You are here

Συζήτηση για διαφάνεια στις κοινοβουλευτικές επιτροπές

23/12/2021 17:03

O ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός Oxygono διοργάνωσε τη Δευτέρα, σε συνεργασία με το Cyprus Integrity Forum και το Terra Cypria, το δεύτερο μέρος της σειράς συζητήσεων Ideas2Parliament με θέμα: «Η Διαφάνεια στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές: Κύπρος και Ευρώπη».

Στην συζήτηση έλαβαν μέρος η Τασούλα Ιερωνυμίδου (Γενική Διευθύντρια Βουλής),ο Aleksejs Dimitrovs (Legal Advisor on Committees: Civil Liberties, Justice and Home Affairs for GREENS/EFA),ο Paco (Martino) Ruzzante (Co-founder and CEO at Arbury Road),ο Στέφανος Λουκόπουλος (Διευθυντής και Συνιδρυτής του Vouliwatch), και ο Νικόλας Σιακαλλής (Μέλος του ΔΣ του Cyprus Integrity Forum).

Δελτίο Τύπου από το Oxygono αναφέρει ότι ο κ. Dimitrovs άνοιξε την συζήτηση μιλώντας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την γενική υποχρέωση που έχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για αύξηση της διαφάνειας των εργασιών τους.

Όπως ανέφερε είναι δυνατό για άτομα η ομάδες να παρευρεθούν στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών μετά από έγκριση σχετικής αίτησης. Επίσης, από το 2004 μαγνητοσκοπήσεις των  συνεδριάσεων αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία προβάλλονται και ζωντανά. Παράλληλα, υπάρχει ανοικτό διαδικτυακό αρχείο στο οποίο μπορούν να βρεθούν αντίγραφα σχετικών αρχείων, εγγράφων  και πρακτικών.

Αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στη Λετονία.

Στη δική του παρέμβαση ο κ. Ruzzante τόνισε την ανάγκη να αρχίσουν οι πολίτες να σκέφτονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο σε εθνικό. Συμπλήρωσε πως οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να γίνουν ακόμα πιο προσιτοί και να παρέχουν πληροφόρηση για τις εργασίες τους σε μια λιγότερο τεχνική μορφή ώστε να είναι πιο κατανοητές από τους πολίτες. Υπογράμμισε ότι το Brexit ήταν ένα παράδειγμα της αποτυχίας των Ευρωπαϊκών θεσμών να επικοινωνήσουν το έργο τους στην πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών.

Ακολούθως τον λόγο πήρε η Γενική Διευθύντρια της Βουλής,Τασούλα Ιερωνυμίδου, η οποία διευκρίνισε ότι οι συνεδριάσεις των επιτροπών της Κυπριακής Βουλής είναι από κανονιστικής πλευράς δημόσιες και θα μπορούσαν να αναμεταδοθούν εάν υπήρχε η τεχνική υποστήριξη. Πρόσθεσε ότι κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να αιτηθεί γραπτώς ώστε να παρευρεθεί σε συνεδρίαση επιτροπής και να λάβει μέρος στην συζήτηση, δεδομένου ότι σχετίζεται με το αντικείμενο με εξαίρεση κάποιες επιτροπές.

Στη βάση αυτού του κανονισμού έγιναν και κάποιες προσπάθειες για την διεξαγωγή ενός υβριδικού μοντέλου συνεδριάσεων με την χρήση σχετικής πλατφόρμας.

Η κα. Ιερωνυμίδου πρόσθεσε πως η Βουλή είναι ανοικτή σε εισηγήσεις για τροποποίηση του κανονισμού εφόσον υπάρχει ώριμο κλίμα και ότι αυτό είναι κάτι που επιδιώκεται από την πλειοψηφία των μελών της Βουλής. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην παρούσα φάση ο κανονισμός είναι ικανοποιητικός προσθέτοντας ότι πιο διαδεδομένες δημοκρατίες έχουν παρόμοιους ή και πιο αυστηρούς κανονισμούς.

Ο συνιδρυτής του Vouliwatch, ο κ. Λουκόπουλος είπε ότι το Κοινοβούλιο είναι το κύριο εποπτικό όργανο που εκπροσωπεί τα συμφέροντα και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.  Για αυτό ακριβώς τον λόγο θα έπρεπε τα κοινοβούλια, είπε, να αποτελούν παραδείγματα διαφάνειας και λογοδοσίας και να παρέχουν στους πολίτες ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην πληροφορία που τα ίδια παράγουν δίνοντάς έτσι στους πολίτες το δικαίωμα να ελέγχουν και να αξιολογούν το έργο τους.

Ο Νικόλας Σιακαλλής συμφώνησε ότι η δημοσίευση των πρακτικών και το live-streaming των συνεδριάσεων ενισχύει την διαφάνεια στους θεσμούς. Πρόσθεσε ότι οι θεσμοί και οι οργανισμοί πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και αυτό μπορεί να συμβεί με την απρόσκοπτη πρόσβαση τους σε όλα τα δεδομένα. Κλείνοντας ανέφερε πως η αύξηση της διαφάνειας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι απαραίτητο μέτρο ώστε οι πολίτες να μπορούν να αξιολογήσουν τους εκλεγμένους αντιπρόσωπους τους και το κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι με το έργο τους.