠΕΣ, στο πλαίσιο του οποίου εξακολουθεί να γίνεται επεξεργασία στοιχείων.

Ο γενικός ελεγκτής ενδέχεται να ενημερώσει σήμερα την επιτροπή για την πορεία της συγκεκριμένης έρευνας.

Ακόμα μια λύση για την ad hoc επιτροπή αποτελεί η ανάθεση της ανάλυσης στοιχείων σε ιδιώτες ειδικούς εμπειρογνώμονες, λύση την οποία ο πρόεδρος της επιτροπής αλλά και μέλη της, δεν θέτουν σε προτεραιότητα.

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση προκύπτουν ζητήματα, αναφορικά με το εύρος της δικαιοδοσίας των εμπειρογνωμόνων σε σχέση με την αναζήτηση στοιχείων, θέματα τα οποία ακόμα να επιλύσει η επιτροπή.

Της Μαρίας Χαμπή