You are here

Αλλαγή οικονομικού μοντέλου το 2011

29/12/2010 11:11
Έτος ανασυγκρότησης της οικονομίας και αναδόμησης του οικονομικού μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίζεται επί δεκαετίες η Κύπρος εύχεται να είναι το 2011 ο επιχειρηματικός κόσμος. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Μάνθος Μαυρομμάτης, ζητά τη συναίνεση όλων για να ξεφύγει η Κύπρος από το μπαράζ υποβαθμίσεων και για να συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, τονίζει ότι απαιτείται ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για να συνεχιστεί η ανάπτυξη, να γίνουν νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλες φορολογίες και εκτιμά ότι οι προσπάθειες εξυγίανσης πρέπει να εστιαστούν στις δαπάνες.

Ενόψει των νέων διαβουλεύσεων που θα γίνουν τη νέα χρονιά μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων, τόνισε την ανάγκη για σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση.

Οι άτεγκτες θέσεις, υπογραμμίζει ο κ. Μαυρομμάτης η έλλειψη συναντίληψης και η ταξική αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν οδηγεί πουθενά. Υπέδειξε ότι η μόνη οδός που οδηγεί σε ξεπέρασμα της κρίσης, σε αλλαγή των αρνητικών δεδομένων και σε επαναφορά των αναπτυξιακών προσανατολισμών της οικονομίας μας είναι η συναντίληψη, η συναίνεση και η συνεργασία.

Την ίδια ώρα κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα των καιρών, επισημαίνοντας ότι οι υψαυχενικές κορώνες, οι δογματισμοί και τα συνθήματα για εσωτερική κατανάλωση δεν θα φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πισωγύρισμα με κίνδυνο ακόμα και τη διάσπαση της ίδιας της συνοχής της κοινωνίας μας.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση και τα κόμματα για να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν έμφαση στη σωτηρία της οικονομίας, κι’ όχι στο λεγόμενο πολιτικό κόστος.

Το ΚΕΒΕ, επισημαίνει στο μήνυμα του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, υπογραμμίζει ξανά ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι έτοιμος να συμβάλει στην ανάκαμψη και στην αναδιάρθρωση της οικονομίας. Παρά το ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει υποστεί τα περισσότερα πλήγματα, λόγω της κρίσης, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον εποικοδομητικό και δημιουργικό του ρόλο.

Για ανάκαμψη της οικονομίας και για έξοδο από την κρίση, το ΚΕΒΕ εισηγείται όπως το 2011 να συνεχιστούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση με έμφαση στη συγκράτηση των αντιπαραγωγικών δαπανών του δημόσιου τομέα και να επιλυθούν οι διαθρωτικές στρεβλώσεις της οικονομίας, όπως είναι το συνταξιοδοτικό, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η απλοποίηση των διαδικασιών του δημοσίου κ.ά.

Ταυτόχρονα ζητά να ενισχυθεί η ανάπτυξη με έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις, στη διεύρυνση εφαρμογής του συστήματος ανάθεσης έργων με τη μέθοδο ΒΟΤ, στην καινοτομία, στην υψηλή τεχνολογία, στην έρευνα και στην αξιοποίηση τομέων όπως είναι η ιδιωτική ιατρική, η ιδιωτική εκπαίδευση, η ναυτιλία κλπ.

Προτείνει επίσης την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της οικονομίας της Κύπρου για αξιοποίηση νέων ευκαιριών που δημιουργούνται, είτε στις αναδυόμενες αγορές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης είτε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς και μετατροπή της Κύπρου σε Περιφερειακό Κέντρο Ξένων Επενδύσεων και Ξένων Επιχειρήσεων για να δημιουργηθούν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας με σκοπό να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Υπό τις πιο πάνω προϋποθέσεις το ΚΕΒΕ σημειώνει ο Πρόεδρος του, δηλώνει αισιοδοξία για την οικονομία μας, υπογραμμίζοντας ότι με καλή θέληση και τη συνεργασία όλων θα μπορέσει η Κύπρος να εξέλθει από τη στενωπό της κρίσης, θα επανέλθει η ανάπτυξη, ενώ θα ξεφύγει και από το θολό τοπίο της επιτήρησης και των υποβαθμίσεων και να θέσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.

Το 2011 καταλήγει ας είναι το έτος της γενικής ανασυγκρότησης και αναδόμησης του μοντέλου της οικονομίας μας για το αύριο. Το ΚΕΒΕ, απαντά παρόν στη μεγάλη πρόκληση.