You are here

Στο φως η Λίστα Γιωρκάτζη με επίκληση ΕΔΑΔ

28/01/2021 07:13

Η Βουλή ποντάρει στη δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη για αποκατάσταση της εικόνας της, μετά από μήνες καθυστέρησης που προκάλεσαν αμφιβολίες και ερωτήματα σε σχέση με τις πραγματικές της προθέσεις.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα εξουσιοδοτήσει σήμερα εκ νέου τον Πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη αυτούσιας, με την απόφαση που τίθεται ενώπιον της να χαρακτηρίζει ως εύλογο και αναλογικό μέτρο τη δημοσιοποίηση, δεδομένων των κοινωνικών πιέσεων.

Στο κείμενο της απόφασης γίνεται επίκληση και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπής, τάχθηκαν υπέρ της δημοσιοποίησης της Λίστας αυτούσιας, ώστε αυτή να καταστεί προσβάσιμη και ότι σταθμίσθηκαν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι αφενός συνηγορούν στη δημοσιοποίηση της Λίστας για λόγους επιτακτικής κοινωνικής ανάγκης και αφετέρου δεν κωλύουν τη Βουλή από το να ασκήσει τον θεσμικό κυριαρχικό της ρόλο.

Στο πλαίσιο της απόφασης, λήφθηκε υπόψη, όπως αναφέρεται, ότι η δημοσιοποίηση της Λίστας αποτελεί μία μείζονος σημασίας δικαιοπολιτική απόφαση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της αρχής της διαφάνειας και ότι η δημοσιοποίηση θα συμβάλει τα μέγιστα στην αποκατάσταση της εικόνας του δημόσιου βίου που έχει πληγεί.

Σε ότι αφορά το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, αναφέρεται ότι η δημοσιοποίηση της Λίστας κρίνεται εν προκειμένω αναγκαία εντός μίας δημοκρατικής κοινωνίας αλλά και αναλογική, δεδομένης της έντονης και πιεστικής κοινωνικής απαίτησης προς τη Βουλή να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση της.

Προστίθεται πως ούτε η υπόσταση, ούτε η ασφάλεια των προσώπων που εμπεριέχονται στο εν λόγω έγγραφο απειλείται, αφού πέραν ονομάτων και/ή επωνυμιών κανένα άλλο διακριτικό στοιχείο ταυτοποίησης δεν εμπεριέχεται στη Λίστα, όπως διευθύνσεις ή αριθμοί δελτίων ταυτότητας. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, είναι υποχρεωμένα να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανοχή στην κριτική.

«Η δημοσιοποίηση της Λίστας στην παρούσα φάση επιβάλλεται από σοβαρούς λόγους υπαγορευομένους από τις έντονες πιέσεις εκ μέρους της κοινωνίας προς αποκάλυψη στοιχείων αναφορικά με ΠΕΠ, τα οποία ως δημόσια πρόσωπα οφείλουν να γνωρίζουν εκ προοιμίου τα όρια εντός των οποίων ως τέτοια οφείλουν να ενεργούν», αναφέρεται στην απόφαση που θα εγκρίνει η Βουλή.

Τέλος σημειώνεται, ότι στη Λίστα περιέχονται μεν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ωστόσο, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την προστασία δεδομένων, η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι νόμιμη όταν διενεργείται από τη Βουλή στο πλαίσιο των εξουσιών της και επιπλέον εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον, «το οποίο εν προκειμένω επιβάλλεται από την πιεστική απαίτηση της κοινωνίας να λάβει γνώση για τις πληροφορίες που εμπεριέχονται στη Λίστα σε σχέση με ΠΕΠ».

Της Μαρίας Χαμπή