You are here

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για ένα άτακτο Brexit

21/03/2019 15:27

Σωρεία νομοθετημάτων βρίσκονται ενώπιον της νομικής υπηρεσίας από όλα τα υπουργεία σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχει χρόνος για συμφωνία ενός ομαλού Brexit.

Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τις ενέργειες που προβαίνει η κυβέρνηση σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit τονίζοντας ότι οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από τις 10 Οκτωβρίου του 2018.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «το κάθε υπουργείο προβαίνει σε όλες εκείνες τις ενέργειες στους τομείς της αρμοδιότητας του ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι «οι τομείς που είναι εθνική αρμοδιότητα θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό, γι’ αυτό τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν συμφωνίες σε διμερές επίπεδο» και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν μετά από ένα άτακτο Brexit»

Πρόσθεσε ότι «είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση πραγμάτων, μέχρι τώρα συζητούσαμε για την ένταξη νέων μελών στην ΕΕ είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε ενώπιον ενός τέτοιου σεναρίου εξόδου και μάλιστα μιας άτακτης εξόδου».

Η ενημέρωση που έτυχαν τα μέλη της επιτροπής αφορούσε τέσσερα θέματα, είπε ο υπουργός εξωτερικών.

Το πρώτο αφορούσε την κατάσταση πραγμάτων όσον αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ καθώς αυτή τη στιγμή ξεκινούν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες σε σχέση με το αίτημα της βρετανίδας πρωθυπουργού για επέκταση του άρθρου 50 της διαπραγματευτικής περιόδου.

Το δεύτερο αφορά τις προετοιμασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση άτακτου Brexit που ξεκίνησαν από τις 10 Οκτωβρίου. «Μάλιστα πριν δέκα ημέρες είχαμε στην Κύπρο την αναπληρωτή γενική διευθύντρια της ευρωπαϊκής επιτροπής που απασχολείται αποκλειστικά για το θέμα της προετοιμασίας των κρατών μελών σε περίπτωση άτακτου Brexit η οποία συνάντησε και τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών της βουλής», ανέφερε.

Το τρίτο θέμα αφορούσε το καθεστώς των βρετανικών βάσεων και τα δικαιώματα των κυπρίων που εργάζονται ή διαβιώνουν και το τέταρτο οι προετοιμασίες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και καλύπτει όλα τα κράτη μέλη περίπτωση άτακτου Brexit.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει χρόνος για ένα ομαλό Brexit στη βάση της συμφωνίας αποχώρησης. Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της σημερινής συζήτησης αλλά και οι εξελίξεις στη βουλή των κοινοτήτων ιδιαίτερα την ερχόμενη εβδομάδα που θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα θα είναι καθοριστικές για τις μετέπειτα εξελίξεις», τόνισε.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι «είναι γεγονός ότι το Brexit θα επηρεάσει πολλούς τομείς της κυπριακής οικονομίας αλλά και πολλούς κοινωνικούς τομείς. Επηρεάζει την παροικία μας, τους φοιτητές μας, ζητήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τουρισμού» είπε.

Πρόσθεσε ότι «όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε αποφασίσει ότι θα τα συζητήσουμε διεξοδικά με τα αρμόδια υπουργεία σε άλλη συνεδρία για να δούμε όχι μόνο τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται στη γενική εισαγγελέα αλλά και να δούμε τις στρατηγικές των υπουργείων για να αντιμετωπίσουν κυρίως τον επιχειρηματικό τομέα, το εμπόριο και την υγεία με σκοπό να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που ενδεχόμενα θα έχει η Κύπρος».

Σχετικά με το καθεστώς των βρετανικών βάσεων, είπε, ότι έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα. Πέρα από την γνωμοδότηση της Χάγης, «έχουμε την απόφαση πριν μερικούς μήνες του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας το οποίο αποφάσισε και είναι δεσμευτική η απόφαση του ότι οι βάσεις δεν είναι κυρίαρχες και ότι αποτελούν αποικιοκρατικό κατάλοιπο.

