You are here

Προεκλογικές πληγές στοιχειώνουν τη νέα Βουλή

03/06/2021 07:38

Δεσμεύσεις, συνεννοήσεις και αντιπαραθέσεις που χαρακτήρισαν και σημάδεψαν την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών, μεταφέρει στους ώμους της η νέα Βουλή, στοιχεία που επιβαρύνουν τις προσπάθειες αναζήτησης συναινετικών λύσεων για την επιλογή προέδρου της Βουλής.

Η ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Βουλής απαιτεί ευρείες συνεργασίες, όπως διαπιστώνουν εκπρόσωποι των κομμάτων, ωστόσο κόμματα σπεύδουν να αποκλείσουν συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις στον απόηχο της έντονης προεκλογικής διαδικασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΗΚΟ αποκλείει το ενδεχόμενο υποστήριξης υποψηφίου που προέρχεται από τη ΔΗΠΑ, στη βάση πολιτικών διαφωνιών, ενώ οι Οικολόγοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν «δυσκολίες» στην συνεργασία με την ΕΔΕΚ για ανάδειξη προέδρου της Βουλής, αφήνοντας ωστόσο, περιθώριο συνάντησης εάν το επιδιώξει η ΕΔΕΚ.

Από τις συνεργασίες με άλλα κόμματα, όπως η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι, έχει ήδη αποκλειστεί το ΕΛΑΜ, το οποίο με τέσσερις πλέον έδρες φαίνεται διατεθειμένο να αναλάβει τον ρυθμιστικό ρόλο που του αναλογεί. Το ΕΛΑΜ έσπευσε πρώτο σε επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του προέδρου Χρήστου Χρήστου για την προεδρία της Βουλής, επιλογή που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει υποστήριξη.

Παρά τις έντονες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, από διάφορες πλευρές τονίζεται πως η επιλογή του επόμενου προέδρου της Βουλής δεν πρέπει να προκύψει μέσα από παρασκηνιακές κινήσεις, παρόμοιες με αυτές που είχαν οδηγήσει στην εκλογή του Δημήτρη Συλλούρη στο αξίωμα το 2016.

Το κλίμα επιβαρύνεται περαιτέρω, λόγω και της αβεβαιότητας σε σχέση με τις εξελίξεις στη ΔΗΠΑ. Οι προθέσεις του προέδρου του κόμματος Μάριου Καρογιάν δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει, σε ότι αφορά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για προεκλογική συνεννόηση, για παραίτηση του από τη βουλευτική έδρα και αντικατάστασή του από τον Άγγελο Βότση.

Σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σήμερα σε συνεδρία του κόμματος. Πηγές της ΔΗΠΑ επιβεβαιώνουν πως ένα από τα σενάρια είναι η παραμονή του κ. Καρογιάν στη Βουλή και η διεκδίκηση της προεδρίας της Βουλής. Στα σενάρια που θα εξεταστούν, περιλαμβάνεται και η αποχώρησή του με την έδρα να πηγαίνει στον Άγγελο Βότση.

Σε συνεδρία συνέρχεται σήμερα και η ΕΔΕΚ για το θέμα της προεδρίας της Βουλής. Αν και το κόμμα εξέφρασε την πρόθεση διεκδίσησης του αξιώματος με δικό της υποψήφιο, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν αυτός θα είναι ο πρόεδρος Μ. Σιζόπουλος, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις για υποψηφιότητα του Κωστή Ευσταθίου. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή δήλωση του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους, ότι οι αρχηγοί των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων θα πρέπει να παραμερίσουν τις φιλοδοξίες τους. Η υποψηφιότητα Σιζόπουλου φαίνεται να χάνει πόντους, λόγω και των πληροφοριών για παρασκηνιακή συμφωνία υποστήριξής του από τον ΔΗΣΥ.

Με τα πλείστα κόμματα να εξετάζουν το ενδεχόμενο δικής τους υποψηφιότητας, η διαδικασία ανάδειξης του προέδρου της Βουλής θα κριθεί στις συνεργασίες που θα επιτευχθούν, οι οποίες σύμφωνα με εκπρόσωπους των κομμάτων θα κουβαλούν στο βάθος και τις προοπτικές συνεργασιών για τις προεδρικές εκλογές.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες μέρες. Ήδη οι Οικολόγοι έχουν έρθει σε επαφή με άλλα τρία κόμματα με τα οποία αναμένεται να έχουν συναντήσεις, ενώ τα μεγάλα κόμματα αφήνουν ανοικτά όλα τα σενάρια, χωρίς να προαποκλείουν δικό τους υποψήφιο.

Της Μαρίας Χαμπή