You are here

Βουλή: Στάση αναμονής για αναβολή των εκλογών

02/09/2021 11:53

Στάση αναμονής κρατούν τα κόμματα όσο αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης για να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα πρόταση στη Βουλή για αναβολή των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επέκταση της θητείας των υφιστάμενων συμβουλίων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ο πρόεδρος της Άριστος Δαμιανού και ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι αναμένουν να δουν αν η πρόθεση της κυβέρνησης για αναβολή των δημοτικών εκλογών θα μετουσιωθεί σε πρόταση.

Πρόσθεσε ότι στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών, στις 9 Σεπτεμβρίου, στην οποία θα παραστεί ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, θα βρίσκεται το θέμα της αναβολής της διεξαγωγής των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Δαμιανού, ανέφερε ότι ο υπουργός Εσωτερικών έχει ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του με τις πολιτικές δυνάμεις, στη διάρκεια των οποίων έθεσε ενώπιον των κομμάτων τη θέση της κυβέρνησης για αναβολή των εκλογών.

«Στις 9 του μήνα αναμένω από την Κυβέρνηση, αν η πρόθεση αυτή μετατραπεί σε επίσημη πολιτική θέση, να κατατεθεί ενώπιον μας και αναμένω από τις πολιτικές δυνάμεις στην πορεία των επόμενων ημερών να είναι έτοιμες να τοποθετηθούν», δήλωσε ο κ. Δαμιανού.

Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, είπε ότι προχωρά με τις διαδικασίες επικύρωσης ψηφοδελτίων, που θα κορυφωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων. Αυτό που έχουμε μπροστά μας για την ώρα είναι η διεξαγωγή εκλογών, είπε, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε ελαφρά την καρδία να προσπερνούμε δημοκρατικές διαδικασίες».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι παράλληλα και ανεξάρτητα από τις διεργασίες που αφορούν τις εκλογές, η Επιτροπή θα προχωρήσει με την κοινοβουλευτική διαδικασία που αφορά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάνοντας λόγο για «κοινωνική αναγκαιότητα».

Από πλευράς ΔΗΚΟ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Πανίκος Λεωνίδου επανέλαβε τη θέση του κόμματος υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών.

«Είμαστε υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών εκτός εάν υπάρξει νέα απόφαση μετά από συζήτηση εντός των οργάνων του ΔΗΚΟ», είπε, συμπληρώνοντας πως οι λόγοι που για τους οποίους το κόμμα τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών συνεχίζουν να ισχύουν.

Αυστηρότερες ποινές σε κανάλια

Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή συνεδρία της η Επιτροπή άρχισε η συζήτηση επί του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών εξοπλισμών των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών καναλιών, την προστασία των ανήλικων, την επιβολή αυστηρότερων ποινών για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και προστασία των ευάλωτων ομάδων.

 Σύμφωνα με τον πρόεδρος της Επιτροπής το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του σώματος για θέσπιση στις αρχές Οκτωβρίου.

 Από την πλευρά του ο κ. Λεωνίδου τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης στην άσκηση εξουσίας της και ότι θα πρέπει τα πρόστιμα που επιβάλλονται να πηγαίνουν στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Ε.Χ.