You are here

Μια λίστα χάος με χιλιάδες πρόσωπα

29/01/2021 06:54

Σε ανοικτή πρόσβαση προς τους πολίτες τίθεται σήμερα η περιβόητη Λίστα Γιωρκάτζη στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία αναφορικά με μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, μετά τη χθεσινή έγκριση σχετικής απόφασης της Βουλής.

Το 30σέλιδο έγγραφο το οποίο αποτελείται από μια σύντομη επιστολή της τέως διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας και ανομοιογενείς λίστες στοιχείων που προώθησαν προς την ΚΤ τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, θα αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα της Βουλής ως μέρος των πρακτικών της χθεσινής συνεδρίασης της Ολομέλειας.

Στους επιμέρους καταλόγους στοιχείων που αποτελούν τη λίστα Γιωρκάτζη, εντοπίζονται χιλιάδες ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, η λίστα περιλαμβάνει στοιχεία, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχονται εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου και της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Η Τράπεζα Κύπρου παραχώρησε 7σέλιδο κατάλογο αναφορικά με τα δάνεια νομικών προσώπων που φαίνεται να είναι συνδεδεμένες με ΠΕΠ, ξεχωριστό κατάλογο φυσικών προσώπων ΠΕΠ ή συνδεδεμένων με ΠΕΠ και τρίτο κατάλογο των ΠΕΠ πελατών της που είναι συνδεδεμένα με εταιρείες.

Δεκασέλιδο κατάλογο με αναφορά σε πελάτες που είναι ΠΕΠ ή συνδεδεμένοι με ΠΕΠ, παραχώρησε η ΚΕΔΙΠΕΣ.

Άλλες τράπεζες των οποίων στοιχεία περιλαμβάνονται στη λίστα, είναι η Ελληνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank.

Στα νομικά πρόσωπα εντοπίζονται γνωστές και μεγάλες εταιρείες πώλησης οχημάτων, εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου και του τομέα ακινήτων, της τουριστικής βιομηχανίας, του τομέα υπηρεσιών και άλλες, καθώς και τα ονόματα γνωστών επιχειρηματιών ως οι δικαιούχοι/ιδιοκτήτες.

Σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να είναι εφικτή η περαιτέρω ταυτοποίηση στοιχείων, περιλαμβάνονται ονόματα που παραπέμπουν, εκτός από τους βουλευτές και τα δημόσια πρόσωπα που έχουν ήδη προβεί σε σχετικές δηλώσεις το προηγούμενο διάστημα, σε πρώην και νυν βουλευτές και μέλη των οικογενειών τους, πρώην υπουργούς, επιτρόπους και άλλους κρατικούς αξιωματούχους και μέλη των οικογενειών τους. Παράλληλα, σε ορισμένες περιπτώσεις παρέχεται πληροφόρηση αναφορικά με τα ΠΕΠ που είναι συνδεδεμένα με νομικά πρόσωπα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις χιλιάδες καταχωρήσεις που περιλαμβάνουν οι κατάλογοι, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που επαναλαμβάνονται δεκάδες φορές η κάθε μια.

Τα ποσά των εκκρεμοτήτων που περιλαμβάνονται στη λίστα, κυμαίνονται από μερικά ευρώ, μέχρι μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις καταγραφής μη εξυπηρετούμενου υπολοίπου €10,41 και €11,24.

Της Μαρίας Χαμπή