You are here

Αναβολή των δημοτικών εκλογών αποφάσισε η Bουλή

16/09/2021 16:58

Η Ολομέλεια της Βουλής, με 37 ψήφους υπέρ, 7 εναντίον και 3 αποχές, ψήφισε σε νόμο τα τρία νομοσχέδια για αναβολή των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, παράταση της θητείας των νυν δημοτικών και κοινοτικών Αρχών μέχρι το Μάιο του 2024 και ταυτόχρονη διεξαγωγή των επόμενων τοπικών εκλογών με τις ευρωεκλογές το Μάιο του 2024.

Βουλευτές του ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ σε τοποθετήσεις τους δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της αναστολής των εκλογών και επέκτασης της θητείας των υφιστάμενων δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε δική του τοποθέτηση, είπε ότι επιμένουν σε κανονική διεξαγωγή των εκλογών με ορίζοντα 5ετίας, ενώ εκπρόσωποι του Κινήματος Οικολόγων και του ΕΛΑΜ για διεξαγωγή εκλογών με ορίζοντα τα 2.5 χρόνια.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού σε τοποθέτηση του είπε ότι το υπάρχον σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει πτωχεύσει, γι΄ αυτό και λήφθηκε και η απόφαση από το κόμμα του για αναβολή των εκλογών, για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση. Σημείωσε ότι «το μοναδικό κριτήριο που τοποθετούμαστε θετικά στην αναβολή είναι η ψήφιση της μεταρρύθμισης και με αυτό ως γνώμονα έχουμε ορίσει τις 30 Σεπτεμβρίου ως την έναρξη της συζήτησης για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Είπε ακόμα ότι η Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και πριν αρχίσει η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 θα έχει οδηγήσει ενώπιον της Ολομέλειας τα νομοθετήματα που θα θέσουν σε υλοποίηση τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε το Μάιο του 2024 να διεξαχθούν εκλογές για τη νέα μορφή που θα πάρουν οι τοπικές αρχές.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε τοποθέτηση του εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η ολότητα των πολιτικών κομμάτων συμφωνεί για την αναγκαιότητα να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Πρόσθεσε ότι αυτό δίδει ένα θετικό μήνυμα προς την κοινωνία, ότι η Βουλή και οι εκπρόσωποι της λαμβάνουν τα μηνύματα των πολιτών για την αναγκαιότητα άμεσης μεταρρύθμισης. Εξέφρασε την ελπίδα παρόμοια συναίνεση να υπάρξει και σε άλλα μεγάλα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια για να φτιάξουμε μια καλύτερη Κύπρο, όπως την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και της δημόσιας υπηρεσίας, ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης σε τοποθέτηση του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όπως το ΑΚΕΛ έβαλε πλάτες για το ΓΕΣΥ, έτσι θα κάνει και για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης». 

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σε δική της τοποθέτηση ανέφερε ότι θα ψηφίσουν υπέρ της αναστολής των εκλογών και της επέκτασης της θητείας των υφιστάμενων, καθώς όπως είπε ζήτησαν την ευρύτερη πολιτική συναίνεση κάτι που είναι προφανές ότι επιτευχθεί. Πρόσθεσε επίσης ότι ζήτησαν επίσης όπως η ψήφιση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης γίνει πριν το τέλος του χρόνου, κάτι που επίσης έχει τροχοδρομηθεί.

Από την πλευρά του ΕΛΑΜ ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους  σε δική του τοποθέτηση ανέφερε ότι η διαδικασία που ακολουθείται θα οδηγήσει τη δημοκρατία σε συνταγματικές και δικαστικές περιπέτειες.  Το ΕΛΑΜ, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους είναι υπέρ των εκλογών του Δεκεμβρίου για διάστημα 2.5 χρόνων και κατά της αναβολής των εκλογών και επέκτασης της θητείας των υφιστάμενων συμβουλίων, προσθέτοντας όμως ότι θα στηρίξει τη μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει οι εκλογές να γίνουν κανονικά με διάρκεια τα πέντε χρόνια. Επεσήμανε επίσης ότι δεν είναι σωστό να συνδέονται οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις ευρωεκλογές.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την αναβολή των εκλογών καθώς ικανοποιήθηκε το αίτημα τους για να μπουν χρονοδιαγράμματα για τη ψήφιση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τέλος ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σε τοποθέτηση του ανέφερε ότι ως κόμμα είναι εναντίον της αναβολής των εκλογών και της επέκτασης της θητείας των υφιστάμενων συμβουλίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τοποθέτηση του βουλευτή του ΕΛΑΜ για καταστρατήγηση της δημοκρατίας με την απόφαση για αναβολή των εκλογών χωρίς την σύμφωνη γνώμη του λαού, προκάλεσε ένταση στην αίθουσα.

Της Ελένης Χαραλάμπους