You are here

ΣΟΕ: Αποζημιώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ να ζητήσει η Κύπρος

10/04/2003 21:47
Οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποζημιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ζητήσει η κυβέρνηση, εισηγείται η πλειονότητα των μελών της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής η οποία συνήλθε το απόγευμα σε μαραθώνια συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εργοδότες, συντεχνίες και τεχνοκράτες συμφώνησαν ότι οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία είναι μεγάλες και ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Οι εργοδοτικές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αξίωσαν την λήψη έκτακτων μέτρων που θα στοχεύουν, όπως τονίσθηκε, στην απάμβλυνση και τον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων που αναπόφευκτα έχει προκαλέσει ο πόλεμος στο Ιράκ.

Σε σχέση με την εξωτερική οικονομική βοήθεια προτάθηκε στην κυβέρνηση να υποβάλει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αίτημα για προενταξιακή βοήθεια για αντιμετώπιση των συνεπειών από τον πόλεμο και σχετικό αίτημα για απόκλιση από τους δείκτες του Μάαστριχ. Άμεση αναστολή των προνοιών του Νόμου περί δημοσίων ενισχύσεων, επιτάχυνση των κυβερνητικών επενδύσεων και την αξίωση αποζημιώσεων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Συναφώς πληροφορούμαστε ότι ως έκτακτα μέτρα, το ΚΕΒΕ προτείνει καταρτισμό σχεδίου δράσεως για τον κάθε υποτομέα της οικονομίας με συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες. Επίσης συνέχιση της εφαρμογής της απόφασης για την προσωρινή αναστολή της εργασίας των εργαζομένων στο ξενοδοχειακό και άλλους τομείς. Προσωρινή κατάργηση του 2% επί του μισθολογίου για το ταμείο κοινωνικής συνοχής και άμεση μείωση της τιμής των πετρελαιοειδών λόγω της μείωσης των τιμών των καυσίμων.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προειδοποίησαν επιπρόσθετα ότι δεν θα ανεχθούν απολύσεις με πρόσχημα τον πόλεμο και ούτε διαφοροποίηση των όρων απασχόλησης των εργαζομένων με κανένα τρόπο. Η πλειονότητα των κοινωνικών εταίρων κατέθεσε υπομνήματα με σωρεία εισηγήσεων για άμεση ανάκαμψη και τόνωση της οικονομίας λόγω του πολέμου στο Ιράκ.

Οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Μάρκου Κυπριανού που ακολούθησαν της σύσκεψης, δεν έδωσαν πάντως κάτι καινούργιο, εκτός από την παραδοχή ότι τα δημοσιονομικά πάσχουν, ο τουρισμός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και ότι ήταν μειωμένες οι τουριστικές αφίξεις κατά τον μήνα Μάρτιο και ανάλογη μείωση θα έχει και ο μήνα Απρίλιος. Επίσης ο Μάρκος Κυπριανού σημείωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι μειωμένος κατά το 2003 και υποστήριξε ότι οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Κληρίδη δεν θα επαληθευθούν.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η κυβέρνηση δουλεύει με βάση το τρίτο και απαισιόδοξο σενάριο που είχε αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο προβλέπει μέτρα τόνωσης της οικονομίας και μέτρα για την απασχόληση χωρίς ωστόσο o κύριος υπουργός να αναφερθεί σε οποιαδήποτε νέα μέτρα.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η κυβέρνηση θα ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια (ΕΕ-ΗΠΑ) ο κ. Κυπριανού είπε ότι το θέμα αυτό δεν απασχόλησε ακόμη την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι είναι κάτι που θα εξετασθεί αργότερα.

Ανεξάρτητα αυτών ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίηση του ότι ο πόλεμος βαίνει στο τέλος του και πρόβλεψε ότι με τον τερματισμό του πολέμου η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είπε ότι η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και εντός δέκα ημερών η κυβέρνηση θα έχει, όπως είπε, πιο καθαρή εικόνα ενώπιον της για να κάνει και προβλέψεις και εκτιμήσεις σε σχέση με το μέλλον της οικονομίας. Η λήξη του πολέμου, είπε, θα δώσει δύο θετικά στοιχεία στην οικονομία. Ανάκαμψη του τουρισμού και τερματισμό της αβεβαιότητας.

Ο κ. Κυπριανού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε να εννοηθεί ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται στο παρόν στάδιο να μειωθεί η τιμή των καυσίμων. «Είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.