You are here

«Φιλική χειρονομία» το δεύτερο ταξίδι στις Σεϋχέλλες

04/03/2021 12:47

Σε αυστηρό ύφος απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα ερωτήματα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου που συνεδρίασε την Πέμπτη, η οποία εξετάζει τα ταξίδια του στις Σεϋχέλλες, ενώ για πρώτη φορά αναφέρει πως και τα δύο ταξίδια στον εξωτικό προορισμό, έγιναν με αεροσκάφη που ανήκαν ή διαχειριζόταν εταιρεία του σαουδάραβα σεΐχη.

Στην επιστολή του, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει πως είναι ενάντια σε κάθε κοινοβουλευτική πρακτική και στις πρόνοιες του Συντάγματος, των νόμων και των κανονισμών της Βουλής, να μετατρέπεται η Επιτροπή σε «δικαστήριο», για να παρέμβει στην προσωπική ή ιδιωτική ζωή ενός πολιτειακού αξιωματούχου ή μελών της οικογένειας του με στόχο το διασυρμό τους.

Σε πολλά από τα ερωτήματα που απηύθυναν μέσω επιστολής τα μέλη της Επιτροπής, ο ΠτΔ παραπέμπει στις απαντήσεις που έδωσε στην κατάθεση του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον έλεγχο των πολιτογραφήσεων, ενώ δεν καταθέτει στοιχεία και αποδείξεις που ζητήθηκαν.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει πως απάντησε στα ερωτήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει, συμμετέχοντας σε όσα υπαγορεύουν κομματικές σκοπιμότητες.

Βουλευτές σημείωσαν πως ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα αφήνοντας περιθώριο αμφισβήτησης των όσων αναφέρονται σε σχέση με τα ταξίδια του Προέδρου.

«Φιλική χειρονομία» το ταξίδι του 2018

Στην απάντηση του ο κ. Αναστασιάδης, αναφέρει ότι το πρώτο ταξίδι στις Σεϋχέλλες, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3-13 Αυγούστου 2015 με έξοδα του ιδίου και της οικογένειας του και το δεύτερο τον Αύγουστο του 2018, επίσκεψη για την οποία έγινε εκτενής συζήτηση και κατατέθηκε γραπτή δήλωση το Φεβρουάριο του 2020.

Την ίδια στιγμή απορρίπτει ότι απέκρυψε από την Επιτροπή Νικολάτου το δεύτερο ταξίδι, επισημαίνοντας πως σε ερώτηση της κ. Καλογήρου απάντησε ότι ταξίδεψε μια φορά δωρεάν το 2018 και το 2015 ιδίοις εξόδοις.

Σημειώνει ότι το κόστος του ταξιδιού το 2015 ήταν ανάλογο του κόστους ναύλωσης που προσφέρονται μέχρι σήμερα προς το κράτος. Τονίζει ακόμα πως λόγω της φιλικής σχέσης με το Σαουδάραβα υπήρξαν εξοικονομήσεις προς όφελος του κράτους, ύψους €966 χιλ. μέχρι το τέλος του 2020, από τις χαμηλές τιμές ναύλωσης αεροσκαφών του, χωρίς να υπολογίζεται η συνεισφορά €500 χιλ. στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.

«Και τα δύο ταξίδια πραγματοποιήθηκαν για καθαρά σκοπούς διακοπών», επισημαίνει, αναφέροντας πως και στις δύο περιπτώσεις η μετάβαση έγινε με αεροσκάφη που ανήκαν ή διαχειριζόταν η «Jet Stream», εταιρεία συμφερόντων του Σαουδάραβα σεΐχη.

Μέλη της Επιτροπής, επεσήμαναν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ΠτΔ παραδέχεται ότι ταξίδεψε και δεύτερη φορά με το τζετ του Σαουδάραβα σεΐχη και ζήτησαν την κατάθεση αποδεικτικών στοιχείων πληρωμής για τη διενέργεια του ταξιδιού.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Πέτρος Δημητρίου που παρευρέθηκε στη συνεδρία σημείωσε ότι το ταξίδι του 2018 δεν ήταν δωρεάν, αλλά ήταν μια «φιλική χειρονομία».

