You are here

Πόρισμα: Τι πραγματικά έγινε χθες στη βουλή

05/07/2002 10:25
Με ακροατή τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, διεξήχθη η χθεσινή «πρώτη μέρα» της πολιτικής συζήτησης στην Ολομέλεια της βουλής του πολυδιαφημισμένου πορίσματος των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών.

Στη χθεσινή μέρα που διεξήχθη σε κατώτερο κομματικό επίπεδο, ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ βουλευτής Άντρος Κυπριανού εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη και κατά υπουργών της κυβέρνησης, ενώ ο βουλευτής του ΚΙΣΟΣ Δώρος Θεοδώρου σε σαφώς ηπιότερους τόνους επέκρινε μεν την κυβέρνηση και στελέχη της, αλλά δεν απέφυγε να καταγράψει σε εξίσου υψηλούς τόνους και τις ευθύνες του Νομοθετικού Σώματος.

Το γεγονός ότι η έναρξη της συζήτησης διεξήχθη σε κατώτερο κομματικό επίπεδο και όχι, όπως αναμενόταν από τους αρχηγούς των κομμάτων και κυρίως, ότι το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι ουσιαστικό, αφού όλοι θα αποφύγουν με σιγουριά να κατονομάσουν «πρόσωπα και πράγματα» από το χώρο των χρηματιστών, των μεγαλομετόχων, εταιριών κ.ο.κ. - πέραν των λεγομένων πολιτικών ευθυνών κυβέρνησης, υπουργών και ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων – προκαλεί το παγερό ενδιαφέρον σχεδόν των πάντων. «Σε καμία περίπτωση οι δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές δεν υποστήριξαν ότι θα τιμωρούσαν χρηματιστές ή εταιρίες ή οποιουσδήποτε άλλους που ενδεχομένως να προέβησαν σε παράνομες πράξεις ή παραλείψεις ή καταδολίευσαν το κοινό, για τον ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ λόγο, ότι οι κοινοβουλευτικές επιτροπές και το Κοινοβούλιο ως θεσμός ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ τέτοιες εξουσίες και αρμοδιότητες» είπε, επιβεβαιώνοντας του λόγου το αληθές ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι εξάλλου και η σημερινή αντιμετώπιση της συζήτησης από την συντριπτική πλειοψηφία του τύπου, που θα τολμήσουμε να πούμε ότι είδε την έναρξη της συζήτησης με αδιαφορία. «Ένα από τα ίδια η χθεσινή συζήτηση στη βουλή για το πόρισμα ΧΑΚ» είναι ο εύγλωττος τίτλος σε μια εφημερίδα.

Κατά τα άλλα, στην αναμενόμενη επίθεση που εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ κατά του – παρισταμένου στη συζήτηση - Γενικού Εισαγγελέα, οι επικρίσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στις αντιδράσεις του Αλέκου Μαρκίδη αλλά και κατά των υπουργών και του Εκπροσώπου της κυβέρνησης, ΜΕΤΑ την δημοσιοποίηση του πορίσματος, αντιδράσεις στις οποίες καταλογίζει σκοπιμότητες. « Μ’αυτές τις ενέργειες τους ήθελαν να δυσφημίσουν το πόρισμα ώστε να θεωρηθεί αναξιόπιστο. Επεδίωξαν να αποπροσανατολίσουν τη κοινή γνώμη και να μεταθέσουν τις ευθύνες των κυβερνώντων στους ώμους της Βουλής».

Καταλήγοντας ο κ. Κυπριανού ισχυρίστηκε ότι «η μέχρι στιγμής στάση της Κυβέρνησης και του Γενικού Εισαγγελέα δεν στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα» για συνεργασία με τη βουλή με σκοπό: 1) τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, 2) την προστασία και ενίσχυση της λειτουργίας του ΧΑΚ και 3) την εξεύρεση τρόπων για το μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων στους επενδυτές που έχασαν.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΣΟΣ Δώρος Θεοδώρου, μίλησε για «πικρή δικαίωση» του Κινήματος το οποίο όπως είπε, είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για την καταστροφή από τον επερχόμενο κίνδυνο. Ο κ. Θεοδώρου, όπως και ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, κατέγραψαν ως αιτία του χρηματιστηριακού σκανδάλου την εταιρία Louis Cruise Lines, ενώ επεσήμανε ότι ορθώς στο τέλος, στο πόρισμα προσετέθη ότι η ευθύνη της κυβέρνησης είναι συλλογική και ότι δεν ευθυνόταν μόνο ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

Ο κ. Θεοδώρου τόλμησε και με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο κατέγραψε και τις ευθύνες του Νομοθετικού Σώματος κατά την επίμαχη περίοδο. Χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ως «μειοδοσία» την ενέργεια της βουλής να μην φορολογήσει τα κέρδη που προήλθαν από χρηματιστηριακές πράξεις το έτος 1999. Γινόταν ένας αγώνας «μειοδοσίας» μεταξύ των βουλευτών, πρόσθεσε, για το πως οι εταιρίες που εκέρδισαν εκατοντάδες εκατομμύρια να μην πληρώσουν κανένα φόρο σε σημείο που ίσως να έπαιρναν και από πάνω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδώρου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη