You are here

Η Βουλή καταδικάζει τουρκικές ενέργειες

11/10/2019 15:13

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με ομόφωνο ψήφισμα της καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο και την αλλαγή του καθεστώτος στην περίκλειστη πόλη και καλεί τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τον ΟΗΕ να εντείνουν τις προσπάθειες τους προς τη κατεύθυνση της Τουρκίας για το θέμα της Αμμοχώστου.
 
Καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ να ασκήσει πίεση στη Τουρκία για εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ειδικότερα αυτό του 550 /1984 το οποίο στη παράγραφο 5 ζητεί να μεταφερθεί η διοίκηση αυτής της περιοχής στην Ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών και  την Τουρκία να αναλάβει άμεσες ενέργειες για να βοηθήσει το πρόγραμμα της επιτροπής αγνοούμενων στο χώρο της Αμμοχώστου.
 
Η Βουλή υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι η επίλυση του ζητήματος της Αμμοχώστου προδιαγράφεται ξεκάθαρα μέσα από αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας και η εκμετάλλευσή του με οποιοδήποτε τρόπο είναι απαράδεκτη, παράνομη και καταδικαστέα και απευθύνει έκκληση για ανάληψη ενεργότερου ρόλου από την ΕΕ προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Καλεί επίσης τα κράτη μέλη της να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις πρόνοιες του Ψηφίσματος του ΕΚ της 13ης Μαρτίου 2019 σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής του 2018 για την Τουρκία (2018/2150(INI)) που αφορούν στην απόσυρση των στρατευμάτων της Τουρκίας από την Κύπρο και τη μεταβίβαση της περίκλειστης περιοχή της Αμμόχωστου στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συρία

Επιπρόσθετα, η Βουλή με ομόφωνο ψήφισμα που ενέκρινε την Παρασκευή το οποίο κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καταγγέλλει την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και απαιτεί την  άμεση αποχώρηση της Τουρκίας από όλα τα Συριακά εδάφη που κατέχει.
 
Η Βουλή καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ και κύρια τα μόνιμα μέλη του να απαιτήσουν τον άμεσο τερματισμό της εισβολής και άμεση αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη Συρία.

Την εισβολή στη Συρία καταδίκασε και με προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του, ο Πρόεδρος της Βουλής.