Στο ερώτημα γιατί δεν αποκάλυψε το δεύτερο ταξίδι στις Σεϋχέλλες το Φεβρουάριο του 2020 στη Βουλή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά ότι «το μοναδικό θέμα συζήτησης περιστρέφετο στη δωρεάν μετάβαση τον Αύγουστο του 2018».

Σε ότι αφορά τα «υπονοούμενα πως η πολιτογράφηση της δεύτερης συζύγου συνιστούσε ευνοϊκή μεταχείριση προς το Σαουδάραβα», ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει πως «οι όποιες φιλικές σχέσεις με τον Σαουδαραβα επενδυτή, ουδόλως επηρέασαν την απόφαση για πολιτογράφηση του ιδίου και της οικογένειας του», κάνοντας λόγο για πολιτική και πρακτική που ακολουθήθηκε από την εποχή καθιέρωσης του προγράμματος πολιτογραφήσεων το 2007.

Για τις σχέσεις του ίδιου ή μελών της οικογένειας του με επιχείρηση ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή οργανισμό στις Σεϋχέλλες, δηλώνει πως «ουδέποτε και ουδεμία σχέση είχα ή έχω και συνεπώς απορρίπτω ανάλογα κακόβουλους ισχυρισμούς».

Πλαίσιο για ταξίδια από δω και στο εξής

Στην επιστολή δεν απαντάται το ερώτημα που αφορά στους επιβάτες των δύο πτήσεων, με τον κ. Δημητρίου να σημειώνει ότι αυτοί ήταν 10 μέλη της οικογένειας του ΠτΔ, δύο αστυνομικοί και δύο μέλη του προσωπικού.

Σχολιάζοντας τα αποδεικτικά στοιχεία που ζήτησαν βουλευτές, ανέφερε ότι αυτά υπερβαίνουν τα όρια και ότι ο ΠτΔ δεν έχει διάθεση να κρύψει οτιδήποτε.

Ο κ. Δημητρίου απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ανέφερε πως δεν υπάρχει συμφωνία της κυπριακής Δημοκρατίας με την εταιρεία Jet Stream και πως αναλόγως των αναγκών γίνεται διαδικασία προσφορών.

Ο Θανάσης Τσιόλας σημείωσε πως έχει ετοιμαστεί συμφωνία πλαίσιο για τη ναύλωση αεροσκαφών για τα ταξίδια του Προέδρου από δω και στο εξής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ. Δημητρίου δήλωσε πως η εμμονή σε θέματα που αφορούν την ιδιωτική ζωή του Προέδρου και της οικογένειας του δεν εξυπηρετεί παρά πολιτικές σκοπιμότητες.

Περιμένουν στοιχεία πληρωμής

Ο κ. Κουλίας σημείωσε ότι «η φιλική χειρονομία» κρίνεται πολιτικά, προσθέτοντας πως γίνονται κακοί συνειρμοί επειδή το ζήτημα συνδέεται με τα διαβατήρια. Παράλληλα, ζήτησε όπως ο ΠτΔ αποστείλει στην Επιτροπή την απόδειξη πληρωμής για το κόστος του ταξιδιού του 2015.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου δήλωσε πως κάποιοι δεν θα πειστούν ποτέ επειδή δεν θέλουν να πειστούν και κάλεσε όλους να αφήσουν τους λαϊκισμούς και την τοξικότητα.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε πως οι απαντήσεις που δόθηκαν στην Επιτροπή δεν ήταν ολοκληρωμένες και τόνισε πως δεν επιτρέπεται ευνοϊκή μεταχείριση από επιχείρηση, πόσο μάλλον από επιχείρηση που δέχθηκε χαριστικά διαβατήρια από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι ο ΠτΔ απέφυγε να πει την αλήθεια και να δώσει στοιχεία για την πληρωμή του ταξιδιού του 2015. Σημείωσε ότι προκύπτουν θέματα ηθικής τάξης και ενδεχόμενο ψευδορκίας αν το αεροσκάφος προσφέρθηκε δωρεάν ενώ ο ΠτΔ δήλωσε στην Ερευνητική Επιτροπή Νικολάτου ότι ταξίδεψε ιδίοις εξόδοις.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως πέραν της κατσάδας του ΠτΔ προς τους βουλευτές, οι περισσότερες ερωτήσεις δεν απαντήθηκαν και ο ΠτΔ μένει εκτεθειμένος.

Επισυνάπτεται η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Της Μαρίας Χαμπή