You are here

Δύσκολη εργοδότηση εργαζομένων ΚΑ στο δημόσιο

26/01/2015 15:34
Το κράτος δεν διερευνά μέχρι στιγμής απορρόφησης των απολυθέντων εργαζομένων των κυπριακών αερογραμμών στο δημόσιο ή στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, δήλωσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασίας ο διευθυντής του τμήματος δημόσιας διοίκησης και προσωπικού, Κύπρος Κυπριανού.

Στο πλαίσιο της συζήτησης των προβλημάτων που δημιουργούνται στο προσωπικό των ΚΑ μετά το κλείσιμο της εταιρείας, ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος απορρόφησης των εργαζομένων των ΚΑ από το κράτος, αν ληφθεί υπόψη πως χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι έχασαν τις δουλείες τους.

€13 εκ. θα δώσει το κράτος

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, δήλωσε πως το κράτος θα καλύψει τα ταμεία προνοίας για τους εργαζόμενους που έχασαν φέτος τις δουλείες τους αλλά και για τους εργαζόμενους που απολύθηκαν πέρσι.

Είπε, πως θα εξισωθούν τα δυο σχέδια αποχώρησης με άλλα €4 εκ. ώστε να είναι σε ίδια μοίρα όσοι αποχώρησαν με το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης και αυτών που έχασαν τις δουλειές τους.
Σύνολο της κάλυψης από το κράτος είναι €13 εκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως βρίσκονται σταυρωμένα από τη βουλή €10 εκ. τα οποία θα ζητήσει η κυβέρνηση την αποδέσμευση τους ενώ θα καταθέσει και συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €3 εκ.

Ο τέως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ΚΑ Γιώργος Καλλή δήλωσε πως θα πρέπει η εταιρεία να καταβάλει €5 εκ. τα οποία αφορούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, την περίοδο τερματισμού, τις άδειες του προσωπικού, τις άδειες των προηγούμενων χρόνων του προσωπικού, μέρος του 13ου και οι μισθοί των υπαλλήλων στο εξωτερικό.

Είπε, επίσης πως τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ανέρχονται με χαμηλές τιμές στα €18 εκ.

Εκπρόσωπος της ΠΕΟ δήλωσε πως η πολιτεία έχει την ευθύνη να εφαρμόσει ίση μεταχείριση για όλους του εργαζομένων στους ΚΑ.

Εκπρόσωπος της ΣΕΚ σημείωσε πως οι 565 που έμειναν χωρίς δουλεία θα λάβουν κατά 25% μειωμένο το ποσό που τους αντιστοιχεί στο ταμείο προνοίας.

Παλαιότερα, είπε, πήραν κανονικά το ταμείο προνοίας τους παρόλο που υπήρχε μέσα ρήτρα ότι κάποιος έπρεπε να έχει συμπληρώσει το 55 έτος της ηλικίας του για να πάρει στο ακέραιο το ταμείο προνοίας του.

Επίσης σε αυτούς σημείωσε είχαν δοθεί και χαριστικές αποζημιώσεις.

Εκ μέρους των εργαζομένων Βαγγέλης Μαππουρίδης ανέφερε ότι οι υπάλληλοι των ΚΑ θα είναι κάθε μέρα στους δρόμους για να πάρουν ότι δικαιούνται.

Εκπρόσωπος της συντεχνίας των πιλότων ζήτησε να ενημερωθούν οι πιλότοι για τις πληρωμές που έγιναν από το ΔΣ τον τελευταίο χρόνο, προσθέτοντας πως θα πρέπει διασφαλιστεί ότι πρώτα θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς το κράτος και μετά οι υπάλληλοι από τα λεφτά που διαθέτει η εταιρεία, όχι να έρθουν να πάρουν οι πιστωτές και οι εργαζόμενοι να μείνουν απλήρωτοι.

Την ώρα της συζήτησης του θέματος στην επιτροπή εργασίας, οι απολυθέντες εργαζόμενοι στις ΚΑ, πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου