You are here

Βουλή: Τέσσερις για την προεδρία, θρίλερ η ψηφοφορία

09/06/2021 07:22

Σε θρίλερ που θα κρατήσει μέχρι την αυριανή τελική ετυμηγορία της νέας Βουλής, εξελίσσεται το θέμα της προεδρίας του Σώματος.

Οι υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, ανήλθαν στους τέσσερις μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης του ΔΗΚΟ, να θέσει ως υποψήφιο τον πρόεδρο του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο.

Τις προηγούμενες μέρες είχαν ήδη ανακοινωθεί υποψηφιότητες εκ μέρους του ΔΗΣΥ, των Οικολόγων και του ΕΛΑΜ, με την Αννίτα Δημητρίου, τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και τον Χρήστο Χρήστου, αντίστοιχα.

Οι τέσσερις υποψήφιοι υποστηρίζονται μέχρι στιγμής μόνο από τα κόμματά που τους έχουν προτείνει, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση που θα τηρήσουν.

Το ΑΚΕΛ διαμηνύει ότι δεν προαποκλείει, ούτε προκρίνει κανένα υποψήφιο, θέτοντας στο τραπέζι και την υποψηφιότητα του γγ του κόμματος Άντρου Κυπριανού, ενώ τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Πέμπτη το πρωί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε χθες ότι θα συνεχιστούν και σήμερα οι επαφές με κόμματα της αντιπολίτευσης, για να διαπιστωθεί πώς διαμορφώνεται το πεδίο και να ληφθούν αποφάσεις μάλλον την Πέμπτη το πρωί σε επίπεδο πολιτικού γραφείου.

«Οι επαφές γίνονται χωρίς να αποκλείουμε κανένα και χωρίς να προκρίνουμε κανένα. Είναι και η υποψηφιότητα του Άντρου Κυπριανού στο τραπέζι, που είναι ο ηγέτης του κόμματός μας, αλλά πάμε με ανοικτή ατζέντα», σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θα έχει συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο ενώ επαφές πραγματοποιούνται όπως είπε και τηλεφωνικώς, με άλλα κόμματα.

Όσο αφορά την ΕΔΕΚ, το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα, αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις με ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, για να πάρει τις αποφάσεις του. Δεν αποκλείεται επίσης το ενδεχόμενο η τελική απόφαση του κόμματος να ληφθεί την Πέμπτη και να ανακοινωθεί ενώπιον της Βουλής.

Κλειστά κρατά τα χαρτιά της και η ΔΗΠΑ που συνεχίζει τις επαφές με άλλα κόμματα, χωρίς να αποκλείεται η τελική απόφαση του κόμματος να ληφθεί την τελευταία στιγμή, αν και πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο του κόμματος Μάριο Καρογιάν να διεκδικεί την προεδρία της Βουλής.

Το σκηνικό δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν την Πέμπτη, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης περιλαμβανομένων των Οικολόγων και του ΕΛΑΜ εξετάζουν σενάρια για το πως θα πορευθούν κατά την αυριανή συνεδρία, στην κάθε ψηφοφορία, αναλόγως των εξελίξεων.

Για την εκλογή προέδρου της Βουλής απαιτούνται 29 θετικές ψήφοι στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, 22 θετικές ψήφοι στο δεύτερο γύρο ψηφοφορίας και η πλειοψηφία των ψήφων στην τρίτη ψηφοφορία. Σε περίπτωση ισοψηφίας στην τρίτη ψηφοφορία, η συνεδρία διακόπτεται και τα κόμματα διαβουλεύονται μέχρι να καταλήξουν σε μια επιλογή.

E.X.