You are here

Τα σενάρια ανασχηματισμού μετά την εκλογή Αννίτας

11/06/2021 07:15

Η επόμενη μέρα της εκλογής, για πρώτη φορά, γυναίκας στην προεδρία της βουλής, σηματοδοτεί την αφετηρία των πολιτικών συνεννοήσεων που προτίθεται να έχει ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με στόχο την υλοποίηση της εξαγγελίας του για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

Ο ΠτΔ είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων του για φρεσκάρισμα του κυβερνητικού σχήματος, ευθύς μετά το τελικό αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.

Το βράδυ της 30ης Μαΐου ο κ. Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων να αναζητήσουν από κοινού, σε κλίμα συναίνεσης, τον οδικό χάρτη για το αύριο της χώρας. 

Την περασμένη Κυριακή, ο ΠτΔ σε δηλώσεις του στον Πολίτη ήταν πιο συγκεκριμένος, καθώς τόνισε ότι μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, ώστε σε κλίμα συνεννόησης, όπως σημείωσε, να προωθηθούν και να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Παρά το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ έχουν ταχθεί δημόσια ενάντια στη συμμετοχή τους σε μία οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ν. Αναστασιάδη, εντούτοις, ο πρόεδρος θα ζητήσει και θα έχει επαφές με τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου ανέφεραν στη StockWatch ότι ο πρόεδρος, ευελπιστεί στο πλαίσιο του διαλόγου που θα έχει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, θα καταφέρει να ρίξει γέφυρες συναίνεσης με στόχο την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κομβικό κλειδί για να εκταμιευτεί το €1,2 δισ. από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το προεδρικό, φέρουν τον ΠτΔ, να προχωρεί οριστικά σε φρεσκάρισμα του υπουργικού του συμβουλίου, πολύ πριν εκπνεύσει το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος έχει στο γραφείο του την επιθυμία του υπουργού υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, μετά από 40 μήνες θητείας, οι οποίοι σημαδεύτηκαν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ και τη διαχείριση της πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης, η οποία συνεχίζει να ταλανίζει όλο τον πλανήτη.

Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Ιωάννου να προτάσσει ως κύριο λόγο για την αποχώρηση του από την κυβέρνηση, τη μεγάλη κόπωση που έχει υποστεί, ειδικότερα τους τελευταίους 16 μήνες που ανέλαβε, ως καθ’ ύλη υπουργός υγείας, τη δύσκολη διαχείριση της πανδημικής κρίσης και του εμβολιαστικού προγράμματος.

Στο κάδρο του υπουργείου υγείας ο Αδ. Αδάμου

Διάδοχος του κ. Ιωάννου για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου υγείας, φέρεται να είναι ο Αδάμος Αδάμου, τέως πρόεδρος της βουλής και  τέως βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Αδάμου που είχε χθες εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, εξερχόμενος του προεδρικού και ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι δεν του έγινε πρόταση από τον ΠτΔ να αναλάβει το υπουργείο υγείας.

Ωστόσο, η αναφορά του ότι θα παραμείνει στην πολιτική και ότι «ο καθένας βλέπει μετά τι κάνει και που και πως συμμετέχει» αφήνει ανοικτό παράθυρο, αν του προταθεί, να αναλάβει το υπουργείο υγείας.

Στο προεδρικό, συνεργάτες του κ. Αναστασιάδη ανέφεραν στη StockWatch ότι το όνομα του κ. Αδάμου είναι στις σκέψεις του προέδρου για να του αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου υγείας.

Άλλωστε, το 2016 ο κ. Αναστασιάδης είχε μεσολαβήσει για να στηρίξει ο ΔΗΣΥ την εκλογή του κ. Αδάμου στην προεδρία της Βουλής, κάτι το οποίο δεν δέχθηκε το ΑΚΕΛ. 

