You are here

Η ώρα του πορίσματος

04/06/2002 07:21
Ολοήμερη συνεδρία για το πόρισμα για το ΧΑΚ

Παρασκήνια και μυστικές επαφές οργιάζουν


Απορίες και ποικίλα ερωτηματικά προκύπτουν από το έντονο παρασκήνιο και τις μυστικές επαφές ένα 24ωρο, πριν από την έγκριση του πολυδιαφημισμένου πορίσματος για τις πολιτικές ευθύνες, εν σχέση με τα γεγονότα στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000.

Απορίες, γιατί ενώ ο επικεφαλής των ερευνών της βουλής και συντάκτης του προσχεδίου πορίσματος, Χρίστος Πουργουρίδης, δηλώνει ότι η βουλή θα πεί «τα πράγματα με το όνομα τους» και «όλη την αλήθεια» και με την ταυτόχρονη επισήμανση, ότι στοιχεία του πορίσματος θα αποτελέσουν «τροφή» για την Γενική Εισαγγελία και την Δικαιοσύνη, την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο προχωρούσε σε «μυστικές» επαφές με βουλευτές του ΑΚΕΛ.

Επίσημη αιτιολογία η εξεύρεση της «χρυσής τομής» για συναινετική έγκριση. Ωστόσο, βουλευτές του ΑΚΕΛ που συναντήθηκαν μαζί του, αποκάλυπταν «ανωνύμως» στο ΜΕΓΚΑ τους βαθύτερους λόγους και τα κίνητρα της συνάντησης που έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και οποίοι αγγίζουν ευθέως τις Προεδρικές εκλογές: Ενώ ο ΔΗΣΥ δηλώνει ικανοποιημένος από το περιεχόμενο του προσχεδίου στο οποίο, από πλευράς κυβέρνησης πολιτικές ευθύνες επιρρίπτονται μόνο στον Τάκη Κληρίδη ως τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό, το ΑΚΕΛ ζητά η επίρριψη των πολιτικών ευθυνών να επεκτείνεται και σε όλη την κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη, αλλά – κυρίως – και προς τον Γενικό Εισαγγελέα εν δυνάμει υποψήφιο αντίπαλο του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Το ΑΚΕΛ στηρίζει τα επιχειρήματα του, όπως μετέδωσε χθες βράδυ το ΜΕΓΚΑ, Πρώτον, στο γεγονός ότι οι αποφάσεις του Τάκη Κληρίδη τη συγκεκριμένη διετία τύγχαναν της έγκρισης και του Υπουργικού Συμβουλίου και δεύτερον, θεωρούν ότι μερίδιο ευθύνης θα πρέπει να αποδοθεί και στον Αλέκο Μαρκίδη, με τον ισχυρισμό ότι «όφειλε να προβεί σε διερεύνηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών εναντίον όσων διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο με δηλώσεις και παροτρύνσεις τους προς τους επενδυτές την περίοδο της κρίσης».

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε, η τοποθέτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Σταύρου Ευαγόρου στην παρατήρηση της Stockwatch, ότι η κοινή γνώμη πιστεύει ότι τα κόμματα έχοντας κατά νου το «μη με θίξεις να μη σε θίξω» επιχειρούν στο μέτρο του δυνατού να εκμεταλλευτούν το πόρισμα λόγω των προεδρικών εκλογών: Επιθυμούμε να βγει προς τα έξω ποια είναι η αλήθεια και να λεχθεί πραγματικά ποίος είναι εκείνος που παίρνει την ευθύνη για την καταδολίευση του κοινού».

Ενδεικτικές άλλωστε της «μάχης» που θα δοθεί στη βουλή μεταξύ των δύο στρατοπέδων για την εξεύρεση «συναινετικής φόρμουλας» κατά την ολοήμερη κοινή συνεδρία των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών - η οποία ξεκινά σε λίγη ώρα – είναι τα πυρά που αντάλλαξαν χθες Πρόδρομος Προδρόμου και Σταύρος Ευαγόρου.

Ο πρώτος με νέα συμπληρωματική επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής Ελέγχου, αφήνει εντέχνως υπονοούμενα για την παράλειψη διεξαγωγής έρευνας για τις δημόσιες εταιρίες – υποδεικνύοντας «με το δάκτυλο στη σκανδάλη» την συμμετοχή εταιριών του ΑΚΕΛ. Αυτό προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια του βουλευτή του ΑΚΕΛ, ο οποίος υπέδειξε ότι «αυτός που ζει σε γυάλινο σπίτι δεν πρέπει να πετά πέτρες» για να συμπληρώσει ότι «είναι γνωστό εξάλλου, ποία από τα πολιτικά κόμματα είχαν σπεύσει... ποίοι είναι εκείνοι που δημιούργησαν εταιρίες...»

Λίγες ώρες υπομονή... και θα αποδειχθεί αν οι μυστικές επαφές και το έντονο παρασκήνιο ήταν αποτελεσματικά στην εξεύρεση συναινετικής φόρμουλας μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Του Κυριάκου Κυριακίδη