You are here

Κλείνει την πόρτα στη βουλή η ΜΟΚΑΣ

24/09/2020 06:50

Την απροθυμία της ΜΟΚΑΣ να συμμετέχει στις διαδικασίες διερεύνησης των δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων φαίνεται να αντιμετωπίζει η αρμόδια ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή, μετά την άρνηση και άλλων υπηρεσιών να συμμετέχουν στην προσπάθεια.

Η ΜΟΚΑΣ κλήθηκε να παραστεί σε μια από τις επόμενες συνεδρίες της ad hoc επιτροπής που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο σε επιστολή προς την επιτροπή, η ΜΟΚΑΣ αναφέρει ότι δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα και πως θεωρεί ότι η παρουσία της στην επιτροπή «δεν ενδείκνυται».

Η επιτροπή έχει ήδη δει να της κλείνουν την πόρτα και άλλες υπηρεσίες όπως η νομική υπηρεσία. Σε προηγούμενη συνεδρίαση ο βοηθός γενικός εισαγγελέας είχε επικαλεστεί υποθέσεις οι οποίες ενδεχομένως να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής και για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη ανακριτικό έργο, υποστηρίζοντας ότι είναι επικίνδυνο η νομική υπηρεσία να παρακάθεται σε τέτοιες συζητήσεις.

Πέραν της νομικής υπηρεσίας και οι εποπτικές αρχές, Κεντρική Τράπεζα και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχαν εκφράσει δυσκολίες σε ότι αφορά την υποστήριξη της προσπάθειας της επιτροπής να εξετάσει κατά πόσο πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα είχαν προνομιακή μεταχείριση από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προτάσσοντας περιορισμούς που επιβάλλει ο ρόλος τους.

Στο παρόν στάδιο ωστόσο, η επιτροπή αναμένει και επίσημα απαντήσεις σε επιστολές που έχουν αποσταλεί στους επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες θα ξεκαθαρίσουν και το βαθμό στον οποίο οι δύο φορείς μπορούν να υποβοηθήσουν το έργο της επιτροπής.

Εκτός από την ΚΤ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η επιτροπή αναμένει απαντήσεις σε επιστολές που έχει απευθύνει και προς τις τράπεζες από τις οποίες ζητούνται σωρεία στοιχείων και δεδομένων σε σχέση με τις εργασίες τους από το 2012 και εντεύθεν και ειδικότερα, με τον τρόπο μεταχείρισης των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Στην επόμενη της συνεδρίαση, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα, η ad hoc επιτροπή αναμένεται να συζητήσει τις επιστολές και παράλληλα, να οριστικοποιήσει κατάλογο ονομάτων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, ο οποίος αναμένεται να παραδοθεί στον γενικό ελεγκτή για διερεύνηση.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, η επιτροπή θα εξετάσει επίσης το χρονοδιάγραμμα των εργασιών της. Πάντως τα χρονικά περιθώρια της επιτροπής για να καταλήξει σε οποιοδήποτε ουσιαστικό αποτέλεσμα σε σχέση με τη διερεύνηση των δανείων ΠΕΠ φαίνεται να στενεύουν χωρίς μεγάλα περιθώρια επιτυχίας καθώς, η επιτροπή στόχευε στο να καταλήξει σε συμπεράσματα εντός Οκτωβρίου.

Ο στόχος ενδεχομένως να μην είναι εφικτός λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιτροπή δεν έχει ακόμα υπεισέλθει στη διερεύνηση στοιχείων για τα δάνεια ΠΕΠ, καθώς μεγάλο χρονικό διάστημα αναλώθηκε σε συζητήσεις σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθούσε η επιτροπή και για τον καθορισμό συγκεκριμένων ζητημάτων τα οποία επιθυμεί να διερευνήσει.

Της Μαρίας Χαμπή