Χθες εκδηλώθηκε στο παρασκήνιο, παρόμοια πρωτοβουλία, αυτή τη φορά από τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ Μάριο Κάρογιαν ο οποίος είχε προτείνει στο ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ, στήριξη της υποψηφιότητας Άντρου Κυπριανού για πρόεδρο της βουλής, υπό την προϋπόθεση ότι αν στις προεδρικές εκλογές του 2023 εκλεγεί υποψήφιος από το ΑΚΕΛ, η προεδρία του Σώματος να ανατεθεί στον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΠΑ επιβεβαίωσε στη StockWatch, την πρόταση Κάρογιαν.

Στη λίστα του ΠτΔ και ο Βότσης

Στη λίστα του ΠτΔ σε σχέση με ενδεχόμενο ανασχηματισμό είναι και το όνομα του Άγγελου Βότση, ο οποίος αν και δήλωσε ότι δεν θα τον ενδιέφερε συμμετοχή του στο υπουργικό συμβούλιο, εντούτοις, το προεδρικό θα τον προσεγγίσει επίσημα και θα του προτείνει το υφυπουργείο κοινωνικής πρόνοιας.

Στο προεδρικό αφήνεται να εννοηθεί ότι έτσι και αλλιώς ο Άγγελος Βότσης ήταν στις προθέσεις του προέδρου για να αναλάβει ένα εκ των δύο νέων υφυπουργείων, πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Περισσότερες γυναίκες και νέο αίμα στο υπουργικό

Άτομα που είναι κοντά στον πρόεδρο Αναστασιάδη και στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ αφήνουν τις τελευταίες μέρες να διαρρεύσει ότι ο ΠτΔ, στο πλαίσιο του επικείμενου ανασχηματισμού, θα προτιμούσε να διανθίσει το υπουργικό συμβούλιο με προσωπικότητες εγνωσμένης αξίας, παρά με ενεργά κομματικά στελέχη.   

Επιπρόσθετα θα ήθελε να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών εντός του υπουργικού, ενώ στις επαφές που θα έχει με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα ζητήσει να του προτείνουν νέα πρόσωπα με περισσότερο τεχνοκρατική χροιά, παρά κομματική.

Η πρόθεση αυτή του ΠτΔ επιβεβαιώθηκε χθες το βράδυ, όταν κληθείς να σχολιάσει την εκλογή της Αν. Δημητρίου και κατά πόσο θα προωθήσει γυναίκες στο πλαίσιο του επικείμενου ανασχηματισμού, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε με νόημα:

«Το μήνυμα (της Αννίτας) είναι και προς εμένα».

Σημείωσε επίσης, ότι η εκλογή της κ. Δημητρίου απέδειξε ότι οι γυναίκες μπορούν, αξίζουν και πρέπει να διεκδικούν ανάλογα αξιώματα. 

Ο Κ. Πετρίδης «ξεκαθαρίζει» το τοπίο

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, που ήταν καλεσμένος χθες το μεσημέρι στην κρατική τηλεόραση, αποκάλυψε ότι μίλησε με τον ΠτΔ σε σχέση με την εξαγγελία του να σχηματίσει οικουμενική κυβέρνηση, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς αν έχει κουραστεί από την οκταετή θητεία του ως μέλος της κυβέρνησης, πρώτα ως υφυπουργός, κατόπιν ως υπουργός εσωτερικών και τώρα ως υπουργός οικονομικών, ο κ. Πετρίδης απάντησε:

«Αν ένιωθα ότι είχα κουραστεί θα έπαιρνα την απόφαση να αποχωρήσω, ανεξάρτητα από το τι θα μου έλεγε ο πρόεδρος».

Οι πληροφορίες που διαρρέουν από το προεδρικό αναφέρουν ότι ο ΠτΔ, είχε πρόσφατα μακρά συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ τον οποίο κάλεσε να παραμείνει στο υπουργείο, κυρίως για να διαχειριστεί την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δημοσιεύματα έφεραν τον κ. Πετρίδη να αποχωρούσε από τη κυβέρνηση και να διεκδικούσε τη δημαρχεία της Λευκωσίας.

Ο ίδιος διέψευσε μία τέτοια προοπτική. 

Του Λεύκου Χρίστου