You are here

Τρέχουν για αλλαγές στον εκλογικό νόμο

25/05/2020 16:28

Σειρά προτάσεων που αφορούν αλλαγές στον εκλογικό νόμο, εξέτασε σήμερα η επιτροπή εσωτερικών, με στόχο την ολοκλήρωση της επεξεργασίας τους μέχρι τέλος Ιουνίου.

Ενώπιον της επιτροπής βρίσκονται 15 προτάσεις νόμου και ένα σχέδιο απόφασης, αναφορικά με αλλαγές σε σχέση με τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές, τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές.

Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις νόμου αφορούν στην οριζόντια ψηφοφορία, στον περιορισμό του συνολικού αριθμού συνεχόμενων θητειών σε αξίωμα καθώς και στην αύξηση των βουλευτικών εδρών.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών Ελένη Μαύρου είπε, πως ξεκίνησε η συζήτηση για 11 από αυτές τις προτάσεις νόμου, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων, τον περιορισμό του αριθμού των θητειών, την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους όσων συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους  καθώς και τη διευκόλυνση εκλογικών διαδικασιών.
 
«Θα συνεχιστεί η συζήτηση των προτάσεων αυτών στην επόμενη συνεδρία και αμέσως μετά ακολουθούν οι υπόλοιπες προτάσεις νόμου που αφορούν περισσότερο τα εκλογικά συστήματα, όπως η οριζόντια ψηφοφορία, το εκλογικό μέτρο, τη δημιουργία του θεσμού των βουλευτών επικρατείας», είπε.
 
Η κ. Μαύρου πρόσθεσε πως η επιτροπή εργάζεται πολύ εντατικά καθώς ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του Ιούνη να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των προτάσεων αυτών, ώστε να οδηγηθούν στην ολομέλεια της βουλής.
 
Η κ. Μαύρου σημείωσε πως κάποιες προτάσεις αφορούν και τις δημοτικές και κοινοτικές Εκλογές, όπως για παράδειγμα η πρόταση για τον περιορισμό των θητειών. Άλλες προτάσεις νόμου, εξήγησε, μπορεί να μην αφορούν άμεσα την τοπική αυτοδιοίκηση, όμως από τη στιγμή που τροποποιείται η εκλογική διαδικασία, θα έχουν αντίκτυπο πάνω στις δημοτικές εκλογές.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, αναφέρει ότι η επιτροπή εξέτασε προτάσεις νόμου που ανάμεσα σε άλλα, αναφέρονται σε περιορισμό της θητείας των Ευρωβουλευτών, Δημάρχων και Κοινοταρχών, Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων, όπως επίσης και νομοθετήματα για τη λειτουργία των εκλογικών κέντρων και την αυτεπάγγελτη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των προσώπων που αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα, θα μελετήσει τις εν λόγω προτάσεις νόμου στα συλλογικά του όργανα και θα τοποθετηθεί για όλα τα ζητήματα, έχοντας πάντα ως γνώμονα τόσο την εφαρμογή της δημοκρατικής αρχής και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών όσο και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ζωής και της εξυπηρέτησης του πολίτη», όπως ανέφερε.

Ο κ. Λεωνίδου, σημείωσε ότι θα επιδειχθεί ιδιαίτερη ευαισθησία σε εκλογικά θέματα που αφορούν στις μικρές κοινότητες της υπαίθρου, ώστε να μην περιοριστούν τα εκλογικά δικαιώματα των κατοίκων, διασφαλίζοντας αφενός την αρχή της ισότητας και αφετέρου την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των κοινοτήτων, όπως είπε.