You are here

Πόρισμα: Τα άπλυτα στη φόρα…

04/06/2002 11:22
Η πρώτη δημόσια διαφωνία για το πόρισμα της Βουλής

Βουλευτής ομολογεί «κουκούλωμα πολιτικών ευθυνών Βουλής-βουλευτών»


Η πρώτη δημόσια διαφοροποίηση στο εξεταζόμενο από τις επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου πόρισμα της Βουλής, σημειώθηκε πριν από λίγο από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Σε μνημόνιο το οποίο δημοσιοποίησε στα ΜΜΕ ο κ. Ερωτοκρίτου εκφράζει τη διαφωνία του για τον νομικό ορισμό της πολιτικής ευθύνης που επιχειρείται μέσα από το πόρισμα της Βουλής, εκφράζοντας τη θέση ότι παρακάμπτει «την πολιτική ηθική και δεοντολογία». Το πιο ενδιαφέρον απόσπασμα των θέσεων του συναγερμικού βουλευτή είναι, μεταξύ άλλων, η επίρριψη ευθυνών στα πολιτικά κόμματα τα οποία κατά την επίμαχη χρονική περίοδο (1999-2000) «έσπευσαν να δεχθούν ή ζήτησαν πακέτα ιδιωτικών τοποθετήσεων από εταιρείες που όδευαν κατά την εποχή, για είσοδό τους στο χρηματιστήριο κάτω μάλιστα συχνά, από αδιευκρίνιστους όρους.

Υπό «κατηγορία» σύμφωνα με τον κ. Ερωτοκρίτου είναι τρία κοινοβουλευτικά κόμματα: ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ. «Το πρώτο μέσω μιας τουλάχιστον ιδιωτικής εταιρείας όπως κοινολογήθηκε της ALASIA LTD, μέτοχοι και διοικητικό συμβούλιο της οποίας ήσαν κατά την εποχή που συζητούμε στελέχη του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ και η οποία ενεπλάκηκε με λήψη πακέτων ιδιωτικής τοποθέτησης, όπως δημοσιοποιήθηκε από τα ΜΜΕ», όπως αναφέρεται συγκεκριμένα. «Τα άλλα δύο κόμματα (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ)», προσθέτει ο κ. Ερωτοκρίτου, «συνέστησαν ιδιωτικές εταιρείες με συγκεκριμένα ονόματα… οι οποίες δέχθηκαν πακέτα ιδιωτικών τοποθετήσεων κάτω από αδιευκρίνιστους ως προς τη δημόσια εντύπωση όρους. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ τονίζει στη συνέχεια ότι τα κόμματα αυτά συνέβαλαν (ίσως και ακούσια) στην κατακόρυφη αύξηση της φρενίτιδας για αγορά μετοχών με την μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης) και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η τυχόν ακούσια εμπλοκή των κομμάτων «δεν τα απαλλάσσει από οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη» και επισημαίνει «η συγκεκριμένη πτυχή βέβαια, δεν συζητήθηκε ούτε εξετάστηκε ενώπιον των δύο επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών».

Καταλήγοντας ο κ. Ερωτοκρίτου τονίζει ότι τα πιο πάνω σχόλια και συμπεράσματα «ισχύουν και στην περίπτωση των βουλευτών που δέχθηκαν πακέτα ιδιωτικών τοποθετήσεων».

Του Κυριάκου Κυριακίδη