You are here

Κινητές κάλπες για τα κρούσματα Covid

12/04/2021 15:09

Με θετικό μάτι αντικρίζουν τα κόμματα την προωθούμενη ρύθμιση για τη λειτουργία κινητών καλπών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών που κατά τις 30 Μαΐου θα είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Το νομοσχέδιο εξέτασε σήμερα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Τα κόμματα συμφώνησαν με το νομοσχέδιο επί της αρχής, ωστόσο κάποια κόμματα εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τη διασφάλιση της διαφάνειας της διαδικασίας.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ψηφοφορία μέσω κινητής κάλπης τόσο για επιβεβαιωμένα κρούσματα, όσο και για τις επαφές τους.

Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθιστά δύσκολη την κάλυψη της συγκεκριμένης κατηγορίας. Ως αποτέλεσμα εξετάζεται εναλλακτική λύση και ρύθμιση μέσω διατάγματος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται στις 557 χιλ. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού ανέρχονται σήμερα γύρω στις 4 χιλ. ενώ οι επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φτάνουν γύρω στις 70 χιλ.

Κινητές κάλπες και για νοσηλευόμενους

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θεωρείται επιβεβαιωμένο κρούσμα να περάσει από το σπίτι του η κινητή κάλπη. Αυτό θα μπορεί να γίνει αφού οι ενδιαφερόμενοι δηλώσουν την επιθυμία τους να ψηφίσουν, μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα πριν από την Κυριακή των εκλογών, σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.

Πρόσθεσε πως η ρύθμιση θα ισχύσει και για όσους νοσηλεύονται, εφόσον η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέπει.
Παράλληλα, σημείωσε ότι μέσω Διατάγματος που θα εκδοθεί, θα διασφαλιστεί αυτή η δυνατότητα με όλες τις προφυλάξεις και για όσους είναι περιορισμένοι.

Σε σχέση με τις στενές επαφές, η κ. Μαύρου είπε πως θα υπάρξει ειδική διευθέτηση με Διάταγμα του υπουργού Υγείας, ώστε να μπορέσουν να μεταβούν στο εκλογικό τους κέντρο για να ψηφίσουν, με ειδικά μέτρα και προφυλάξεις.

Πρόσθεσε πως ανεξάρτητα αν κάποιος είναι στενή επαφή ή όχι, στα εκλογικά κέντρα θα ισχύσουν ειδικές ρυθμίσεις για να προστατεύεται ο κάθε πολίτης τόσο στη διαδικασία πριν εισέλθει στο εκλογικό κέντρο, αλλά όσο και στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επικαλέστηκε αναφορά του γενικού εφόρου εκλογών, σύμφωνα με την οποία όπου χρειαστεί θα δοθεί η δυνατότητα χρονικής επέκτασης της ψηφοφορίας σε περιπτώσεις καθυστερήσεων λόγω μέτρων. Με βάση τη νομοθεσία, παράταση δίνεται κατόπιν απόφασης του προεδρεύοντα του εκλογικού κέντρου.
Η κ. Μαύρου κάλεσε όλους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς να ανησυχούν. Σημείωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει κάποια ταλαιπωρία, ωστόσο τόνισε πως το εκλογικό δικαίωμα δεν μπορεί να εγκαταλείπεται ή να εκχωρείται και να μην αξιοποιείται.

Επιφυλάξεις από κόμματα της αντιπολίτευσης

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου είπε πως το μέτρο αυτό έχει ισχύσει με επιτυχία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πως η πρόταση έχει λάβει υπόψη τις σχετικές γνωματεύσεις της αρμόδιας Επιτρόπου σε σχέση με τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος συμφώνησαν επί της αρχής με το μέτρο, αν και εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Ο κ. Λεωνίδου τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστούν τα εκλογικά δικαιώματα των πολιτών, αλλά και οι αρχές που διέπουν τη ψηφοφορία, δηλαδή η αρχή της μυστικότητας, της αμεσότητας και του απόρρητου.

Ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε ως θα πρέπει να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα, ο επαρκής έλεγχος ότι οι ψηφοφόροι θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα ανεπηρέαστοι και χωρίς παρεμβολές, ότι θα ληφθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα και τέλος, κατά πόσον θα πρέπει να προστεθούν στο μέτρο και άλλες ομάδες πληθυσμού, όπως ενδεχομένως οι νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία ή γηροκομεία.

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας σημείωσε πως για τα θέματα ασφάλειας και απορρήτου έχουν δοθεί ικανοποιητικές απαντήσεις και πως θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να διαφυλάξουν ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν με πάσα ασφάλεια και εμπιστευτικότητα.

Της Μαρίας Χαμπή