You are here

Κρατική χορηγία €11,2 εκατ. στα κόμματα για το 2022

12/10/2021 07:20

Ποσό €11,2 εκατ. θα μοιραστούν ως κρατική χορηγία το 2022, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι κομματικές οργανώσεις νεολαίας και οι συνεργάτες των βουλευτών και των κομμάτων.

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, τα οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα που εξασφάλισαν έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, θα λάβουν το ποσό €11.207.712 ως κρατική χορηγία.

Σημειώνεται ότι το ίδιο ποσό της κρατικής χορηγίας μπήκε πέρσι προκαταβολικά στα κομματικά ταμεία των τότε κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκαλώντας την αντίδραση των κομμάτων που εξασφάλισαν για πρώτη φορά έδρες στο Κοινοβούλιο στις εκλογές του 2021, αλλά και των κομμάτων που αύξησαν τα ποσοστά τους, χωρίς ως σήμερα να δοθεί οριστική λύση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο στον προϋπολογισμό του 2021, όσο και στον προϋπολογισμό του 2022 υπάρχει πρόνοια η οποία αναφέρει ότι σε περιόδους βουλευτικών εκλογών, η κρατική χορηγία κατανέμεται στα πολιτικά κόμματα σε δύο δόσεις.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται το 50% του ποσού πριν από τις βουλευτικές εκλογές στα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το υπόλοιπο 50% μετά τις βουλευτικές εκλογές στα πολιτικά κόμματα που αποτελούν μέρος της νοεκλεγείσας Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αναλυτικά το ποσό €6.649.451, που αφορά την τακτική χρηματοδότηση των κομμάτων, κατανέμεται σύμφωνα με το νόμο ως εξής: Ποσοστό 15% ή ποσό €997.4 χιλ. καταβάλλεται ισόποσα σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ το υπόλοιπο μέρος καταβάλλεται κατ’ αναλογία των ποσοστών που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές.

Στα €4.5 εκατ. η χρηματοδότηση για συνεργάτες

Ποσό ύψους €4.531.261 από το σύνολο της κρατικής χορηγίας παραχωρείται για κάλυψη της δαπάνης για την εργοδότηση κοινοβουλευτικών συνεργατών.

Τα πολιτικά κόμματα τα οποία λαμβάνουν χρηματοδότηση καταθέτουν το αργότερο εντός τριών μηνών από τη λήξη του οικονομικού έτους, στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ελεγμένους λογαριασμούς αναφορικά με το ποσό της χρηματοδότησης

Ποσό €314.6 χιλ. σε κομματικές οργανώσεις νεολαίας

Ποσό ύψους €314,6 χιλ. από τις συνολικές πιστώσεις παραχωρούνται επίσης ως επιχορηγήσεις σε οργανισμούς νεολαίας των κομμάτων που εκπροσωπούνται με ένα τουλάχιστο βουλευτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022 η χρηματοδότηση κατανέμεται ως ακολούθως :

α) Ποσό ύψους €9 χιλ. σε κάθε οργάνωση Νεολαίας – Βάση των πρόσφατων εκλογών όπου οκτώ κόμματα και κινήματα εκπροσωπούνται στη Βουλή δίδονται συνολικά €72 χιλιάδες.

β) Το υπόλοιπο ποσό ύψους €242,6 χιλ. διανέμεται με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα στις τελευταίες εκλογές.

Της Ελένης Χαραλάμπους