You are here

Βάζουν μπρος για «Λευκή Βίβλο» στο πόθεν έσχες

24/02/2021 09:26

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ανοίγει τη συζήτηση για τη «Λευκή Βίβλο» στο πλαίσιο της προσπάθειας για αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και αξιωματούχων.

Μετά τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον γγ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, οι μελετητές και συγγραφείς της «Λευκής Βίβλου» Χρήστος Παναγιωτίδης, Νίκος Συρίμης και Χριστόφορος Πισσαρίδης, συμμετέχουν σήμερα σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Η Επιτροπή βρίσκεται ήδη εν τω μέσω της συζήτησης προτάσεων νόμου που τροποποιούν δύο νομοθεσίες αναφορικά με τη δήλωση και τον έλεγχο περιουσίας του ΠτΔ, υπουργών, βουλευτών, ορισμένων δημόσια εκτεθειμένων προσώπων και αξιωματούχων, με στόχο να τις προωθήσει το συντομότερο προς ψήφιση.

Στη «Λευκή Βίβλο» προτείνεται όπως η δήλωση περιουσιακών στοιχείων είναι ετήσια και να αφορά το προηγούμενο έτος όπως και η φορολογική δήλωση, ώστε να μπορεί να γίνει διασύνδεση τους και σύγκριση των στοιχείων.

Σημειώνεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλώνονται πρέπει να είναι του υπόχρεου ΠΕΠ, της/του συζύγου ή του προσώπου με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ο Υπόχρεος, και των ανήλικων τέκνων τους.

Σύμφωνα με την πρόταση η δήλωση θα πρέπει να περιέχει τραπεζικές καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των μετρητών, επενδύσεις σε αξιόγραφα (όπως οι μετοχές, τα χρεόγραφα κλπ), επενδύσεις σε συγγενή πρόσωπα, δοσοληπτικούς λογαριασμούς με συγγενή πρόσωπα, απαιτήσεις από / παραχωρηθέντα δάνεια σε τρίτους, υποχρεώσεις προς / δάνεια ληφθέντα από τρίτους («αρνητικά στοιχεία»), ακίνητη περιουσία (στην τιμή κτήσεώς της), οχήματα, σκάφη, αεροσκάφη (στην τιμή κτήσεώς τους), τιμαλφή και έργα τέχνης (στην τιμή κτήσεως τους) και έπιπλα, εγκαταστάσεις και διάφορα άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Προβλέπονται επίσης, πρόνοιες για αυστηρές ποινές σε περιπτώσεις υποβολής ψευδών στοιχείων στις δηλώσεις πόθεν έσχες, όπως η δήμευση προϊόντος που προήλθε από παράνομο πλουτισμό, πρόστιμο που μπορεί να φτάσει μέχρι το €0,5 εκατ., απώλεια θέσης και συνεπαγόμενων ωφελημάτων και αποκλεισμός από θέσεις στο δημόσιο και από διαδικασίες εκλογών.

Τα δύο μεγάλα κόμματα και η κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν θετικά τις εισηγήσεις. Στη συνάντηση τους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, οι μελετητές παροτρύνθηκαν να συνεχίζουν τις επαφές με αρμόδιες υπηρεσίες για την διαμόρφωση ολοκληρωμένων προτάσεων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, μετά τη συνάντηση των μελετητών με τον κ. Νεοφύτου, δήλωσε ότι με τον ΔΗΣΥ υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων ως προς το περιεχόμενο της Λευκής Βίβλου και δήλωσε ετοιμότητα ως προς την εφαρμογή της αμέσως.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, είχε αναφερθεί σε ολοκληρωμένη πρόταση «την οποία εμείς προσεγγίζουμε θετικά».  Αναφέρθηκε επίσης, σε συνεννόηση για τη σύσταση ομάδας για επεξεργασία των προτάσεων ώστε να επαναληφθεί η συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων και εμβάθυνση «και θα είμαστε έτοιμοι, ελπίζω και εύχομαι πάρα πολύ σύντομα, να δώσουμε την στήριξη μας στη Λευκή Βίβλο», είπε.

Της Μαρίας Χαμπή