«Εμείς είχαμε ζητήσει κατ’ επανάληψη όπως η Κυπριακή Κυβέρνηση εγείρει θέμα καθεστώτος των βρετανικών βάσεων. Όπως ανοίξει αυτό το ζήτημα με την Μεγάλη Βρετανία. Πρέπει να σας πω ότι όπως το είπε ο ΥΠΕΞ δεν υπάρχει αυτή την στιγμή η όποια πολιτική απόφαση να ανοίξει αυτό το ζήτημα με την Βρετανία. Θα σας πω ότι η πολιτική βούληση δεν λείπει μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από πολιτικές δυνάμεις του τόπου», σημείωσε.

«Στην τελευταία συνεδρία του εθνικού συμβουλίου κατέθεσα πρόταση για να γίνει ειδική συνεδρία για τις βρετανικές βάσεις. Πιστεύω ότι ανοίγοντας αυτό το κεφάλαιο η Κύπρος έχει να κερδίσει γιατί οι Βρετανοί μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και θα μπορούσε να διεκδικήσει πολλά ανταλλάγματα και οφέλη η Κυπριακή Δημοκρατία. Δυστυχώς η πρόταση μας δεν στηρίχθηκε από κανένα άλλο μέρος του εθνικού συμβουλίου και δεν θα γίνει», επεσήμανε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης τόνισε ότι «το Brexit αφορά τους φοιτητές μας, τους εργαζομένους, τους κυπρίους που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία, τα αγαθά, τις υπηρεσίες, το τραπεζικό σύστημα, τη διακίνηση των πολιτών» προσθέτοντας ότι «τα πράγματα δεν θα είναι πλέον τα ίδια».

Σημείωσε ότι «ουσιαστικά το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit θα είναι μια τρίτη χώρα και έτσι θα αντιμετωπίζεται και από την Κύπρο και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ».

Χαρακτήρισε πολύ καλή την ενημέρωση που έτυχαν από τον υπουργό εξωτερικών σημειώνοντας ότι «στη νομική υπηρεσία υπάρχουν πάρα πολλά νομοσχέδια που αφορούν σχεδόν όλα τα υπουργεία και αναφέρονται στην κατάσταση πραγμάτων ειδικότερα για ένα άτακτο Brexit».

Ο κ. Τορναρίτης εξήγησε ότι «μέχρι τις οριστικές αποφάσεις για το Brexit ούτε η κυβέρνηση ούτε η βουλή μπορούν να λειτουργήσουν διότι δεν γνωρίζουν εάν θα υπάρξει ένα συμφωνημένο ή ένα άτακτο Brexit».

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ επηρεάζει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την Κύπρο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Σημείωσε ότι είτε γίνει άτακτα, είτε γίνει με συμφωνία για παράταση, παρουσιάζει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία, να διεκδικήσει τα δίκαια της ή να αποκομίσει οφέλη για το λαό.

Δυστυχώς, το πρόσθετο πρωτόκολλο που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, διασφαλίζει στην ουσία την ομαλότητα για τη Βρετανία στα θέματα που αφορούν το ακρωτήρι και τη Δεκέλεια.

Οποιαδήποτε και να είναι η εξέλιξη των πραγμάτων, είτε έχουμε ένα άτακτο Brexit είτε οποιαδήποτε παράταση για συμφωνημένη αποχώρηση, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του κάθε κράτους μέλους.

Γι’ αυτό το λόγο καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να μην χαθεί η πρωτοφανής ευκαιρία που τίθεται καθότι δεν υπάρχει λόγος, χωρίς οποιοδήποτε ουσιαστικό συμφέρον να συναινέσει η Λευκωσία στις Βρετανικές ανάγκες.

Την ίδια στιγμή καλούμε την κυβέρνηση να προετοιμαστεί επαρκώς έτσι ώστε η κυπριακή κοινωνία και οικονομία να αντιμετωπίσει τους οποιουσδήποτε κραδασμούς για το τι θα γίνει με τους τουρίστες από τη Βρετανία και τους κύπριους φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο και με τα φοιτητικά τους δάνεια;   θα συνεχίσει το υφιστάμενο καθεστώς ή θα βρεθούν οι φοιτητές και οι οικογένειες τους προ οικονομικών αδιεξόδων;, διερωτήθηκε η κ. Ερωτοκρίτου.

Της Ηρώς Ευθυμίου