You are here

"Στρουθοκάμηλοι από την Μαλούντα..." (2)

12/06/2002 13:27
Επίθεση της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης

Με έντονο τρόπο σε υψηλούς τόνους και με σκληρούς χαρακτηρισμούς βουλευτές της αντιπολίτευσης υπεραμύνονται των συμπερασμάτων του πορίσματος των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού κρατούν σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Πουργουρίδη, αλλά και από το πόρισμα που εξακολουθεί να προκαλεί αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής.

Πλέον χαρακτηριστική της έντασης μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, η σφοδρότητα με την οποία βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας επέκρινε την κυβέρνηση. Οι στρουθοκάμηλοι είπε, «μετακόμισαν από την Μαλούντα στο προεδρικό μέγαρο με πρώτο και μεγαλύτερο στρουθοκάμηλο, απ’ όλους, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο». Ο κ. Κουλίας είπε ότι πρώτος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών κατά τη διάρκεια των ερευνών των δύο επιτροπών, χαρακτηρίζοντας καθυστερημένο το αίτημα Πουργουρίδη για παραιτήσεις.

Ο βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου κράτησε σαφείς αποστάσεις από το πόρισμα της Βουλής. «Οι εκ των υστέρων παρουσιαζόμενοι ως σοφοί κάνουν μεγάλο λάθος», είπε ο κ. Δημητρίου αναφερόμενος στις επικρίσεις που διατυπώνονται εναντίον του υπουργικού συμβουλίου και του υπουργού Οικονομικών. «Όσοι παρακολούθησαν τις συνεδρίες της Βουλής όταν διαδραματίζονταν τα γεγονότα στο χρηματιστήριο», πρόσθεσε, «γνωρίζουν ότι ελάχιστα μπορούσαν τότε να γίνουν». Παράλληλα, χαρακτήρισε ζημιογόνες όλες τις δηλώσεις που έγιναν για το πόρισμα χωρίς να διευκρινίσει ποίους ακριβώς εννοεί. Εξέφρασε δε την εκτίμηση, ότι ο Χρίστος Πουργουρίδης δεν ζήτησε παραιτήσεις.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι η Βουλή ανέμενε από την Κυβέρνηση να απαντήσει επί της ουσίας του πορίσματος και όχι να προσπαθεί να το μειώσει. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ εισηγήθηκε την ύπαρξη αναφοράς στο τελικό κείμενο αναφορικά με το ρόλο της Βουλής, πρόταση η οποία ωστόσο, όπως είπε, απορρίφθηκε. Δεν θέλω, πρόσθεσε, να πω αν θα πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις, σημείωσε όμως ότι η βουλή αναμένει ένα σοβαρό διάλογο για την βοήθεια των θυμάτων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου έκαμε έκκληση να σταματήσει η οποιαδήποτε αντιπαράθεση μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας και να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων, όπως είπε, στην οικονομική στήριξη όσων έπεσαν θύμα καταλήστευσης. Ο κ. Γεωργίου απορρίπτει τη θέση ότι η βουλή με ενέργειες ή παραλήψεις της υπέχει οποιωνδήποτε ευθυνών για τα γεγονότα στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000. Αναφορικά με το θέμα των παραιτήσεων ο κ. Γεωργίου είπε ότι είναι θέμα που αφορά τον Τάκη Κληρίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και τον Μιχάλη Παπαπέτρου «αν θα παραιτηθούν, αν θα ανακαλέσουν ή αν θα απολογηθούν».

Του Κυριάκου Κυριακίδη