You are here

Ικανοποιήθηκε η ΕΔΕΚ, θύμωσαν οι άλλοι

18/01/2021 18:01

Σε εφαρμογή φαίνεται να μπαίνουν τρόποι για τη διασφάλιση των θετικών ψήφων της ΕΔΕΚ στην επικείμενη ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό την Πέμπτη.

Μετά τις επαφές του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου στο προεδρικό, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει εκτάκτως την ερχόμενη Παρασκευή νομοσχέδιο που εκκρεμεί από το 2019 για τροποποίηση του Περί Δικαστηρίων Νόμου, για τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα πλαίσια του Επαρχιακού Δικαστηρίου η οποία θα επιλαμβάνεται υποθέσεων σχετικά με:

α) διαφορές που προκύπτουν από πιστωτικές διευκολύνσεις μεταξύ

δανειολήπτη και πιστωτή,

β) πώληση ενυπόθηκου ακινήτου που αποτελεί εξασφάλιση πιστωτικής διευκόλυνσης και

γ) υποθέσεις αξιογράφων που αποκτήθηκαν τη χρονική περίοδο 2008-2013.

Ανέφερε ότι οι πιο πάνω υποθέσεις θα εξετάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα αποπερατώνονται μέσα σε περίοδο εξήντα ημερών από την καταχώρισή τους.

Η Eπιτροπή Νομικών και η ad hoc επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης  είχαν συμφωνήσει να εξεταστεί το νομοσχέδιο μαζί με τα νομοσχέδια για την ίδρυση Ναυτοδικείου, μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων για τη δικαστική μεταρρύθμιση. Ο κ. Γεωργίου δήλωσε στη StockWatch ότι η συζήτηση επισπεύδεται με δική του πρωτοβουλία, λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα της δικαστικής επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών.

Η συζήτηση θα αρχίσει την ερχόμενη Παρασκευή και ενδεχομένως να ολοκληρωθεί την ίδια μέρα, δεδομένου ότι πρόκειται για σύντομο νομοσχέδιο, όπως σημείωσε.

Δεύτερες σκέψεις από Αλληλεγγύη

Στο μεταξύ οι εξελίξεις και οι προσπάθειες για ικανοποίηση της ΕΔΕΚ φαίνεται να πυροδοτούν αντιδράσεις εκ μέρους κομμάτων που είχαν στηρίξει τον αρχικό κρατικό προϋπολογισμό.

Για παιγνίδια εντυπώσεων στα οποία πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση, κάνει λόγο το Κίνημα Αλληλεγγύης, προειδοποιώντας ότι κάνει δεύτερες σκέψεις για την έγκριση του προϋπολογισμού.

«Θεωρούμε πως δεν είναι δίκαιο ούτε πολιτικά ορθό η κυβέρνηση να παραγνωρίζει αυτούς που στήριξαν τον προϋπολογισμό και να δίνει πλεονέκτημα σε αυτούς που τον καταψήφισαν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος. Η Αλληλεγύη σημειώνει ότι έχει συγκεκριμένες θέσεις για τις εκποιήσεις για πρόσβαση του δανειολήπτη στη δικαιοσύνη κατά του δανειστή και ξεκάθαρη οδηγία από την ΚΤ για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.

«Έχουμε θέσεις για τις εκποιήσεις. Αν θέλει να τις ακούσει ο ΠτΔ είμαστε στη διάθεση του πριν από την Πέμπτη. Πριν να είναι αργά», προειδοποιεί η Αλληλεγγύη καλώντας την κυβέρνηση να «μην κάνει το λάθος να θεωρεί δεδομένες τις ψήφους της Αλληλεγγύης, αφ’ ης στιγμής ενδίδει σε εκβιασμούς».

Τις δικές της πρωτοβουλίες με σκοπό τη σύντομη απόδοση δικαιοσύνης σε υποθέσεις χρηματοικονομικών διαφορών, επαναφέρει η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, τονίζοντας ότι μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα μέχρι τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι η σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου για περιπτώσεις χρηματοοικονομικών διαφορών η οποία έπρεπε να γίνει από το 2018, είναι στη σωστή κατεύθυνση και ότι «υπάρχει κατατεθειμένη η δική μας πρόταση νόμου από τις 12/11/20 για χρήση της Διαιτησίας μετά από αποστολή της ‘επιστολής Ι’ (τερματισμός δανείων) που θα αποφασίζει εντός 30 ημερών, σε θέματα όπως: το νόμιμο ποσό οφειλής, καταχρηστικότητα, υπερχρεώσεων κτλ πριν από τη διαδικασία εκποίησης».

«Η πρόταση του θεσμού της Διαιτησίας μπορεί μάλιστα, να εφαρμοστεί άμεσα καλύπτοντας το κενό (από την λήψη της επιστολής Ι μέχρι την εκποίηση), ώσπου να γίνει στην πράξη η σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου», προστίθεται. Παράλληλα, τονίζεται ότι φιλοσοφία της Συνεργασίας είναι να κτίζει εποικοδομητικά, προτείνοντας και στηρίζοντας εφικτές λύσεις.

Σε μια άλλη εξέλιξη το Κίνημα Οικολόγων υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «επιλέγει το δρόμο του σκοτεινού παρασκηνίου, του πάρε - δώσε και τον μυστικών συμφωνιών με ορισμένα κόμματα για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων και επιδιώξεων».

Της Μαρίας Χαμπή