You are here

Α. Νεοφύτου: Αξιόπιστος πυλώνας συνεργασίας η Κύπρος

05/12/2018 16:48

Η Κύπρος μπορεί να γίνει ο αξιόπιστος πυλώνας της πολιτικής, ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας και η σύνδεση της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist με τίτλο «Cyprus: Interweaving Extroversion with Aspiration» που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι οι ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια αλλαγή του παιχνιδιού στην περιοχή. «Δημιουργία πιθανών ευρύτερων συγκλίσεων και επενδυτικών ευκαιριών. Περαιτέρω ανακαλύψεις σημαντικών ποσοτήτων θα το ενισχύσουν», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στις γεωτρήσεις της ExxonMobil, στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ. Η παρουσία βαρέων βαρών βιομηχανίας υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της περιοχής και της Κύπρου, επεσήμαμε.

«Οι περιφερειακοί πόροι ενέργειας μπορούν να καλύψουν τις περιφερειακές ενεργειακές ανάγκες. Η στρατηγική θέση κοντά στην Ευρώπη και το κανάλι του Σουέζ επιτρέπει την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία», είπε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, η Ανατολική Μεσόγειος αναμένεται να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά την επόμενη δεκαετία. «Ειδικά μετά τον Zohr και την επαλήθευση του γεωλογικού μοντέλου που μοιάζει με το Zohr στην ΑΟΖ της Κύπρου, μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».
 
«Οι ενεργειακοί πόροι μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη συνεργασίας, οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων ή πηγή σύγκρουσης και αστάθειας. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε τα αποθέματα υδρογονανθράκων ως πηγή περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, ανάπτυξης και ολοκλήρωσης», τόνισε.

Η εκμετάλλευση και η δημιουργία εσόδων απαιτεί επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων σε ενεργειακή υποδομή. Η ασφάλεια και η σταθερότητα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την προσέλκυση επενδύσεων. Ειδικά στην προκλητική περιοχή μας, αυτό αυξάνει την ανάγκη για έναν πυλώνα σταθερότητας.
 
«Η Κύπρος μπορεί πράγματι να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση της ενεργειακής εκμετάλλευσης στην περιοχή. Η Κύπρος μπορεί να γίνει ο αξιόπιστος και αξιόπιστος πυλώνας της πολιτικής, ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας και η σύνδεση της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρώπη μέσω της διαφοροποίησης των πηγών», υπογράμμισε.
 
«Διατηρώντας εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, με εξαίρεση την Τουρκία, καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να εμπλουτίσουμε την περιφερειακή συνεργασία. Οι τριμερείς υψηλού επιπέδου συναντήσεις μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας και Ισραήλ, η περαιτέρω συνεργασία και η εδραίωση των τριμερών αναδυόμενων πολιτικών συμμαχιών».

«Η Κύπρος είναι ο συνετός χώρος για μια τόσο σημαντική υποδομή. Είμαστε βέβαιοι ότι νέες ανακαλύψεις θα καταστήσουν μια μονάδα υγροποίησης βιώσιμη. Μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να συμβάλει θετικά στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και της Ευρώπης, παρέχοντας το απαραίτητο πλαίσιο και ασφαλή βάση για τις απαιτούμενες επενδύσεις σε υποδομές», ανέφερε.
 
Αυτό μπορεί να επιτρέψει εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σε εργοστάσιο επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί στα Βαλκάνια, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας της Ευρώπης και της περιοχής.
 
«Ένας αγωγός σε υφιστάμενα εργοστάσια ΥΦΑ στην Αίγυπτο μπορεί να επιτρέψει εξαγωγές ΥΦΑ στην Ασία. Η Κύπρος και η Αίγυπτος συμφώνησαν ήδη για έναν αγωγό από την Αφροδίτη σε αυτά τα εργοστάσια, ενώ προχωρούν συζητήσεις για συμβάσεις πώλησης από την Αφροδίτη».

Αποδεδειγμένη τεχνικά και οικονομικά βιώσιμη, ο αγωγός East Med αποτελεί επίσης μια επιλογή που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην εκμετάλλευση των πόρων της ΕΕ και στη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών εφοδιασμού.
 
Με μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, οι σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας θα αλλάξουν, ανοίγοντας ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία. Δεν θα αποκλείσω την πώληση φυσικού αερίου στην Τουρκία με εμπορικούς όρους μέσω αγωγού.
  
«Οι γεωπολιτικές αλλαγές αποτελούν δυνητικό καταλύτη ασφαλείας. Τα εκτιμώμενα οικονομικά οφέλη ενθαρρύνουν ουσιαστικά την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία, η οποία θα μπορούσε να είναι μια ευνοϊκή κατάσταση για όλα τα μέρη. Ο απώτερος στόχος μας είναι οι υδρογονάνθρακες που χρησιμεύουν ως μέσο ευημερίας σε όλους τους Κύπριους και την περιοχή. Αυτός ο πλούτος ανήκει σε όλους τους Κυπρίους», υπογράμμισε.

Γ.Χ.