You are here

Παράθυρα στο όριο θητειών προέδρου Δημοκρατίας, βουλευτών

13/06/2018 14:38

Παράθυρα στις ρυθμίσεις που προωθούνται για καθορισμό ορίου θητειών στις δύο πενταετίες για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας και στις τρεις πενταετίες για τους βουλευτές, εντοπίζουν μέλη της επιτροπής νομικών.

Σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση το 2013, καθώς και πρόταση νόμου, συζητήθηκαν σήμερα στην επιτροπή στην παρουσία του υπουργού δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου ο οποίος υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα πολιτικής διαφάνειας και λογοδοσίας, κατεστημένου και κατάχρησης εξουσίας.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση, ο σκοπός δεν είναι ο περιορισμός του δικαιώματος υποβολής υποψηφιότητας, αλλά η αποφυγή κατεστημένων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν λόγω της συνεχούς παρουσίας κάποιου στο ίδιο αξίωμα για μεγάλο διάστημα και η αποφυγή της δυνατότητας καταχρηστικής άσκησης της εξουσίας αυτού του αξιώματος.

Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα, ότι για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου δεν θα πρέπει να έχει υπηρετήσει στο ίδιο αξίωμα τις δύο προηγούμενες θητείες ενώ για να μπορεί κάποιος να υποβάλει υποψηφιότητα για βουλευτής, δεν θα πρέπει να έχει υπηρετήσει σε αυτό το αξίωμα τις τρεις προηγούμενες θητείες.

Όριο στις διαδοχικές θητείες και όχι στο σύνολο των θητειών

Ένα από τα σημεία που προκάλεσαν προβληματισμό σε μέλη της επιτροπής, ειδικότερα εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ήταν ότι το όριο που τίθεται με το νομοσχέδιο δεν αφορά στο σύνολο των θητειών που έχει υπηρετήσει κάποιος, αλλά στις διαδοχικές, συνεχόμενες θητείες.

 Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού, ακυρώνεται η φιλοσοφία της ανανέωσης της πολιτικής ζωής του τόπου, καθώς κάποιος θα μπορεί μετά από ανάπαυλα μιας πενταετίας να επαναδιεκδικεί και να επανέρχεται σε αξίωμα που κατείχε προηγουμένως, ενώ έχει ήδη καλύψει το όριο των δύο ή τριών θητειών.

Ο κ. Δαμιανού υποστήριξε ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των θητειών και όχι οι διαδοχικές θητείες.

Ο κ. Νικολάου απέρριψε το επιχείρημα αναφορικά με την ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου, καθώς αυτή όπως υποστήριξε, γίνεται από το λαό, μέσα από την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. «Οι ρυθμίσεις στοχεύουν στην αντιμετώπιση θεμάτων κατεστημένου και πιθανής κατάχρησης», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών Γιώργος Γεωργίου απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο παραβιάζεται το πνεύμα του νομοσχεδίου, τοποθετήθηκε αρνητικά κάνοντας αναφορά στα επιχειρήματα του υπουργού δικαιοσύνης. «Αν θα επιστρέψεις στο αξίωμα, είναι ο λαός που θα αποφασίσει», είπε.

Ανέφερε επίσης, ότι υπάρχουν απόψεις στην επιτροπή για να λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των θητειών, εντούτοις υποστήριξε ότι αν γίνει αυτό αναθεωρείται ο σκοπός της πρότασης και η ανανέωση της πολιτικής ζωής δεν θα τίθεται ενώπιον του λαού.

Ο κ. Γεωργίου συμφώνησε με την αιτιολογία του νομοσχεδίου διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε εύθετο χρόνο ώστε οι ρυθμίσεις να τεθούν σύντομα ενώπιον της ολομέλειας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Δαμιανού σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ εφαρμόζει εδώ και μια δεκαετία ανώτατο όριο θητειών για σκοπούς ανανέωσης και αποφυγής φαινομένων κόπωσης σε ότι αφορά τη δράση βουλευτών. Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι το κόμμα υιοθετεί τη φιλοσοφία των προτεινόμενων ρυθμίσεων, σημειώνοντας ωστόσο τις κατ’ αρχήν παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη συζήτηση.

Καλύπτονται οι τρέχουσες θητείες

Άλλη μια παρατήρηση εκ μέρους του ΑΚΕΛ αφορούσε το κατά πόσο οι ρυθμίσεις καλύπτουν τρέχουσες θητείες, με τον κ. Νικολάου να σημειώνει ότι το θέμα της έναρξης ισχύος της νομοθεσίας είχε απασχολήσει και τον νομοτεχνικό έλεγχο του νομοσχεδίου.

«Όπως είναι διατυπωμένο το νομοσχέδιο, αφορά και θητείες οι οποίες ήδη τρέχουν», διευκρίνισε ο υπουργός ενώπιον των βουλευτών, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι προβληματισμοί θα απαντηθούν κατά την εξέλιξη της συζήτησης.

Ο κ. Νικολάου απέδωσε τη διάκριση που εφαρμόζεται στο όριο θητειών ανάμεσα στα δύο αξιώματα, στο ότι παρέχεται πιο δραστική εξουσία στον πρόεδρο της Δημοκρατίας απ’ ότι στα μέλη της βουλής, σημειώνοντας ότι ανάλογη φιλοσοφία υπάρχει και σε παρόμοιες ρυθμίσεις που βρίσκονται ενώπιον της επιτροπής εσωτερικών, σε σχέση με δημάρχους και μέλη αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Της Μαρίας Χαμπή