You are here

ΥΠΟΙΚ: Το ΠΣ ευθύνη κυβέρνησης – βουλής (2)

21/06/2004 18:10
Σε ένα πρωτοφανές κλίμα συναίνεσης και ομοθυμίας όλων ανεξαίρετα των κομμάτων, για την λήψη μέτρων για έξοδο από την κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η κυπριακή οικονομία, διεξήχθη η συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών κατά την οποία ο ΥΠΟΙΚ Μάκης Κεραυνός αναλύοντας το Πρόγραμμα Σύγκλισης που υπεβλήθη στην Ένωση, περιέγραψε χωρίς περιστροφές τα δύσκολα προβλήματα σε όλο το φάσμα της οικονομίας, τις συνέπειες για την Κύπρο από την ΕΕ αν δεν διορθωθεί η κατάσταση, αλλά και τις ευθύνες Νομοθετικής και Εκτελεστικής εξουσίας. Πάντως, ο ΥΠΟΙΚ τόσο στην έναρξη όσο και στο τέλος της ομιλίας του, δεν απέκρυψε την έντονη δυσφορία του από την βουλή, για την αναβολή της ψήφισης των δύο νομοσχεδίων για το απόρρητο και τη φορολογική αμνηστία, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει χωρίς άλλη αναβολή, αφού απόρρητο – αμνηστία, σηματοδοτούν όπως είπε, την έναρξη υλοποίησης των δεσμεύσεων έναντι της ΕΕ μέσα από το ΠΣ.

"Εάν δεν κατορθώσουμε να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% που απαιτεί το κριτήριο του Μάαστριχ και σταδιακά να το μηδενίσουμε, όπως είναι η υποχρέωση μας τότε αρχίζει μια διαδικασία τιμωριτική, οι κυρώσεις, η πληρωμή προστίμων", ενώ σταματούν οι χορηγίες από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και οι χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπέδειξε ξεκάθαρα ο υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα πρόσφατη απόφαση του ECOFIN για ένταξη της Ολλανδίας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος επειδή είχε 3,2% δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ξεκινώντας την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Οικονομικών, ο Μάκης Κεραυνός
περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών "βρίσκεται ίσως στη χειρότερη θέση από την τουρκική εισβολή του 1974", με το δημοσιονομικό έλλειμμα να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι, προσθέτοντας ότι, "εάν δεν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε" το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υπάρξουν "πολύ σοβαρές επιπτώσεις" σε όλα τα μεγέθη της οικονομίας.

Είπε ότι χωρίς τη λήψη μέτρων το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι £500 εκ. και εάν δεν ληφθούν μέτρα το 2005 θα πάει στα £760 εκ. ή ποσοστό 7,6% του ΑΕΠ, ενώ σημείωσε πως εάν εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση τότε αναμένεται το δημοσιονομικό έλλειμμα να υποχωρήσει στο τέλος του 2004 στο 5,2%, το 2005 στο 2,9% και το 2007 στο 1,5%.

"Εάν θέλουμε να μειώσουμε περίπου στο 5,2%" το δημοσιονομικό έλλειμμα στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2004, ώστε στο τέλος του 2005 να φθάσουμε στο 2,9% "πρέπει να εισρεύσουν στο Πάγιο Ταμείο του κράτους £140 εκ., πρόσθετα από εκείνα που υπολογίζονται, συμπλήρωσε. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος στο επόμενο Συμβούλιο του
ECOFIN στις 5 Ιουλίου 2004 θα λάβει από την ΕΕ "συστάσεις με χρονοδιαγράμματα" που πρέπει να ακολουθήσει για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Συμπληρωματικοί «γιόκ»...
Ιδιαίτερα έντονος ήταν ο ΥΠΟΙΚ, ως προς την ανάγκη εξάλειψης του φαινομένου των
συμπληρωματικών προϋπολογισμών, σημειώνοντας παράλληλα, ότι θα πρέπει να εξευρεθεί κοινή συναινέσει με τη βουλή, λύση στο θέμα των εκτάκτων υπαλλήλων, όπως επίσης και στο θέμα της πολύ μεγάλης καθυστέρησης στην πλήρωση κενών θέσεων της δημόσιας υπηρεσίας. Ειδικά για το τελευταίο, είπε ότι συναντήθηκε πριν μερικές μέρες με την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) για να βρεθούν τρόποι ''να αποφορτιστεί και η ΕΔΥ με αυτό το
θέμα''.

Περί αξιοπιστίας...
Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές και με σαφή υπονοούμενα κυρίως προς τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως πέραν του ελλείμματος, "ένα πιο σοβαρό πρόβλημα" που αντιμετωπίζει η Κύπρος, είναι το θέμα της αξιοπιστίας της, λόγω της μη υλοποίησης των στόχων που έθεταν τόσο τα δύο ΠΟΠ που υπέβαλε στην ΕΕ η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και το περσινό ΠΟΠ που υπέβαλε η παρούσα κυβέρνηση.

Στην ΕΕ, υπέδειξε με νόημα, "υπάρχει μια αντίληψη, την οποία νοιώθει ο καθένας όταν βρίσκεται εκεί, ότι η Κύπρος δεν έχει την αξιοπιστία που πρέπει".

Τόνισε εξάλλου, πως το Πρόγραμμα Σύγκλισης ετοιμάστηκε σε «24ωρες» με έντονη προσπάθεια να είναι πειστικό προς τους ευρωπαίους εταίρους ώστε να πεισθούν ότι παραμένουν ως σοβαροί οι στόχοι μας" για ένταξη τόσο στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 όσο και στην Ευρωζώνη το 2007. Ο κ. Κεραυνός καθόρισε ως πολύ κρίσιμο, για την πορεία της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2004, προσθέτοντας πάντως, με τα έσοδα που θα μπουν στο Πάγιο Ταμείο του κράτους, θα μειωθεί το έλλειμμα «στο ποσοστό
εκείνο που να κάνει τους Ευρωπαίους εταίρους να δουν με σοβαρότητα το ΠΣ".

Ανέφερε ότι από τις πρώτες επαφές που είχε "με τεχνοκράτες στην ΕΕ τα σχόλια είναι θετικά όσον αφορά το ΠΣ και τα μέτρα που περιλαμβάνει και παραμένει να δείξουμε την πολιτική μας βούληση και αποφασιστικότητα να υλοποιήσουμε επιτέλους το τέταρτο Πρόγραμμα που υποβάλουμε".

Στοιχεία και προβλέψεις για το 2004
Σε σχέση με τα στοιχεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2004, ο κ. Κεραυνός είπε ότι είναι "πολύ ενθαρρυντικά", και μίλησε για προβλέψεις στην κατάρτιση του ΠΣ που έχουν επαληθευθεί. Πρόσθεσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο ανήλθε στο 3,4% του ΑΕΠ, η ανεργία μειώθηκε τον Μάιο στο 2,8%, υπήρξε αύξηση του τουριστικού
ρεύματος κατά 10%, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε περίπου 7% και η
βιομηχανική παραγωγή 1,4%, οι κατασκευές αυξήθηκαν 13,7%, ενώ ο πληθωρισμός
την περίοδο Ιανουάριο - Μάιο ήταν στο 1,2% που είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ.

Ο κ. Κεραυνός είπε ότι η επιβολή φορολογίας δεν είναι και "δεν πρέπει να είναι" στις προτεραιότητες και στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά ούτε "υπάρχουν τέτοιες σκέψεις".

ΦΠΑ
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του τέταρτου ΠΣ, ο κ. Κεραυνός είπε ότι στόχος δεν είναι η επιβολή φορολογικών μέτρων και η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και πρόσθεσε ότι στα πλαίσια της απόφασης για "μηδέν πρόσθετες θέσεις" στο δημόσιο τομέα, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ημικρατικούς Οργανισμούς, ζήτησε τον κατάλογο των 779 πρόσθετων θέσεων που εγκρίθηκαν πέρσι για να εξετάσει "ποιες από αυτές μπορούν να παγιοποιηθούν
χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας".

Σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες, ο κ. Κεραυνός είπε ότι το 2004 θα διατηρηθεί στα προϋπολογισμένα επίπεδα, ενώ το 2005 "αναμένεται να υπάρξει μια μείωση των δαπανών μιας και δεν υπάρχουν καινούργια προγράμματα", ενώ σε σχέση με τα δημόσια βοηθήματα, είπε ότι οι δαπάνες αυξάνονται με "ραγδαίο ρυθμό", προσθέτοντας ότι αυτές οι δαπάνες μπορούν να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, έχοντας μεγαλύτερο αποτέλεσμα, αν κάνουμε
καλύτερη διαχείριση".

Σε σχέση με το σκέλος των εσόδων του ΠΣ, ο κ. Κεραυνός είπε ότι έχουν γίνει σκέψεις για εισαγωγή φόρου ανάπτυξης πάνω στην αύξηση της τρέχουσας τιμής της ακίνητης περιουσίας, "πολύ μικρές αυξήσεις" (δύο λίρες) τελών στα αεροδρόμια και στα λιμάνια (με συνολικά έσοδα 16 εκ. λίρες το 2005) καθώς και στην κινητή τηλεφωνία.

Σημαντικό θέμα, συνέχισε, είναι η βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας των αρμοδίων τμημάτων "για είσπραξη των 200 εκ. λιρών που εκκρεμούν και αφορούν τον φόρο εισοδήματος και 63 εκ. λίρες που αφορούν το ΦΠΑ".

Του Κυριάκου Κυριακίδη