You are here

Εκλογές: Πλατφόρμα για ηλεκτρονικές αιτήσεις

06/10/2022 06:39

Ηλεκτρονικά θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, οι νέοι ηλικίας 18-25 χρονών, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Κόκκινο.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ο κ. Κόκκινος, στο πλαίσιο της συζήτησης του πόθεν έσχες του προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργών και βουλευτών, ανακοίνωσε ότι εντός Οκτωβρίου θα ανακοινώσουν την ηλεκτρονική εγγραφή των ψηφοφόρων για άτομα 18-25 ετών στον εκλογικό κατάλογο, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου του 2023.

Ερωτηθείς από βουλευτές εάν θα απαιτείται και σε αυτή την περίπτωση φυσική παρουσία για την εξασφάλιση του εκλογικού βιβλιαρίου, ανέφερε ότι είναι κάτι που η υφιστάμενη νομοθεσία προνοεί.

Απαντώντας εξάλλου για την ημερομηνία ανακοίνωσης της σχετικής ρύθμισης, είπε ότι υπολογίζεται να γίνει σε συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών προς τα μέσα του μήνα.

Δήλωσε ωστόσο, ότι, είναι έτοιμη η ειδική πλατφόρμα για ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο και πως μπορεί να τεθεί σε λειτουργία άμεσα.

Ερωτηθείς σχετικά επίσης, είπε ότι εισηγήθηκε όπως στα άτομα 18 ετών η πολιτεία να αποστέλλει ηλεκτρονικό συγχαρητήριο μήνυμα για την ενηλικίωση τους, ως πολίτες και ψηφοφόρους και να τους ζητάει εάν αποδέχονται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο.

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα ενοποιηθεί και με άλλες βάσεις δεδομένων της Δημοκρατίας, ώστε τα στοιχεία να διασταυρώνονται αλλά και να διορθώνονται.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η πλατφόρμα για την εγγραφή νέων ψηφοφόρων, μεταξύ άλλων θα συνδεθεί με αυτή του Αρχείου Πληθυσμού, η οποία θα είναι έτοιμη σύντομα, όπου θα μπορούν να συμπληρώνουν ή και να διορθώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, αλλά και να καταχωρούν την ηλεκτρονική διεύθυνση και τα τηλέφωνα τους.

Δήλωσε ακόμα ότι, στην πρότασή του στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, περιλαμβάνεται και εισήγηση για επικαιροποίηση των στοιχείων ανά τακτά διαστήματα, και πιο συγκεκριμένα κάθε εξάμηνο.

Η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε από την πλευρά της ότι έχει καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή, για την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσία, ώστε όλοι οι νέοι 18 ετών να εγγράφονται αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο.

Ο πρόεδρος και οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Θεσμών, χαιρέτησαν τη νέα ρύθμιση και τη χαρακτήρισαν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη συμμετοχή των νέων στην εκλογική διαδικασία.

Γ. Κατσουρίδης: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Στο ίδιο κλίμα είναι και η δήλωση στη StockWatch του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιάννου Κατσουρίδη, ο οποίος επεσήμανε ότι η ηλεκτρονική εγγραφή των νέων ψηφοφόρων είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού αφαιρεί μια αχρείαστη γραφειοκρατία ως προς τη διαδικασία συμμετοχής των νέων στην πολιτική διαδικασία και εν προκειμένω στην εκλογική διαδικασία.

Από την άλλη, όμως, είπε ότι θα πρέπει «να μην έχουμε αυταπάτες, καθώς η πολιτική συμμετοχή δεν καθορίζεται καταλυτικά από διαδικαστικού χαρακτήρα ζητήματα».

«Η αδιαφορία για τις εκλογές και εν γένει την πολιτική, απαιτεί βαθύτερες τομές για να αντιμετωπιστεί», σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν τομές που να αλλάζουν τη φύση της σύγχρονης πολιτικής, όπως αυτή ασκείται σήμερα και στην Κύπρο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και η οποία φαίνεται ως κάτι ξένο για τον νέο, τον πολίτη, ως κάτι που αφορά μόνο σε μια μικρή ελίτ. 

Πρόσθεσε ότι η πολιτική συμμετοχή και η ψήφος είναι το τελικό προϊόν μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει πολύ πιο ουσιαστικά ζητήματα.

«Την πολιτικοποίηση της νέας γενιάς, την πραγματική και ουσιαστική εμπλοκή της στα ζητήματα που αφορούν τη νεολαία, την επίλυση βασικών προβλημάτων που απασχολούν τους νέους και δεν αφήνουν περιθώριο για ενασχόληση με την πολιτική (π.χ., στέγαση, εργασιακές συνθήκες, κτλ.)», όπως εξήγησε.

 Ο κ. Κατσουρίδης υπογράμμισε ότι για να κινητοποιηθεί ο σημερινός νέος και νέα να πάει στις κάλπες δεν αρκεί απλά να γίνει το τυπικό σκέλος της εγγραφής πιο απλό και ηλεκτρονικό, καθώς αν ήταν έτσι δεν θα είχαμε αποχή στους εγγεγραμμένους, αλλά πως θα πρέπει να επανεύρει η πολιτική την ουσία της, κάτι για το οποίο όπως είπε, δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος.  

Αιτήσεις μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου

Στο μεταξύ, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, τίθενται σήμερα νομοσχέδιο και πρόταση νόμου που αφορούν τις προεδρικές εκλογές και γενικότερα τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό νομοσχέδιο αφορά τη τροποποίηση των περί Εκλογής (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας) Νόμων του 1959 έως 2020, έτσι ώστε να συντμηθεί η προθεσμία υποβολής αίτησης για εγγραφή στο συμπληρωματικό εκλογικό κατάλογο και συνακόλουθα της δήλωσης για ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, σε ότι αφορά στις Προεδρικές Εκλογές του 2023, ώστε αυτή να λήγει στις 27 Δεκεμβρίου 2022, αντί στις 2 Ιανουαρίου 2023.

Στόχος, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για ενσωμάτωση του συμπληρωματικού στο μόνιμο εκλογικό κατάλογο, για να χρησιμοποιηθεί για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023.

Προστίθεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, προγραμματίζοντας τη διενέργεια των επικείμενων Προεδρικών Εκλογών στις 05 Φεβρουαρίου 2023, ώστε να µην συµπέσουν µε άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες δυνατόν να συμβάλουν στην αύξηση της αποχής, είχε διαβούλευση µε τα πολιτικά κόμματα και κατέληξε πως η επίσπευση των εκλογών θα πρέπει να συνδυαστεί µε σύντμηση της περιόδου εγγραφής στον τελευταίο συμπληρωματικό εκλογικό κατάλογο.

Ο λόγος που αποφασίσθηκε η σχετική ρύθμιση είναι ώστε ο συμπληρωματικός εκλογικός κατάλογος να προλάβει να ενσωματωθεί στο μόνιμο εκλογικό κατάλογο και να αποτελέσουν μαζί τον κατάλογο εκλογής των προεδρικών εκλογών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους πολίτες να εγγραφούν και να συμμετάσχουν σ' αυτές.

Έκθεση για την αποχή

Αναφορικά με την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης και θα εξετάσει σήμερα επίσης η Επιτροπή Εσωτερικών, σκοπό έχει την τροποποίηση του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, ώστε, εντός έξι μηνών από την ημερομηνία κάθε εκλογής, ο Γενικός Έφορος Εκλογής να συντάσσει και να δημοσιοποιεί έκθεση αναφορικά µε τους εγγεγραμμένους εκλογείς οι οποίοι δεν ψήφισαν, στην οποία να παρατίθενται στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό αυτών ανά ηλικία, φύλο και αστική περιοχή ή περιοχή της υπαίθρου, καθώς και συνολικά.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, για σκοπούς σκιαγράφησης των χαρακτηριστικών των ψηφοφόρων που επιλέγουν την αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες, µε απώτερο στόχο την καλύτερη αξιολόγηση των δεδομένων της αποχής και την αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις επόμενες εκλογές.

Της Ελένης Χαραλάμπους