You are here

Συνεχίζεται ο σάλος για το πόρισμα

07/06/2002 14:59
Τάκης Κληρίδης: Έγινα το «μαύρο πρόβατο» λόγω αντίδρασης στη φοροαπαλλαγή των κερδών

Εφ’ όλης της ύλης και σε υψηλούς τόνους ολομέτωπη αντεπίθεση εξαπέλυσαν σήμερα οι υπουργοί της κυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, κατηγορώντας ευθέως τα μέλη των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της βουλής για μετατόπιση ευθυνών και αποφυγή ανάληψης οποιασδήποτε ευθύνης από το Νομοθετικό Σώμα για τα γεγονότα του ΧΑΚ τη διετία 1999 - 2000.

Σε «πυροσβεστικό» πάντως, ρόλο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σε μια εμφανή προσπάθεια εκτόνωσης του «πολεμικού» κλίματος, τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η θεραπεία των συνεπειών από τη μεγάλη απάτη στο ΧΑΚ, σημειώνοντας ότι ευθύνες έχουν τόσο η Εκτελεστική όσο και η Νομοθετική εξουσία.

Περισσότερο επιθετικός ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατηγόρησε τη βουλή για εκμετάλλευση του δράματος των επενδυτών για εξασφάλιση μικροκομματικών και μικροπολιτικών επιδιώξεων. «Είναι καλό να έχεις κριτές» ανέφερε και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές διερωτήθηκε ποιος θα κρίνει αυτούς. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η βουλή ούτε και στη δεύτερη έρευνα θα τολμήσει να καταγγείλει/δημοσιοποιήσει ονόματα χρηματιστών, λογιστών ή δικηγόρων, «ορισμένοι από τους οποίους» όπως τόνισε ο κ. Αβέρωφ, «έχουν γευτεί τους καρπούς του χρηματιστηρίου και τώρα μεταθέτουν τις ευθύνες σε άλλους».

Ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, στον οποίο το πόρισμα ασκεί τη σκληρότερη κριτική και του επιρρίπτει σημαντικές ευθύνες για τη πορεία των γεγονότων την επίμαχη περίοδο, τόνισε ότι έγινε «το μαύρο πρόβατο» και επικρίθηκε έντονα επειδή αντέδρασε δυναμικά στη φοροαπαλλαγή από τα κέρδη στο χρηματιστήριο. Απέρριψε επίσης κατηγορηματικά, τη θέση ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη βουλή για τη φορολογία των κερδών, το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων είχε δηλώσει αδυναμία να το πράξει.

Ο Τάκης Κληρίδης απέρριψε επίσης τη θέση που διατυπώνεται στο πόρισμα, σύμφωνα με την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο δεν ασχολείτο με θέματα του ΧΑΚ, υποστηρίζοντας ότι το Σώμα και νομοσχέδια έστειλε στη βουλή και ενημερωνόταν τακτικά για θέματα χρηματιστηρίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι το θέμα τώρα θα πρέπει να αναλάβουν οι διωκτικές αρχές και η Γενική Εισαγγελία. Η βουλή δεν είναι λαϊκό δικαστήριο, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών κινήθηκαν μέσα στο συνταγματικό και νομοθετικό τους καθήκον να ελέγχουν και να στηλιτεύουν τα κακώς έχοντα.

Για πρώτη φορά πάντως, ο πρόεδρος της βουλής παραδέχθηκε ότι το πόρισμα περιέχει ελλείψεις και παραλείψεις. Η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Οικονομικών προσπαθούν να μετακυλίσουν τις ευθύνες τους σε ελλείψεις και παραλείψεις του πορίσματος, είπε ο κ. Χριστόφιας, ενώ μίλησε για «μανία» κατά του προσώπου του προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου.

Είπε ακόμη ότι αντιδράσεις του Γενικού Εισαγγελέα ήταν υποκειμενικές και σκληρές.

Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι τηρήθηκαν ισορροπίες στη σύνταξη του κειμένου, προσθέτοντας ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί κατά την συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι στην επίρριψη ευθυνών στο Αλέκο Μαρκίδη παρεισέφρησαν πολιτικές σκοπιμότητες «φωτογραφίζοντας» ως πρωτεργάτη το ΑΚΕΛ. Πρόσθεσε ότι οι βουλευτές του κόμματος του δεν αναφέρθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα (υπονοώντας σαφώς τον Τ. Παπαδόπουλο) που ήταν νομικοί σύμβουλοι δημοσίων εταιριών «και έφεραν εξίσου και μεγαλύτερη ευθύνη από κάποιους άλλους».

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ερωτηθείς σχετικά ύστερα από την συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ, παρέπεμψε στον πρώην Διοικητή Αυξέντη Αυξεντίου, προσθέτοντας πως όταν ενημερωθεί για το περιεχόμενο του πορίσματος και κριθεί αναγκαίο θα προχωρήσει σε διερεύνηση εντός της ΚΤ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη