You are here

ΚΤ: Η παύση του διοικητή και το δικαίωμα προσφυγής του

13/06/2002 12:12
Το κεφάλαιο της παύσης του διοικητή της ΚΤ και το δικαίωμα προσφυγής του σε ανώτατο σώμα ή σε επιτροπή ανώτατων αξιωματούχων του κράτους για να δικαιώνεται ηθικά και οικονομικά, εξετάστηκε σήμερα από την επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε εντάσσεται στα πλαίσια του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για την ανεξαρτησία της ΚΤ και αφορά: είτε, πρώτον, να δοθεί το δικαίωμα προσφυγής στον παυθέντα διοικητή στο ανώτατο δικαστήριο, είτε δεύτερον, το δικαίωμα προσφυγής του σε τριμελή επιτροπή ανώτατων κρατικών αξιωματούχων – γενικό εισαγγελέα, γενικό λογιστή, γενικό ελεγκτή.

Ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα ο διοικητής να επανέλθει στα καθήκοντά του ένα χρόνο μετά που θα παυθεί, αλλά, όπως είπε, το ζήτημα που τίθεται είναι θέμα ηθικής και οικονομικής αποζημίωσής του.

Το δικαίωμα παύσης ασκείται από τον πρόεδρο της δημοκρατίας και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο διοικητής της ΚΤ μπορεί να παυθεί εφόσον: α) υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα ή β) λόγω φυσικής αδυναμίας (ασθένιας).

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της επιτροπής Νομικών η οποία ενδέχεται να καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση.

Του Κυριάκου Κυριακίδη