You are here

Τρεις αλλαγές στον εκλογικό νόμο

26/04/2023 16:08

Η υφιστάμενη εκλογική νομοθεσία περιλαμβάνει υποχρέωση των υποψήφιων για την προεδρία της Δημοκρατίας να καταθέτουν αναλυτικά στοιχεία για τις χορηγίες που λαμβάνουν, διευκρίνισε σήμερα ο διοικητικός λειτουργός Α’ του υπουργείου Εσωτερικών Μενέλαος Βασιλείου.

Ανέφερε ότι στον περί εκλογής προέδρου νόμο, προβλέπεται η σχετική υποχρέωση, ενώ αναφέρθηκε σε τρεις διαφορές των υφιστάμενων διατάξεων της νομοθεσίας που περιλαμβάνονται στη σχετική πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, κατά την συζήτηση πρότασης νόμου που ο ΔΗΣΥ σχετικά με τον έλεγχο των εισφορών που δέχεται κάθε υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Βασιλείου είπε ότι βασικά χαρακτηριστικά της υφίστανται στην κείμενη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, με βάση την κείμενη νομοθεσία είναι υποχρέωση των υποψηφίων να δημοσιεύουν τις αναλυτικές οικονομικές εκθέσεις τους, που περιλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία για τις εισπράξεις, χορηγίες και δωρεές που δέχθηκαν στην ιστοσελίδα τους και σε δύο εφημερίδες, ενώ με βάση την πρόταση νόμου η υποχρέωση μεταφέρεται στον Έφορο Εκλογής.

Επίσης, διαφορά προκύπτει στο χρονικό περιθώριο για το οποίο ελέγχεται ο υποψήφιος, καθώς και στο ύψος του προστίμου.  Σήμερα το πρόστιμο ανέρχεται στα €500, ενώ η πρόταση προβλέπει €5 χιλ.για μη υποβολή των καταστάσεων, συν 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης. πρόστιμο για κάθε μέρα καθυστέρησης της υποβολής των στοιχείων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλείου είπε ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία με υποψήφιο, υποχρεούνται εντός διαστήματος τριών μηνών να υποβάλλουν επίσης, έκθεση των δαπανών τους.

Πρότεινε οι όποιες τροποποιήσεις να γίνουν στον περί εκλογής προέδρου νόμο, ώστε να υπάρχει ομογένεια σε παρεμφερείς νόμους και να μην δημιουργηθεί σύγκρουση με υφιστάμενες πρόνοιες.

Ερωτηθείς σχετικά ο Βοηθός Έφορος ανέφερε ότι οι τρεις βασικοί υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές με τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, έφεραν αναλυτικά στοιχεία για τα έξοδά τους τα οποία αξιολογούνται αν είναι πλήρη. Όπως ανέφερε τους απασχολεί το γεγονός κατά πόσο οι τρεις υποψήφιοι δημοσιοποίησαν τις εισπράξεις ποσών και το όνομα που προσώπου από το οποίο έλαβαν εισφορές.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας η  Γιάννα Χατζηχάννα είπε ότι με την πρόταση νόμου αυξάνεται η περίοδος για την οποία ελέγχεται ο υποψήφιος. Τόνισε ότι δεν πρέπει να αλλοιωθεί η πρόνοια που υφίσταται στον περί εκλογής πρόεδρου νόμο, η οποία προβλέπει όριο ενός εκατομμυρίου στις εισφορές στην εκλογική εκστρατεία υποψηφίων, ενώ εισηγήθηκε επίσης να είναι στις υποχρεώσεις του υποψηφίου να δημοσιοποιεί τις οικονομικές εκθέσεις.

Όσον αφορά την αναδρομικότητα είπε ότι νομικά μιλώντας οι όροι διεξαγωγής μιας εκλογικής διαδικασίας πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστοί και ήταν μέσω μια συγκεκριμένης νομοθεσίας. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη λήξει η προθεσμία που έπρεπε κάποιος να συμμορφωθεί και εξέφρασε την άποψη ότι επηρεάζονται ουσιαστικά δικαιώματα αν δοθεί αναδρομικότητα για κάτι που έχει λήξει.

Αιχμές κατά ΠτΔ

Βουλευτές κατά την έντονη συζήτηση, με έμφαση στην ανάγκη λογοδοσίας από υποψηφίους για τις εισφορές που λαμβάνουν κατά την προεκλογική περίοδο, απέδωσαν την εγγραφή και συζήτηση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου σε προσπάθεια του ΔΗΣΥ, ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης να προχωρήσει σε αποκάλυψη των ιδιωτικών εισφορών που έλαβε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Από πλευράς αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, Οικολόγοι) αναφέρθηκε ότι η πρόταση είναι προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και λογοδοσία.

Ο βουλευτής ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης ανέφερε ότι εκ πρώτης όψεως συμφωνούν με το σκοπό της πρότασης νόμου και ζήτησε να μην μείνει παραθυράκι για αποδοχή χορηγιών από κρατικές επιχειρήσεις.

Η βουλευτής του ίδιου κόμματος Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι χορηγίες δεν θα διασπώνται σε μικρότερα ποσά, ώστε να μην χρειάζεται να δηλωθούν.

Αναφορές σε χλιδάτα προεκλογικά πάρτι

Η κ. Χαραλαμπίδου, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνονται χλιδάτα προεκλογικά πάρτι σε πολυτελή ξενοδοχεία και ιδιωτικές λέσχες, τα οποία πληρώνονται από άλλα πρόσωπα και να μην δηλώνονται.

Την σχετική δήλωση υποστήριξε και η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία επεσήμανε ότι θα πρέπει να ελέγχεται επίσης, εάν οι εισφορές προέρχονται από συνδεδεμένα πρόσωπα.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο βουλευτής Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους υποψήφιους βουλευτές, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ζήτησε να αποφευχθεί ο λαϊκισμός, καθώς κάποια πράγματα που ακούγονται και περιλαμβάνονται στις πρόνοιες της προτεινόμενης νομοθεσίας, μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας δήλωσε ότι η Βουλή θα πρέπει να δείξει την πολιτική βούληση της για λογοδοσία και διαφάνεια.

Ο εισηγητής της πρότασης νόμου Δημήτρης Δημητρίου, σημείωσε ότι σκοπός της πρότασης νόμου είναι η θέσπιση υποχρέωσης του κάθε υποψηφίου να υποβάλλει στον Γενικό Έφορο Εκλογής έκθεση, στην οποία να παραθέτει πλήρη στοιχεία όσον αφορά στις ιδιωτικές εισφορές, χρηματικές ή μη, τις οποίες έλαβε. Είπε, ότι προνοεί επίσης αναδρομική ισχύ από τον Αύγουστο του 2022.

Ανάφερε ότι είναι σε γνώση της επιτροπής, ότι η αναδρομική ισχύ της του προτεινόμενου νόμου, συγκρούεται με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Η εν λόγω πρόταση κατατέθηκε αρχικά από τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, για να αποσυρθεί και στη συνέχεια να επανακατατεθεί από τον κ. Δημητρίου εκ μέρους όλων των βουλευτών του ΔΗΣΥ.

Της Ελένης Χαραλάμπους