You are here

Στοπ στις ανώνυμες εισφορές σε κόμματα

15/05/2020 14:12

Κατάργηση των ανώνυμων ιδιωτικών εισφορών, χρηματικών και μη, προς τα πολιτικά κόμματα, επιδιώκει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με πρόταση νόμου που έχει ετοιμαστεί για να κατατεθεί στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την πρόταση νόμου επιτυγχάνεται αφενός πληρέστερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων ενώ, αφετέρου, αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης χρηματοδότησης μέσω πολλαπλών εισφορών που είναι κάτω από συγκεκριμένο όριο και για τις οποίες δεν διενεργείται κανένας έλεγχος και καμία ιχνηλασιμότητα.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, οι ανώνυμες εισφορές προς τα κόμματα επιτρέπονται όταν αυτές είναι κάτω από €500.

Συγκεκριμένα, το εδάφιο 6 του άρθρου 5 του βασικού νόμου, που τροποποιείται με την πρόταση νόμου, προβλέπει ότι κάθε πολιτικό κόμμα, το αργότερο μέχρι την 30η Ιουνίου κάθε έτους, αναρτά στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα διαβιβάζει στον έφορο τήρησης του μητρώου πολιτικών κομμάτων, κατάλογο των προσώπων που είχαν προβεί σε ιδιωτικές εισφορές άνω των πεντακόσιων ευρώ (€500) κατά το αμέσως προηγούμενο έτος, ο οποίος περιλαμβάνει τα ονόματα των φυσικών και των νομικών προσώπων και το συνολικό ποσό εισφοράς για κάθε περίπτωση.

Σημειώνεται ότι παράλειψη συμμόρφωσης με τις εν λόγω διατάξεις επισύρει χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει το τριπλάσιο του ποσού των εισφορών που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, την οποία επιβάλλει ο Έφορος.

Προστίθεται ότι ο κατάλογος προσώπων και τα στοιχεία που προβλέπονται, είναι διαθέσιμα στο γραφείο του εφόρου για ενημέρωση του κοινού.

Μ.Χ.